Caroline Mathilde

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Caroline Mathilde af Storbritannien
Caroline-Mathildeofwales denmark.jpg
Portræt udført af Francis Cotes i 1766
Dronning af Danmark og Norge
Kroning 1. maj 1767
Embedsperiode 1766 – 1772
Forgænger Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel
Efterfølger Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel
Ægtefælle Christian 7. af Danmark
Børn Frederik 6., Konge af Danmark
Louise Augusta, Hertuginde af Augustenborg
Fulde navn Caroline Mathilde
engelsk: Caroline Matilda
Hus Hannover
Far Frederik Ludvig, Prins af Wales
Mor Augusta af Sachsen-Gotha
Født 22. juli 1751
Leicester House, London
Død 10. maj 1775 (23 år)
Celle, Kurfyrstendømmet Hannover
Hvilested 13. maj 1775
Stadtkirche St. Marien, Celle, Kurfyrstendømmet Hannover

Caroline Mathilde (engelsk: Caroline Matilda; født 22. juli 1751, død 10. maj 1775[1]) var dronning af Danmark og Norge fra 1766 til 1772. Hun var datter af Frederik Ludvig, prins af Wales og søster til George 3. af Storbritannien. I 1766 blev hun gift med sin fætter Kong Christian 7. til Danmark og Norge.

Caroline Mathildes ægteskab og tid som dronning blev præget af hendes mands tiltagende sindstilstand. I 1770 indledte hun et kærlighedsforhold til kongens livlæge Johann Friedrich Struensee, der blev den egentlige magthaver i Danmark fra 1770 til 1772. Ved kuppet mod Struensee i 1772 blev hun arresteret, ægteskabet med Christian 7. blev ophævet, og Caroline Mathilde blev forvist fra Danmark. Hun tilbragte sine sidste leveår i Celle i Tyskland.

Liv[redigér | redigér wikikode]

Caroline Mathilde som 3-årig i 1754

Caroline Mathilde blev født den 22. juli 1751 på Leicester House i London som det yngste barn af Frederik Ludvig, Prins af Wales og Augusta af Sachsen-Gotha. Hendes far var død pludseligt, cirka tre måneder før hendes fødsel.

Hun blev opdraget af sin moder på afstand af det engelske hof og blev beskrevet som naturlig og uformel. Hun satte pris på udendørs aktiviteter og ridning. Hun lærte italiensk, fransk og tysk og blev beskrevet som en dygtig sanger med en smuk stemme.

Caroline Mathilde voksede op i en stor søskendeflok, hvor moderen, prinsessen af Wales, var alene om omsorgen. Ved det danske hof var man på udkig efter en ægtefælle til kronprins Christian VII, og da den danske udsending var på besøg i England i 1765, valgte han Caroline Mathilde. Oprindeligt var det ikke hende, man havde udset sig, men hendes ældre søster. Man kender ikke til årsagen til, at man ændrede på dette.[2] Caroline Mathildes fader og Christian VIIs moder, dronning Louise, var søskende. Dronning Louise havde været en populær dronning i Danmark, og man håbede på, at hendes gode navn ville smitte af på Caroline Mathilde og Christian.[2] Desuden fremstod Caroline Mathilde som en robust person.[3]

I 1760 døde hendes bedstefader, Kong Georg 2., og Caroline Mathildes broder besteg den britiske trone som Georg 3..

Ægteskabet med Christian VII[redigér | redigér wikikode]

«Kistebillede» eller flyveblad fra 1766 i anledningen af dronning Caroline Mathildes ankomst til København 8. november 1766

I februar 1766 døde Frederik V, og Christian overtog tronen. Han var på dette tidspunkt blot 17 år gammel, og selv for konger i 1700-tallet var det ikke almindeligt at gifte sig så tidligt. Det var imidlertid den øverste ledelse i statsapparatet med J.H.E. Bernstorff som den toneangivende, som pressede på for, at ægteskabet skulle fremskyndes.[4] Årsagen var, at Christian havde det, omgivelserne anså som en ustyrlig seksualitet, og man mente, at dette kunne dæmpes ved at lade det få udløb i en mere passende retning.[4][5]

Parret var blevet forlovet allerede i 1765 og blev gift den 1. oktober 1766 ved en såkaldt prokurationsvielse i Saint James's Palace i London, hvor brudens storebroder var stedfortræder for Christian 7. Hun drog afsted på rejsen til sit nye hjemland kort tid efter og ankom først til Altona med et stort hof. Her blev hun modtaget af danske udsendinge, som sendte hele hoffet tilbage og erstattede det med danske tjenere.[2] Den 8. november 1766 gjorde hun sit indtog gennem et jublende København. Senere samme dag bekræftede de deres ægteskab ved en vielse i Christiansborg Slotskirke.

Da dronningen ankom til København, mødte hun Christian for første gang. Kongens problemer var på dette tidspunkt ikke brudt så udtalte, og deres første år sammen var præget af selskabelighed med dronningen som midtpunkt.[5] Dronningen var blot 17 år, da hun fødte en søn, den senere kong Frederik VI.

Det lykkelige ægteskab varede ikke længe: ægtefællerne kom på afstand af hinanden, og snart var Christian i gang med fester, som i mange tilfælde fik en voldelig udgang. Caroline Mathilde knyttede nærmere bånd til sin overhofmesterinde Louise von Plessen, og hun blev efterhånden ensom og fuldstændig isoleret fra det øvrige hof.

Struensee kommer til København[redigér | redigér wikikode]

Caroline Mathilde malet af Jens Juel
Portrætsamlingen på Frederiksborg slot.

Sommeren 1768 drog Christian på en længere udenlandsrejse og besøgte flere af hoffene rundt omkring i Europa. Rejsen var kommet i stand af personer i regeringen, som troede, at nye impulser og omgivelser kunne ændre kongens væremåde. Det var på denne rejse, at han blev kendt med lægen Johann Friedrich Struensee. Struensee var den første, som forstod, at kongen havde problemer.[5] Da Christian kom hjem fra rejsen, var Struensee med og allerede der var han blevet ansat som livlæge.

Sønnen Frederik, den senere Frederik VI., var et svageligt barn og meget syg. I et forsøg på at få et bedre forhold til ægtefællen lod hun sig overtale til, at Struensee skulle undersøge Frederik. Struensee vaccinerede også barnet mod kopper.[6][7] Til sin overraskelse blev hun tiltrukket af lægen, ikke blot fordi han lod til at forstå hendes situation, men også fordi han hjalp hende med at få et bedre forhold til ægtefællen.[5]

Struensee og Louise Augusta[redigér | redigér wikikode]

Dronning Caroline Mathilde. Dronningen havde en forkærlighed for at sidde overskrevs på hesten som en mand, og hun optrådte ofte i herreklæder, således som her i Dronningens Livregiments uniform.
Prinsesse Louisa Augusta, la petite Struensee, malet af Jens Juel kort efter hendes bryllup med hertug Christian Frederik af Augustenborg. Hertuginden er portrætteret i en moderne gennemsigtig kjole.

Fascinationen udviklede sig hurtigt til forelskelse og i foråret 1770 blev den 14 år ældre Struensee dronningens elsker. Efter, at Struensee tog magten, tilrettelagde Caroline Mathilde et tilnærmelsesvis borgerlig familieliv på Hirschholm Slot sammen med ham og sønnen Frederik. Frederik fik en opdragelse efter Rousseaus ideer om naturlig børneopdragelse. Blandt andet skulle han hærdes ved at løbe barbenet i det kolde slot og stikke fingrene i grøden for at varme sig. Noget senere blev opdragelsesmetoden mildnet. Man kan ikke se helt bort fra, at hærdningen var vellykket, efter som Frederik vist nok aldrig var syg i voksen alder.[8]

Det vakte forargelse, da prinsesse Louise Augusta blev født i juli 1771. Som almindeligt under en fødsel i kongefamilien var mange tilstede i rummet under fødselen. Jordmoderen var en kvinde ved navn Karen Ørslev, hun havde også ledet dronningens første fødsel. Dronningens egen livlæge Berger var med, han blev anset for at være tidens største ekspert i fødsler. Struensee var også til stede, selv om det ikke var hans opgave at bistå med selve fødselen.[9]

Det er aldrig blevet klarlagt med 100 % sikkerhed hvem, som var fader til Louise Augusta. Ingen i samtiden var i tvivl om, at Struensee var faderen. Louise Augusta gik endda under den lidet flatterende betegnelsen, la Petite Struensee. Også nutidige historikere er i almindelighed enige i, at Struensee var faderen. Amdisen skriver dog, at det er flere modstridende kilder, når det gælder om at kunne fastslå faderskabet.[10] Efter, at Struensee var blevet styrtet og Caroline Mathilde arresteret og placeret på Kronborg sammen med Louise Augusta, ville hun have barnet med sig i eksil og sagde til sin forsvarer Peter Uldall, at Louise Augusta ikke havde nogen forbindelser med den danske kongefamilie. Det kan imidlertid ikke lægges vægt på dette udsagn, efter som hun på det tidspunkt var desperat og prøvede i det længste at få lov til at beholde i det mindste det ene af sine børn.[11]

Louise Augusta blev portrætteret af maleren Jens Juel omkring 1790 og ligner meget Struensee på dette maleri uden, at dette på nogen måde kan tages som bevis for, at han var faderen.[11]

Kup og forvisning[redigér | redigér wikikode]

Slottet i Celle hvor Caroline Mathilde tilbragte sine sidste år.

Natten mellem 16. og 17. januar 1772 fandt kuppet mod Struensee sted, og Caroline Mathilde blev arresteret i sit værelse på Christiansborg slot af Schack Carl Rantzau og ført til Kronborg. Hun fik tilladelse til at tage Louise Augusta med sig, mens Frederik måtte blive tilbage.

I en proformasag blev ægteskabet mellem Christian VII og Caroline Mathilde opløst i april 1772, og samtidig mistede hun retten til sin titel. De nye magthavere havde bestemt sig for at sætte hende i forvaring på Aalborghus på livstid, men blev udsat for stærkt pres fra det britiske kongehus og regering.[12] Caroline Mathildes broder var på dette tidspunkt blevet konge af England som Georg III, og han havde arveland i Hannover. Briterne sendte to fregatter og en kongejagt til Danmark, og de ankrede op på reden uden for Helsingborg 26. maj 1772. Vidneudsagn fortalte, at hun så skibene fra vinduet på Kronborg.[13] I modsætning til hvad, som var almindeligt i samtiden, ammede Caroline Mathilde selv Louise Augusta. Hun ammede hende helt frem til sin afrejse, og barnet måtte fjernes med magt.[13] Dronningen blev ført ombord i skibet og ført til Celle i Hannover, hvor hun slog sig ned i familiens slot. Hun så aldrig sine børn igen.

Død[redigér | redigér wikikode]

Monument, Celle.

Caroline Mathilde døde af en voldsom febersygdom i 1775, 23 år gammel.[14] Der blev arrangeret en stor indsamling i byen for at skaffe penge til et monument over hende. Monumentet står i Französischer Garten, og hun selv er begravet i welfernes fyrstegrav (fürstengruft) i Stadtkirche St. Marien i Celle[15] ved siden af sin oldemoder Sophie Dorothea af Braunschweig-Lüneburg.[1]

Børn[redigér | redigér wikikode]

Navn Født Død Bemærkninger
Med Christian 7. af Danmark
Frederik 28. januar 1768 3. december 1839 Konge af Danmark 18081839 og Norge 18081814
Gift i 1790 med Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel
Louise Augusta[16] 7. juli 1771 13. januar 1843 Gift i 1786 med hertug Frederik Christian 2. af Augustenborg

Titler[redigér | redigér wikikode]

 • 1751-1766 – Prinsesse af Wales
 • 1766-1772 – Af Guds Nåde Dronning af Danmark og Norge, de Venders og Gothers, hertuginde udi Slesvig, Holsten, Stormarn og Ditmarsken, grevinde udi Oldenburg og Delmenhorst
 • 1772-1775 – Prinsesse af Wales og Hannover. Titulær dronning.

Eftertid[redigér | redigér wikikode]

Filmen Caroline - den sidste rejse med dronning Caroline Mathilde som hovedperson er skrevet af skuespilleren Christine Hermansen, produceret af Lars Valentin og instrueret af Henrik Kolind. Den havde premiere i 2010. Den skildrer hendes forhold til Struensee, men handlingen er omplantet til moderne tid.[17] I marts 2012 havde en dansk film instrueret af Nikolaj Arcel, En kongelig affære, premiere. Denne film handler også om dronningens forhold til Struensee,[18] og havde Mads Mikkelsen i rollen som Struensee og den svenske skuespillerinde Alicia Vikander i rollen som Caroline Mathilde.[19]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b Caroline Mathilde gravsted.dk
 2. ^ a b c Amdisen side 41
 3. ^ Heiberg side 78-79
 4. ^ a b Amdisen side 40
 5. ^ a b c d Heiberg side 80
 6. ^ Metoden beskrives af Struensee i artiklen En læges tanker om befolkningen i landet i bladet Til nytte og fornøjelse. Han benyttede inokulation, en metode som var kommet fra Tyrkiet i 1721. Ved inokulation førte man små bidder avf et koppesår ind i blodomløbet på en frisk person. Indtil Edward Jenner opfandt koppevaccinen i 1796, var dette den eneste måde at begrænse koppeepidemier på.
 7. ^ Amdisen side 25
 8. ^ Langslet side 205
 9. ^ Amdisen side 120
 10. ^ Amdisen side 120-121
 11. ^ a b Amdisen side 121
 12. ^ Heiberg side 81
 13. ^ a b Amdisen side 159
 14. ^ Heiberg side 82
 15. ^ Stadtkirche St. Marien
 16. ^ Det formodes, at hendes biologiske far var Johann Friedrich Struensee
 17. ^ Politiken, "Skuespiller laver Struensee-film for egne penge", 21. august 2010
 18. ^ Caroline Mathildes år – zentropa.dk
 19. ^ politiken.dk, "Dramatisk romance ved hoffet skildres i ny film", 16. februar 2011

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

(Genoptryk og nyredigering af historisk roman for børn)

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foregående: Dronning af Danmark og Norge
17661772
Efterfølgende:
Juliane Marie af Braunschweig-Wolfenbüttel Marie Sophie Frederikke af Hessen-Kassel