Bent Christensen (filminstruktør)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Bent Erik Christensen (28. maj 1929 i Gunderup ved Aalborg6. januar 1992) var en dansk filminstruktør, filmproducer, manuskriptforfatter og skuespiller. Han huskes nok bedst for instruktionen af Naboerne og Harry og kammertjeneren, begge lavet i samarbejde med Leif Panduro, med hvem han også skrev adskillige manuskripter til tv-serier.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Christensen, der var præstesøn, var journalistelev, inden han blev uddannet skuespiller på Privatteatrenes Elevskole i 1952 og debuterede samme år. Året efter fik han sit teatergennembrud med Ikke som de andreAllé-Scenen. Efter et par yderligere teaterroller gennemgik han i 1953 fjernsynets produceruddannelse, hvorpå han gik i gang med at instruere tv-teaterstykker og underholdningsprogrammer. Han fik også debut som teaterinstruktør. Han var i 1950'erne tilknyttet Frederiksberg Teater, ABC Teatret og fra 1956 Det Ny Teater. I midten af 1950'erne arbejdede han både som skuespiller og som instruktør, men fra han i 1958 instruerede sin første film, lagde han mest energi bag kameraet.

I 1962 begyndte han som producer, og i de følgende år var han direktør for såvel ASA-filmstudierne som Kinopalæet samtidig med, at han instruerede og producerede film (samt spillede mindre roller). Han fik stor succes, ikke mindst i samarbejdet med Leif Panduro, der ud over de ovennævnte film omfattede populære tv-serier som Smuglerne. I disse år (slutningen af 1960'erne) var han også internationalt anerkendt og forelæste på filmskoler i både USA og Europa. Fra 1970 til 1972 var han leder af Den Danske Filmskole.

Bent Christensen trak sig ud af filmmiljøet for en periode, men vendte tilbage i starten af 1980'erne – denne gang med langt mindre succes. I stedet fungerede han som kommunikationsrådgiver for blandt andet socialdemokratiske politikere på det tidspunkt, hvor politikernes image begyndte at få betydning. Hans sidste år gik med ledelse af en multimedievirksomhed. I sit otium boede han på Lolland.

Bent Christensen var gift to gange – først med skuespilleren Lily Broberg og anden gang med producerassistenten (senere folketingspolitiker) Lene Bro. Han er begravet på Stokkemarke Kirkegård på Lolland.

Film[redigér | redigér wikikode]

Bent Christensen har blandt andet medvirket i (m), instrueret (i), produceret (p) og/eller skrevet (s) følgende film:

Tv-produktioner[redigér | redigér wikikode]

Bent Christensen har instrueret, produceret og/eller skrevet følgende tv-produktioner:

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]