Charlotte af Danmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Charlotte af Danmark
Louise Charlotte of Denmark.jpg
Portræt udført af August Schiøtt
Landgrevinde af Hessen
Ægtefælle Vilhelm af Hessen-Kassel (g. 1810)
Børn
Fulde navn Louise Charlotte
Hus Huset Oldenburg
Far Arveprins Frederik
Mor Sophie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin
Født 30. oktober 1789
Christiansborg Slot, København
Død 28. marts 1864 (74 år)
Amalienborg Slot, København
Hvilested Roskilde Domkirke
Religion Lutheransk

Louise Charlotte af Danmark (født 30. oktober 1789, død 28. marts 1864[1]), prinsesse af Danmark, gift landgrevinde af Hessen-Kassel. Prinsesse Charlotte var datter af arveprins Frederik af Danmark-Norge og hertuginde Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin.

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Portræt af Arveprins Frederik og Arveprinsesse Sofie Frederikke med deres tre ældste børn. Prinsesse Charlotte sidder på sin mors skød.
Maleri: Jens Juel (1790).

Prinsesse Louise Charlotte blev født den 30. oktober 1789Christiansborg Slot i København som det tredje overlevende barn af Arveprins Frederik af Danmark-Norge og Sofie Frederikke af Mecklenburg-Schwerin.[1] Hendes far var en yngre søn af Kong Frederik 5., mens hendes mor var datter af Hertug Ludvig af Mecklenburg-Schwerin. Da Charlotte blev født, var hendes onkel Christian 7. landets monark, mens den egentlige magthaver var hendes fætter, kronprins Frederik (den senere Kong Frederik 6.) Ved sin fødsel havde hun to ældre søskende, Prins Christian Frederik (den senere Kong Christian 8.) og Prinsesse Juliane Sophie, og fik senere en lillebror, Prins Frederik Ferdinand.

Charlotte tilbragte sine første leveår på det første Christiansborg Slot. Efter Christiansborgs brand i 1794, flyttede familien til et palæAmalienborg, og som sommerresidens havde de Sorgenfri Slot.

Charlottes familie havde et anspændt forhold til kronprins Frederik (6.) og hans familie grundet stridighederne om magten, men efterhånden blev forholdet normaliseret.

Charlottes mor døde allerede i 1794. Charlotte blev i 1803 konfirmeret i Frederiksberg Slotskirke sammen med sin bror Prins Christian Frederik og søster Prinsesse Juliane Sophie.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Charlotte blev i 1810 gift med den senere titulære landgreve Vilhelm X af Hessen-Kassel. Charlotte og Wilhelm boede det meste af deres liv i Danmark og København. På et tidspunkt var Wilhelm den militære guvernør over København.

Parret bosatte sig i første omgang i hendes bror, den senere Christian 8.s palæAmalienborg. Senere bosatte de sig på Sankt Annæ Plads i hvad der blev kaldt Prins Wilhelms Palæ. Senere flyttede parret ind på Amalienborg. Som sommerbolig kunne de benytte Charlottenlund Slot nord for København.

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Louise Charlotte af Danmark

Charlotte blev en markant skikkelse i sin samtid. Hun var en af de førende damer i landet og da hendes bror Christian 8. blev konge i 1839 var hun tæt på tronen.

Charlotte blev beskrevet som praktisk og økonomisk. Hun interesserede sig for kunst og poesi og styrede sit hof med hård hånd. Hun var yderst konservativ både politisk og i sin livsanskuelse.

Hun lagde vægt på at kongelige skulle være sociale og kunne begå sig blandt alle mennesker.

Charlotte og hendes familie var ligeledes ambitiøse og de blev udsat for en del rygter i deres samtid. Blandt andet blev det påstået at hun havde ødelagt sin nevø, den senere Frederik 7.s ægteskab for at få hendes yngste datter gift med ham.

Arveretten[redigér | redigér wikikode]

Charlotte var ganske tæt på at arve den danske trone. Ifølge Kongeloven, var hun den nærmest arveberettigede efter de mandlige medlemmer af kongefamilien. I løbet af 1840-erne stod det klart at ingen af de danske prinser ville få børn, hverken hendes nevø, den senere Frederik 7., eller hendes aldrende bror, arveprins Ferdinand. Tronen ville derfor i sidste ende tilfalde hende eller hendes eneste søn, Frederik, prins af Hessen-Kassel (1820-84).

Hun afstod i 1851 sin ret til tronen till sin datter Louise, som overførte sin ret til sin mand, den senere Christian 9.

Børn[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]