Kogi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kogi Rediger på Wikidata

Vej i Mangogo i Kogi-delstaten
Overblik
Land: Nigeria Nigeria
Borgmester Yahaya Bello (APC)
Grundlagt: 27. august 1991 Rediger på Wikidata
Postnr.: 260001 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere: 4.473.490 (2016)[1] Rediger på Wikidata
 - Areal: 29.833 km²
 - Befolkningstæthed: 150 pr. km²
Andet
Tidszone: UTC+1 Rediger på Wikidata
Hjemmeside: www.kogistateofnigeria.org
Oversigtskort

Kogi er en delstat i den centrale del af Nigeria, omkring stedet hvor Benuefloden løber ud i Niger. Den blev oprettet i 1991 af områder som tidligere hørte under delstaterne Benue og Kwara.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Delstaten består af lavland langs floderne og i sydøst, og et højere plateaulandskab mod nordøst og vest. Kogi grænser mod nord til Federal Capital Territory, mod nordvest til delstaten Niger, mod nordøst til delstaten Nassarawa, mod sydvest til delstaterne Ondo og Edo, mod sydøst til delstaterne Anambra og Enugu, mod vest til delstaterne Ekiti og Kwara og mod øst til delstaten Benue.

Landbrug er hovederhverv, med avl af yams, maniok, ris, sorghum, bønner, majs og bomuld. Nigerias største jernmalmsleje ligger nord for hovedstaden Lokoja. Udover jern udvindes kul og marmor. Delstatens industri omfatter bl.a. jern- og stålindustri samt levnedsmiddelindustri.

Inddeling[redigér | rediger kildetekst]

Kogi er inddelt i 21 Local Government Areas med navnene: Adavi, Ajaokuta, Anpka, Bassa, Dekina, Ibaji, Idah, Igalamela-Odolu, Ijumu, Kabba-Bunu, Kogi, Lokoja, Mopa-Muro, Ofu, Ogori-Magongo, Okehi, Okene, Olamaboro, Omala, Yagba East og Yagba West.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Koordinater: 7°30′N 6°42′Ø / 7.500°N 6.700°Ø / 7.500; 6.700

Nigerias geografiSpire
Denne artikel om Nigerias geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi