Almindelig Røllike

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Alm. Røllike ?
Roellike.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Plantae (Planter)
Division: Magnoliophyta (Dækfrøede planter)
Klasse: Magnoliopsida (Tokimbladede)
Orden: Asterales (Kurvblomst-ordenen)
Familie: Asteraceae (Kurvblomst-familien)
Slægt: Achillea (Røllike)
Art: A. millefolium
Videnskabeligt artsnavn
Achillea millefolium
L.
Achillea millefolium - roosa harilik raudrohi Valingu.jpg

Almindelig Røllike (Achillea millefolium) er en 15-50 cm høj urt, der vokser almindeligt i Danmark på lysåben bund. Det videnskabelige navn millefolium betyder 'tusindbladet' og hentyder til de karakteristiske blade, der er flere gange fjersnitdelte. Alm. røllike er en gammel lægeplante, der f.eks. indeholder æterisk olie .

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Alm. Røllike er en flerårig urt med en stiv, opret vækstform. Stænglen er sej og lidt håret. Bladene er lancetformede og 2-3 gange fjersnitdelte.

Blomstringen sker juliseptember. Blomsterne sidder i en tæt halvskærm, hvor småkurvene er 3-4 mm brede med 4-5 hvide eller sjældnere: lyserøde randblomster. Planten producerer mængder af spiredygtige frø hvert år.

Rodnettet består af krybende jordstængler og talrige trævlerødder.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 × 0,50 m (30 × 15 cm/år).

Voksested[redigér | redigér wikikode]

Planten findes på tør eller fugtig næringsrig sand- eller humusbund, dvs. næsten overalt: på enge, græsplæner, vejkanter, overdrev, strandenge osv.

I Danmark er Alm. Røllike meget almindelig i hele landet.

Anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Alm. røllike er en gammel lægeplante, der indeholder mange aktive stoffer f.eks. æterisk olie bestående af bl.a. kamfer, cineol og chamazulen. Herudover indeholder planten achillein, garvestoffer, isovaleriansyre, salicylsyre, asparagin, flavonoider og harpiks.

Stofferne virker sveddrivende, blodtryksænkende, betændelseshæmmende, febernedsættende, og stimulerende på fordøjelsen. Herudover er Alm. røllike beroligende og vanddrivende.

Røllike er på grund af de nævnte virkninger blevet brugt ved febertilstande og infektion, f.eks. ved forkølelse og influenza.

Planten er ikke giftig, men ved indtagelse af meget store doser giver den hovedpine og svimmelhed. Nogle mennesker reagerer allergisk overfor røllike, og gravide skal undgå at indtage planten.


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]