Antoninus Pius

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Antoninus Pius
Navn før
tiltrædelse:
Titus Aurelius Fulvius Boionius Arrius Antoninus
Navn som
kejser:
Imperator Cæsar Titus Aelius Hadrianus Antoninus Augustus
Regerede: 10. juli 138 - 7. marts 161
Dynasti: Nervan-antoninske
Født: 19. september 86 , Lanuvium, Latium
Død: 7. marts 161 , Lorium, Etruria
Dødsårsag: Naturlige årsager
Forgænger: Hadrian
Efterfølger: Marcus Aurelius og
Lucius Verus
Se også liste over romerske kejsere

Antoninus Pius (egl. Titus Aurelius Fulvus Boionus Arrius Antoninus), (19. september 867. marts 161) var romersk kejser i årene 138 – 161. Tilnavnet betyder ”den fromme”.

Antoninus, hvis regering ofte har været anset for den lykkeligste i kejsertidens historie, er samtidig også én af de mindst belyste kejsere. Han stammede fra en aristokratisk familie fra Gallien, vakte opsigt ved sin hæderlighed og udpegedes af Hadrian til efterfølger umiddelbart før dennes død.

Hans 23-årige regeringstid synes stort set at have været begivenhedsløs og fredelig, med kun få stridigheder ved grænserne og mindre oprør i Orienten. Hans væsentligste indsats her var en udbygning af Hadrians grænseforsvar i Britannien (Antoninus-muren). Indadtil herskede også rolige forhold, og der synes ikke at have været gnidninger mellem regering og militæret. I øvrigt prægedes styret af sociale reformer, samt som noget nyt også en human lovgivning for slaver, hvis ejendomsret og legemlige ukrænkelighed blev fastslået. En del af forklaringen på denne humanitet er uden tvivl den stigende mangel på slaver og behovet for at holde dem i live, men synes også at stamme fra en mere moralsk holdning til slaveriet. Modsat de fleste øvrige adoptivkejsere holdt Antoninus sig helt fra kristenforfølgelser. Selv fremstår han i kilderne som en stærkt religiøs og beskeden patriark, der så vidt muligt undgik konflikter. Man har senere bebrejdet ham passivitet over for udlandet og forsømmelser af forsvaret, men han styrede på et tidspunkt, hvor farerne ikke syntes overhængende.

Han var gift med Faustina den ældre, som afbildes på tidens mønter. Desuden var han svigerfader til Marcus Aurelius, som han havde adopteret på opfordring af Hadrian, og som blev hans medregent fra 146.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Foregående: Romerske kejsere Efterfølgende:
Hadrian
117-138
Marcus Aurelius
161-180