Auguste Sabatier

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Auguste Sabatier

Auguste Sabatier 1897.jpg

Personlig information
Født 22. oktober 1839 Rediger på Wikidata
Vallon-Pont-d'Arc, Frankrig Rediger på Wikidata
Død 12. april 1901 (61 år) Rediger på Wikidata
Paris, Frankrig Rediger på Wikidata
Nationalitet Frankrig Fransk
Barn Marguerite Chevalley Rediger på Wikidata
Familie Claude Chevalley (barnesøn) Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Ruprecht-Karls-Universität Heidelberg,
Eberhard Karls Universität Tübingen,
Faculté de théologie protestante de Montauban,
Evangelisches Stift Tübingen Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, universitetslærer, journalist Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver École pratique des hautes études (fra 1886), Faculté de théologie protestante de Paris (fra 1877), Faculté de théologie protestante de Strasbourg (1868-1873) Rediger på Wikidata
Elever Paul Sabatier Rediger på Wikidata
Påvirket af Alexandre Vinet, Albrecht Ritschl, Friedrich Schleiermacher Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Officer af Æreslegionen (1897) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Louis Auguste Sabatier (født 22. oktober 1839 i Vallon i departement Ardèche, død 12. april 1901 i Paris) var en fransk reformert teolog og journalist.

Sabatier studerede teologi i Montauban og ved tyske universiteter. I 1864 blev han præst i Aubenas, 1868 professor i dogmatik i Strasbourg, som han forlod, da det var blevet tysk. I 1877 blev han professor ved det protestantiske teologiske fakultet i Paris, der var blevet oprettet ved Sorbonne som erstatning for det opløste franske fakultet i Strasbourg. Sabatier fulgte som teolog videnskabens metode uden ængstelse. For ham var den kristne tro den ved Kristi person og ånd skabte indre tilstand, som viser sig i det ydmyge og tillidsfulde forhold til den himmelske Fader. Alt andet er ydre ting, og derfor foranderligt. Sabatiers hovedværk er Esquisse d'une philosophie de la religion d'après la psychologie et l'histoire (1897, 8. oplag 1910, oversatsvensk af Nathan Söderblom: "Utkast till en religionsfilosofi efter psykologien och historien"). Både som professor og som direktør for den religionshistoriske afdeling af École pratique des hautes études udøvede han stor indflydelse på åndslivet i og uden for Frankrig. Der foreligger en rig teologisk og filosofisk litteratur fra hans hånd fra Essai sur les sources de la vie de Jésus (1866) til det efter hans død udgivne værk Les religions d'autorité et la religion de l'Esprit (1903). Sabatier var en tid hovedredaktør af Temps og udøvede en betydelig journalistisk virksomhed: frugter heraf er hans Lettres du dimanche (1900), der oprindelig var offentliggjorte i Journal de Genève.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]