Beatrice af Storbritannien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Beatrice af Storbritannien
Prinsesse af Battenberg
Regent Victoria
Ægtefælle Henrik af Battenberg
Børn Alexander Mountbatten, 1. markis af Carisbrooke
Dronning Victoria Eugenie af Spanien
Leopold Mountbatten
Maurice af Battenberg
Far Prins Albert af Sachsen-Coburg og Gotha
Mor Victoria af Storbritannien
Født 14. april 1857
Buckingham Palace London
Død 26. oktober 1944
Brantridge Park Sussex
Hvilested St. Mildred's Church Whippingham Isle of Wight

Beatrice May Victoria Feodore ( 14. april 1857 Buckingham Palace26. oktober 1944, prinsesse af Storbritannien, gift prinsesse af Battenberg. Beatrice var det yngste barn af dronning Victoria af Storbritannien og prins Albert af Sachsen-Coburg-Gotha.

Familie og ungdom[redigér | redigér wikikode]

Beatrice i 1868

Beatrice blev født som det niende og yngste barn af dronning Victoria og prins Albert. Hun blev født på Buckingham Palace og blev døbt i slottets private kapel. Ved hendes fødsel fik Victoria kloroform, hvilket var meget kontroversielt på det tidspunkt, og der blev kraftigt advaret mod at anvende midlet fra flere sider i det engelske samfund.

Beatrice blev hurtigt en yndling hos sine forældre, og det blev bemærket at Victoria yndede selv at bade hende, hvilket ikke havde været tilfældet med de otte foregående børn.

Beatrice far døde allerede i 1861, hvilket prægede hendes barndom. Dronning Victoria sørgede i flere år, og forventede at have sin yngste datter ved sin side hele tiden, hvilket Beatrice accepterede. Victoria følte sig stærkt knyttet til Beatrice og gav hende kælenavnet Baby.

Hun fungerede siden som sin moders uofficielle sekretær og selskabsdame, en position hun havde til moderens død i 1901.

Heinrich eller Henry af Battenberg

.

Ægteskab[redigér | redigér wikikode]

Dronning Victoria så helst at Beatrice forblev ugift, og afviste alle ægteskabstilbud og nægtede at diskutere muligheden.

Beatrice blev dog sat i forbindelse med den franske tronprætendent, Napoleon 4. Bonaparte, men han døde i Zulukrigen i 1879, hvilket påvirkede hende meget.

Beatrice blev i 1884 forelsket i den tyske prins, Henrik af Battenberg, på engelsk Henry, og fortalte Victoria at hun agtede at gifte sig med ham.

Victoria tog ikke nyheden pænt og nægtede at tale til hende i syv måneder. Hun gav dog til sidst efter og brylluppet blev holdt i 1885 på øen Isle of Wight, hvor Victoria havde en af sine yndlingsresidenser Osborne House.

En af Victorias betingelser for at tillade brylluppet var at Henry opgav sit hjem i Tyskland og at parret boede hos hende, så Beatrice stadig kunne være hende til hjælp.

Tiden med Henry[redigér | redigér wikikode]

Beatrice og Henry fik et lykkeligt ægteskab, der dog blev tilbragt i Victorias skygge.

Beatrice fortsatte med at være til rådighed for sin moder, men hun og Henry fik dog lov til at tage på korte rejser for at besøge hans familie.

Victoria kom til at holde meget af Henry, der dog ofte klagede over manglende indhold i hans tilværelse. Victoria nægtede ham at deltage i militære manøvre og andre farlige opgaver som han ellers holdt af. For at give ham noget at beskæftige sig med blev han gjort til guvernør over Isle of Wight.

I 1895 fik han lov til at deltage i en ekspedition til Ashantiriget i Afrika. Her fik han malaria og døde kort efter.

Efter knap ti års ægteskab blev Beatrice enke, og dedikerede sin tid på sin moder. Victoria anerkendte dog hendes behov for at være sin egen, og gav hende en lejlighed på Kensington Palace. Lejligheden havde tidliger været beboet af Victoria selv.

Beatrices tilværelse blev atter ændret da dronning Victoria døde i 1901.

Tiden efter Victoria[redigér | redigér wikikode]

En store del af tiden tilbragte Beatrice med at redigere Victorias dagbøger og journaler, hvilket var blevet overladt til hende i moderens testamente. En stor del af de ting hun fandt upassende blev slettet for eftertiden. Ca. en trediedel af indholdet blev tilbage efter hendes redigering.

Hun havde flere offentlige forpligteler, ofte i forbindelse med noget der relaterede til dronning Victoria, som hun blev forbundet med af den britiske offentlighed.

Beatrice boede en del af tiden på Isle of Wight. Victoria havde gjort hende til guvernør over øen efter Henrys død.

I 1903 blev hendes eneste datter, Victoria Eugenia gift med kong Alfons 13. af Spanien.

Beartrice døde i 1944 og blev efter eget ønske begravet på Isle of Wight, hvor Henry også var stedt til hvile.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  • Benson, E. F., Queen Victoria's Daughter's (Appleton and Company, 1938)
  • Duff, David, The Shy Princess (Evans Brothers, Great Britain, 1958)