Arveprins Frederik

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Frederik af Danmark
Arveprins Frederik (Juel).JPG
Arveprins af Danmark
Regent 1772 – 1784
Ægtefælle Sophie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin
Børn Juliane Marie
Christian 8., Konge af Danmark
Juliane Sophie, Prinsesse af Hessen-Philippsthal-Barchfeld
Charlotte, Prinsesse af Hessen-Kassel
Ferdinand, Arveprins af Danmark
Hus Huset Oldenburg
Far Frederik 5. af Danmark
Mor Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel
Født 11. oktober 1753
Christiansborg Slot, København
Død 7. december 1805 (52 år)
Amalienborg Slot, København
Hvilested Roskilde Domkirke
Religion Lutheransk
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1753

Arveprins Frederik (Friderich) (11. oktober 1753Christiansborg7. december 1805Amalienborg) var en dansk prins, søn af Frederik V af Danmark-Norge og dronning Juliane Marie som deres eneste fælles barn. Arveprinsen var dansk-norsk tronfølger (efter sin halvbror Christian VII) i perioden 1766-68, indtil hans svigerinde, dronning Caroline Mathilde, nedkom med sønnen kronprins Frederik (VI). I 1772-84 var han regent for den sindssyge halvbroder. Som regent stod den unge prins i skyggen af sin mor enkedronning Juliane Marie og sin tidligere lærer stats- og gehejmekabinetssekretær Ove Høegh-Guldberg. Han var gift med Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin. Der var fire børn i ægteskabet: Juliane Sophie, Christian VIII, Louise Charlotte og arveprins Ferdinand.

Opvækst[redigér | redigér wikikode]

For at skaffe ham en fystelig stilling, blev han allerede i en alder af 3 år valgt til koadjutor i fyrstbispedømmet Lübeck, hvor han med tiden skulle efterfølge den daværende fyrstbiskop. Imidlertid blev det ved mageskiftetraktaterne af 1767 og 1773 fastslået, at prinsen skulle give afkald på denne værdighed. Den opdragelse, han havde fået, var ikke blevet baseret på, at han skulle være fyrste i en lille tysk stat. Han var tværtimod siden enevældens indførelse den første danske prins, der blev opdraget til at opfatte dansk som sit egentlige modersmål. Derfor var fremtrædende danske videnskabsmænd som Jens Schielderup Sneedorff og senere Ove Høegh-Guldberg hans vigtigste lærere.

Men prinsen viste ikke evner til at anvende den undervisning, han havde fået, i praksis. Det var derfor en overraskelse, at han skulle komme til at stå i spidsen for staten. Men Johann Friedrich Struensee havde under sit regimente forvist prinsen og hans moder, enkedronning Juliane Marie, fra hoffet, hvorefter de i en periode boede på Fredensborg slot som forviste fra hoffet.

Derfor blev prinsen et samlingspunkt for dem, der ville Struensee til livs, og da januarnatten 1772 havde fjernet Struensee og dronning Caroline Mathilde og deres allierede fra magten, blev det arveprinsen, der kom til at stå som samlingspunkt for regeringen. Men i virkeligheden var han kun et navn. Det er velbekendt, at han var under indflydelse af sin moder, og at de begge med hensyn til statens anliggender nøje fulgte Guldbergs råd.

Regent[redigér | redigér wikikode]

Hvor lidet betydelig han end viste sig på alle de områder, hvor han fik noget at gøre, stod han dog afgjort som den mest fremtrædende mand i staten. Så meget mere kan man forstå, at han blev utilfreds, da den unge kronprins Frederik 14. april 1784 gjorde ende på det guldbergske styre. Han protesterede derfor heftigt den dag, da kronprinsen i det afgørende statsrådsmøde forelagde det forslag for den sindssyge konge, hvorefter statsrådet skulle sammensættes af helt andre personligheder end dem, der var arveprinsens og enkedronningens kårne mænd. Det menes endog, at det kom til håndgribeligheder mellem ham og kronprinsen, da det gjaldt om, hvem der kunne sikre sig kongens person.

Med denne begivenhed var arveprinsens politiske rolle udspillet. Forholdet imellem ham og kronprinsen bevarede en vis ydre høflig karakter, men kunne ikke blive varmt, og arveprinsen sank hen i et ganske betydningsløst privatliv.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

I en alder af 21 år var arveprinsen (21. oktober 1774) blevet gift med prinsesse Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin (1758-1794). I ægteskabet fødtes syv børn:

Navn Født Død Bemærkninger
Med Sophie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin
unavngivet datter 19. september 1781 19. september 1781 begravet i Roskilde Domkirke
unavngivet datter 17. februar 1783 17. februar 1783 begravet i Roskilde Domkirke
Juliane Marie 2. maj 1784 28. oktober 1784 begravet i Roskilde Domkirke
Christian Frederik 18. september 1786 20. januar 1848 konge af Norge i 1814 og konge af Danmark som Christian 8. 1839-1848
gift 1. gang 1806 med hertuginde Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin
gift 2. gang 1815 med prinsesse Caroline Amalie af Augustenborg
Juliane Sophie 18. februar 1788 9. maj 1850 gift 1812 med prins Frederik Vilhelm Carl Ludvig af Hessen-Philippsthal-Barchfeldt
Charlotte 30. oktober 1789 28. marts 1864 gift 1810 med landgrev Vilhelm af Hessen-Kassel
Arveprins Ferdinand 22. november 1792 29. juni 1863 arveprins af Danmark
gift 1829 med prinsesse Caroline af Danmark

Det er senere blevet sandsynliggjort, at det næppe var arveprinsen selv, der var fader til de 4 yngste børn, men derimod hans hofchef greve Frederik von Blücher. Således adskilte den kraftige, mørkhårede og høje Christian 8. sig markant fra sine oldenborgske slægtninge, da disse var hvidhårede og meget spinkle af bygning.

Arveprins Frederik døde efter længere tids svagelighed 7. december 1805Amalienborg.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Vedrørende Frederik von Blüchers faderskab til arveprinsens børn, se eksempelvis Bo Bramsen: Huset Glücksborg, bind 1, side 200, 3. udg. 2002

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]