Lily Broberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Lily Broberg
Personlig information
Fulde navn Lily Broberg Christensen
Født Lissi Broberg Olesen
19. september 1923(1923-09-19)
Skørring, Danmark[1]
Død 30. juli 1989 (65 år)
Frederiksberg, Danmark
Nationalitet Danmark Dansk
Ægtefælle Børge Børgesen (1943-?)
Bent Christensen
Ole Molin
Beskæftigelse Skuespiller, sanger
Aktive år 1938-1989
Roller Kathrine Larsen i Matador

Lily Broberg Christensen (født 19. september 1923 i Skørring, død 30. juli 1989Frederiksberg[2]) var en dansk skuespiller og sanger. Hun lagde på Vennelyst Teatret i Århus som 14-årig danser grunden til sin position som humørfyldt revy- og operetteskuespiller. Hun er kendt fra talrige film og som Kathrine i tv-serien Matador og sangen Der' hul midt i spanden, som hun sang sammen med Dirch Passer. Karrieren som skuespiller kunne hun i overvejende grad takke den tids store skuespiller, Holger Gabrielsen, for. Hun arbejdede på Helsingør Revyen som dansepige, da hun blev opsøgt af Gabrielsen efter forestillingen i Helsingør Revyen, hvor hun havde fået en lille vise. Gabrielsen takkede for oplevelsen og bad hende gå til optagelsesprøve som skuespiller på Det Kgl. Teaters elevskole og forudså, at hun på Holbergs fødselsdag 2 1/2 år senere ville være den fødte Pernille i forestillingen, som Gabrielsen skulle sætte op. Lily Broberg gik til optagelsesprøven og kom ind på elevskolen, og nøjagtig 2 1/2 år senere stod hun på scenen som Pernille![kilde mangler]

Lily Broberg præsenterede 19. september 1948 Danmarks første fjernsynsudsendelse fra Tivoli i København. Hvor hun bl.a. sang "Troldtøj".[3] I 1951 blev hun Danmarks Radios første tv-speaker, der bød velkommen med ordene: "Goddag, her er fjernsynet, vi håber, De vil synes om det".

Hun er begravet på Frederiksberg ældre kirkegård.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Hædersbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpgArtiklen om skuespilleren Lily Broberg kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.