Osun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Osun
Provins
Tempel i Den hellige lund i Ọṣun-Oṣogbo
Tempel i Den hellige lund i Ọṣun-Oṣogbo
Flag
Land Nigeria Nigeria
Hovedby Osogbo
Areal 9.251 km²
Indbyggertal 3.423.535[1] (2006)
Oprettet 1991
Governor of Osun State Olagunsoye Oyinlola

Osun er en delstat i den sydvestlige del af Nigeria. Den blev oprettet i 1991 efter tidligere at have været en del af delstaten Oyo[2]. De fleste af delstatens godt 3,4 millioner indbyggere tilhører yorubafolket[2].

Landskabet er højest mod nord, hvor Yorubabjergene løber gennem delstaten, og bliver gradvis lavere mod syd [2]. Floden Osun, som delstaten har navn efter, løber fra nord mod syd [2]. Delstaten består for en stor del af tropisk regnskov.[2]

Landbrug er vigtigste erhverv, og de vigtigste produkter er yams, kassava, majs, bønner, hirse, kakao, palmeolie, palmekærner og frugt. Af industrier der tekstil-, levnedsmiddel- og stålindustri, som i høj grad er koncentreret til hovedstaden Osogbo. Her findes også en del håndværksindustri, bland andet produktion af messing- og træarbejder samt textiler[2].

Ved byen Osogbo ligger verdensarvsstedet Den hellige lund i Ọṣun-Oṣogbo, der er et helligt skovområde ved bredden af Oshunfloden.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ National Bureau of Statistics, Nigeria, provisorisk resultat fra folketællingen 21. marts 2006.
  2. ^ a b c d e f Ogun på Store norske leksikon (hentet 9 november 2010)

Koordinater: 7°30′N 4°30′Ø / 7.500°N 4.500°Ø / 7.500; 4.500

Nigerias geografiSpire
Denne artikel om Nigerias geografi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Geografi