Bauchi (delstat)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Bauchi
Provins
Vandbukke i Yankarireservatet
Vandbukke i Yankarireservatet
Flag
Land Nigeria Nigeria
Hovedby Bauchi
Areal 45.837 km²
Indbyggertal 6.834.314(2016)[1]
 - tæthed 103
Oprettet 3. Februar 1976
Governor of Bauchi State Adamu Mu'azu
Bauchi (delstat)
Bauchi (delstat)
Bauchi (delstat)

Bauchi er en delstat i nordlige Nigeria, nordøst for Josplateauet. Hovedstaden hedder også Bauchi, der med 316.173 indbyggere (2005) også er delstatens største by. Delstaten Gombe var en del af området frem til 1996. Delstaten er etnisk meget kompleks; de største folkegrupper er fulani og hausa.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Bauchi grænser mod nordvest til delstaten Jigawa, mod nordøst til delstaten Yobe, mod sydvest til delstaten Plateau, i sydøst til delstaten Taraba, i vest til delstaten Kaduna og Kano og mod øst til delstaten Gombe.

Inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Delstaten er inddelt i 20 Local Government Areas, med navnene: Alkaleri, Bauchi, Bogoro, Damban, Darazo, Dass, Gamawa, Ganjuwa, Giade, Itas-Gadau, Jama'are, Katagun, Kirfi, Misau, Ningi, Shira, Tafawa-Balewa, Toro, Warji og Zakki.

Natur[redigér | rediger kildetekst]

Højlandet i den sydvestlige den af delstaten er en forlængelse af Josplateauet, med toppe på op til 1.500 til 1.700 meter over havet. Terrænet sænker sig østerud mod floden Gongola, som er en af Benues bifloder. Delstaten har et rigt dyreliv.

Erhvervsliv[redigér | rediger kildetekst]

Økonomien domineres af landbrug med avl af hirse, durra, majs, ris, hvede, kassava, tobak, tomater og andre grønsager. Mod nord dominerer husdyrhold . Bomuld, kaffe og jordnødder avles til eksport. Industrien omfatter levnesmiddel-, tekstil- og cementindustri samt mekanisk industri.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 10°30′N 10°0′Ø / 10.500°N 10.000°Ø / 10.500; 10.000