Spring til indhold

Anne-Cathrine Riebnitzsky

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Anne-Cathrine Riebnitzsky
Født7. februar 1974 (50 år)
Svendborg
Uddannelse og virke
BeskæftigelseForfatter Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDe Gyldne Laurbær (2013),
Bogforums Debutantpris (2012) Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Anne-Cathrine Riebnitzskys hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Anne-Cathrine Riebnitzsky (født 7. februar 1974 i Svendborg), er en dansk sprogofficer, forfatter og foredragsholder. Hun er kendt for sit arbejde med undertrykte kvinder i den krigshærgede Helmand-provins og modtog i 2010 Anders Lassen-legatet af Kronprins Frederik for ”sit eksemplariske arbejde til stor gavn for den demokratiske udvikling i Helmand-provinsen.”[1]

Hun er født og opvokset på Fyn, og blev i 1998 uddannet fra Forfatterskolen i København. Herefter gik hun ind i hæren, hvor hun uddannede sig som sprogofficer i russisk. Hun arbejdede bl.a. ved ambassaden i Moskva inden hun i 2007 blev udsendt til Afghanistan først som soldat, siden som rådgiver for udenrigsministeriet.

I 2006 debuterede hun med syv erotiske noveller i antologien ”Kys nr. …”. Antologien er redigeret af den litterære gruppe NYord, som Riebnitzsky selv var medlem af.

Riebnitzskys første bog, biografien ”Kvindernes krig – En dansk soldats møde med Afghanistans kvinder” (2010), beskriver hendes personlige erfaringer som udsendt kaptajn i CIMIC, enheden i det danske forsvar der varetager samarbejdet mellem de internationale styrker og lokalbefolkningen. I biografien fortæller hun om tiden fra hun i august 2007 forberedte sin afrejse, til hun i april 2009 vendte tilbage til Danmark.[2] I 2012 udgav hun "Den stjålne vej", der sætter fokus på voldtægt af drenge i Afghanistan.

I 2013 udgav hun romanen Forbandede Yngel. Romanen skildrer fire søskendes opvækst på landet med en maniodepressiv mor og en voldelig far. Riebnitzsky modtog den 23. januar 2014 litteraturprisen De Gyldne Laurbær for romanen.[3] Privat er hun bosiddende i Veksø[4] og gift med chefen for Den Kongelige Livgarde oberst Hans Christian Mads Rahbek.[4]

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

  • Kvindernes krig, Politikens Forlag (2010)
  • Den stjålne vej, Politikens Forlag (2012)
  • Forbandede Yngel, Politikens Forlag (2013)
  • Orkansæsonen og stilheden, Politikens Forlag (2016)
  • Smaragdsliberen, Lindhardt og Ringhof (2018)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY Arkiveret 19. juni 2013 hos Wayback Machine, forfatterforedrag.dk, hentet 05-02-2014
  2. ^ Louise Rosengreen (2012). "Helle portrættet af Anne-Cathrine Riebnitzsky". Forfatterweb.
  3. ^ EMIL BERGLØV (23. januar 2014). "Usædvanlig soldaterforfatter tager De Gyldne Laurbær". Politiken.
  4. ^ a b Else Marie Nygaard (12. april 2017). "Anne-Cathrine Riebnitzsky: For mig er tilgivelse mest af alt en beslutning". Kristeligt Dagblad.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]