Bertil Sjöberg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.
Bertil Sjöberg

Bertil Sjöberg.jpg

Personlig information
Født 24. marts 1914 Rediger på Wikidata
Malmø Rediger på Wikidata
Død 19. oktober 1999 (85 år) Rediger på Wikidata
Malmø Rediger på Wikidata
Gravsted Sankt Pauli norra kyrkogård Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske Kunstakademi,
Berggrens målarskola Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Kunstmaler, tegner Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Johann Gabriel Bertil Sjöberg med kunstnernavnet Bertil Sjöberg (24. marts 1914 i Malmö, Sverige – 19. november 1999 i Malmö, Sverige) var en svensk billedkunstner. Bertil Sjöberg (BS) var af svensk nationalitet, men var af sind kunstnerisk europæe som tilbragte sit liv forholdsvis i Danamrk, Spanien og Sverige. Hans mor var skuespiller fra Wien, hans far Ernst Sjöberg var ritmester, konsul og søn af fabriksejer Axel Poulus Sjöberg. Sine skoledage tilbragte BS i Malmø og på kostskoler i Belgien og Østrig, Stift Melk an der Donau. BS var gift med danskeren Elin Emmy Pedersen.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

1936 - 1939[redigér | redigér wikikode]

Efter en kort periode på Malmö Teater studerede BS i 1935 først kunst hos Edward Berggren i Stockholm derefter i 1936 hos Peter Rostrup Bøyesen i Danmark og afsluttede i 1938 sine studier hos Kresten Iversen ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.

Efter kunstakademiet blev BS boende i København, hvorfra han i 1939 foretog en studietur sammen med sin første kone Elisabeth Heye og Gustav Rudberg til Paris. I Paris gjorde specielt Pierre Bonnard og Paul Cézanne et varigt indtryk på ham, hvilket påvirkede hans kunst. Fra Paris gik det videre til Barcelona, Mallorca og derefter til et længere ophold på Ibiza. I San Antonio hvor de opholdte sig 1939, bosatte sig BS 1955.

BS beskrev i et interview om øen Ibiza som et lille paradis: Den gamle by, Ibizas arkitektur og et unik museum med en kunsthistorisk samling af antikke, fønikiske fund.

1940 - 1944[redigér | redigér wikikode]

1940 tilbage i København bosatte BS sig igen i nærheden af kunstnernes mødested ”Minefeltet” omkring Nikolaj Plads. På lokale værtshuse traf BS andre malere og digtere, viste sine værker frem, diskuterede dem og knyttede forbindelser med Karl Bovin (Kalle), medstifter af malergruppen Corner, Povl Christensen, Poul Björklund medlem af ”Den Frie”, forfatterne Jens August Schade og Sigfred Pedersen. BS beundring af maler, digter og forfattere beholdte en varig tilgang i hans kunst.

BS´ beslutning om et ophold på Bornholm i 1940 blev truffet under indflydelse af hans studier hos Kresten Iversen som tilhørte Bornholmermalerne og inspireret af værker af den svenske maler Karl Isakson, som tidligere havde opholdt sig på Christiansø. Under 2. Verdenskrig blev BS i Svaneke og på Christiansø blandt kunstnerne Oluf Höst, Poul Höm, Sterup Hansen, Keld Hansen og Olaf Rude. For BS betød det en kreativ periode med udstillinger på Bornholm. Desværre gik en stor del af malerier fra den tid tabt på grund af bombeangreb. På Bornholm blev BS og Elisabeth Heye skilt. Senere traf BS Elin Emmy Pedersen, kaldet Bitten, som han derefter blev gift med.

1945 - 1954[redigér | redigér wikikode]

1945 tog BS tilbage til København hvor sønnen Franz Michael blev født. Et venskab mellem BS og maleren og forfatteren Anne Marie Telmányi, datter af komponisten Carl Nielsen førte til, at hun blev sønnens gudmor.

1946 flyttede BS med familie til Sjællands Odde. En af kunstnerkredsen var Povl Christensen ”Spejder” som BS var forbundet med i et livslangt venskab. Efter knap to års ophold på Sjællands Odde købte BS et hus med mulighed for atelier i Tokkekøb Hegn, 20 km nord for København. I nærheden boede vennerne Sigfred Pedersen og Poul Bjørklund.

I 1950erne var København overvejende det sted, hvor BS udstillede sin kunst: Hos Galleri Birk, på Den Frie Bygning, Caravellen og på Charlottenborg, hvor BS årligt blev udstillet fra 1944 til 1955, BS var medlem af Foreningen Charlottenborgs Malere. BS fik anerkendelse og modtog den Dansk-Svenske Kulturpris.

BS´ værker var på dette tidspunkt præget af genkendelige landskabs- og portrætmalerier, inspireret af impressionisterne Paul Cézannes farveholdning og Karl Isaksons moderne nordiske stil, som BS videreudviklede, idet hans palet blev livligere og udtrykket mere ekspressionistisk.

I midten af 1950erne kom BS til den overbevisning, at han skulle begynde på noget nyt, noget helt andet og bort fra det genkendelige landskabsmaleri. I 1955 blev huset i Danmark solgt til keramiker ægteparret Dybdahl, og BS flyttede til Ibiza med sin kone og søn.

1955 - 1974[redigér | redigér wikikode]

Opholdet 1955 – 1975 i Spanien betød ikke kun en ny verden af motiver og inspirationskilder, men vigtigst det, at BS blev tiltrukket af den informelle kunst. I de første år på Ibiza, San Antonio Abad, opstod en stor serie af informelle billeder (Ibiza Serie). Senere forenede BS temaer fra det antikke og indtryk fra det spanske landskab i sin kunst.

BS benyttede både til oliemalerier og akvareller en teknik, idet han lod fortyndet farve løbe over det tomme billede og samtidigt bevægede det i forskellige retninger. Der dannede sig lyse, farvede overflader med kontur og spor som udgangspunkt til den videre bearbejdelse af værket. På akvarellerne tegnede BS omhyggeligt de fineste detaljer med en tynd tuschstift. Sin akvarelteknik udviklede BS til en så høj perfektion, at akvarellerne har det samme niveau som oliemalerierne. I oliemalerierne malede BS delvis med farvetuben, idet han slog et hul i tubens låg og med tryk på tuben tegnede figurative elementer med en relieflignede overflade. Fælles for værkerne gælder et følsomt valg af farver og en detaljeret fantasifuld uddybning af billedelementer.

Ibiza var det sted, hvor mange intellektuelle, kunstnere og kunstsamlere fra alle verdens hjørner mødtes. Allerede i 1930erne havde maleren Alfred Otto Wolfgang Schulze (Wols) og forfatteren Walter Benjamin opholdt sig her. I 1950erne og 1960erne boede der kunstnere fra Tyskland, England, Skandinavien og USA. Kunstnere som allerede var kendte eller senere blev internationalt kendte. Der var en livlig gensidig påvirkning mellem dem, og BS fik her venskaber med maleren Heinz Trökes og forfatterne Ole Sarvig og Carl Erik Soya.

1959 GRUPO IBIZA 59[redigér | redigér wikikode]

Mange af de på Ibiza levende kunstner havde fælles kunstneriske interesser med mål tværs af nationale grænser og efter Erwin Bronners initiativ blev malergruppen ”Grupo Ibiza 59” grundet. Til gruppens første medlemmer hørte Erwin Bechtold, Erwin Bronner, Hans Laabs, Katha Meirowsky, Bob Munford, Eugon Neubauer, Antonio Ruiz, Heinz Trökes og Bertil Sjöberg. Senere tilsluttede kunstnerne Carlos Sansegundo, Pierre Haubensak og Bob Thompson sig til. Deres udstillinger tiltrak sig opmærksomhed langt ud over Spaniens grænser. En stor udstilling i Berlin, Haus am Waldsee, arrangeret af Brusberg Gallery gjorde ”Grupo Ibiza 59” kendt i Tyskland. En anden udstilling i The Leicester Galleries i London gjorde gruppen kendt i England. I 1960 viste Galleri Brusberg BS i Hannover på en stor separatudstilling. Det omfattende forord i kataloget blev skrevet af kunstkritikeren Peter Lufft. I et af de ældste museer i samtidskunst i Spanien, Museo de Arte Contemporáneo (MACE) de Ibiza, udstilles værker fra kunstnergruppen permanent.

1960 Court Gallery[redigér | redigér wikikode]

Under opholdet i Spanien holdt BS forbindelsen til Danmark ved lige og besøgte regelmæssigt den erfarne amerikanske galleriejer og kunstner Sam Kaner (1924 – 1990) i København med sine seneste malerier. Sam Kaner var selv maler, filmskaber og ven med Peggy Guggenheim. I Sam Kaners American Art Gallery og senere i Court Gallery centralt beliggende på Strøget, blev BS årligt vist i separatudstillinger. Sam Kaner samarbejdede med internationale gallerier og udstillede BS sammen med COBRA-gruppen og andre kendte samtidskunstnere også udenfor Skandinavien og især i USA.

Ibiza blev til et turistcentrum og BS søgte derfor i 1970 væk for at få ro og inspiration. Med sin lyst og glæde for det antikke, fandt han i Nordspanien i Torrella de Montgri, i nabolaget til den udgravede græske koloni Ampurias, den passende bopæl. I værker fra den periode er et gentaget element borgen Castell del Montgri, som ligger på toppen af et skaldet bjerg. Her opstod også en serie værker med miljøødelæggelse som hovedmotiv, værker med kraftige farver og fisk, som forlader deres oprindelige levested. Tomme landskaber i fremmede farver.

1975 - 1989[redigér | redigér wikikode]

1975 forlod BS Spanien og flyttede tilbage til slægtens hus i Malmø, ”Sjöbergska Palatset”, bygget 1894 af arkitekten Alfred Avidius. Her boede og arbejdede han indtil sin død i 1999. I sit atelier i et af bygningens tårne arbejdede BS videre på sit syn og sin opfattelse af kunst.

Inspireret af Malmös park, fund af fossiler og den nordisk saga opstod en serie af poetiske malerier med dette som grundlæggende tema. En anden serie ”Stone and Moore” med henvisning til fortiden og nutiden var en hyldest til Stonehenge og Henry Moore, som BS beundrede. Efter studierejser opstod serier med indtryk fra det antikke Rom, Londons Dockland og Venedigs kanaler. I Venedig Serien, En synkende By, er der referencer til Sandro Botticelli. En akvarelserie er dedikeret William Tuner. I en anden serie er det den puniske gudinde fra Ibizas fortid ”Tanit Serie”.

Værker med en symbiose af Middelhavet og nordisk indflydelse. Værker, som BS selv kaldte irrationale billeder, værker med reference til genkendelige objekter, som nu er placeret i en fantastisk, uvirkelig verden. Poetiske billeder som skabtes af en kreativt rigdom af BS´s viden og livserfaring.

1990 - 1999[redigér | redigér wikikode]

I 1990erne vendte BS gentagne gange tilbage til sit billedsprog fra 1960erne, som en kunstkritiker kaldte ”tachistisk tilnærmet”. Værker, der opnåede en kunstnerisk høj grad af farve- og billedintelligens. I de sidste år af sit liv opstod igen en informel serie i oliekridt med kraftige farver og udtryk.

Efter galleriejer Sam Kaners død i 1990 trak BS sig mere og mere tilbage fra kunstscenen. Han fortsatte sit kunstneriske arbejde, men søgte ikke længere publikum.

BS var en produktiv kunstner, som gerne arbejdede uforstyrret. Hans entusiasme for innovation lader sig vanskelig klassificere og favner både det naturalistiske, impressionistiske, abstrakte og det informelle poetisk fantastiske.

BS udfordrede procedurer og søgte altid nye temaer. Når BS fornemmede, at hans kunst blev for rutinepræget skiftede han stil og motiv. Han kaldte gerne sin kunst irrationel, men hans kunst var præget af eksakt viden og beherskelse af kunstnerhåndværket. Med en lidenskab til natur, hav, kyst og landskab og med en indsigt i fortidens spor, og i det der lurer og påvirker os bevidst eller ubevidst. Som BS selv har udtalt, havde han ikke nogen forudbestemt forestilling til et nyt værk når han skulle i gang. Det tomme lærred udfordrede og forlangte, at han åbnede de indre dybe lag og malede det, som skjulte sig der

Carl Gruvemans samling[redigér | redigér wikikode]

Ægteparret Gruveman, som helt fra begyndelsen fulgte BS´s kunstneriske udvikling og som BS havde en tæt forbindelse med, grundlagde en repræsentativ samling af BS og samtidig kunst som blev doneret til Sønderjyllands Kunstmuseum. Samlingen blev 1975-76 vist på museet og 2007 som vandreudstilling i Danmark. Af Carl Gruvemans samling vises BS´ værker på Sønderjyllands Kunstmuseums hjemmeside.

Repræsentation på museer[redigér | redigér wikikode]

Bertil Sjöberg er repræsenteret på museer i Danmark[1], Sverige, Tyskland, Spanien, USA.

 • Aabenraa Museum, Danmark
 • Florence Museum, North Carolina, USA
 • Lunds Landsting, Lunds kommun, Sverige.
 • Malmö Konstnämnd, Malmö Museum, Sverige.
 • Museo D’Art Contemporani, Ibiza, Spanien.
 • Museumsberg Flensburg, Tyskland.
 • Rathausgalerie Hirschberg/Bergstraße, Tyskland.
 • Statens Museum for Kunst, København, Danmark.
 • Städtische Kunsthalle Mannheim, Tyskland.
 • Svenska statens Konstfond, Sverige.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Grupo ibiza 59; Passat i Present, Museu D’Art Contemporani D*Eivissa, 1992
 • eivissa, anys 60, el naixement de babel, 1998
 • Pitiuses 59-02. Art Contemporani a Eivissa i Formentera. 2002
 • Bertil Sjöberg, Kurzbiografie mit Abbildungen, 2013
 • Studien zum künstlerischen Werk von Bertil Sjöberg, Petra Jensen, Kiel 2008

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 • Brev, Censorkomiteten Charlottenborg, Malerier optaget, 1944
 • Adgangskort Kunstudstillingen ved Charlottenbor, 1944, 1947
 • Medlemskort Foreningen Charlottenborgs Malere, 1945, 1947, 1951,
 • Katalog DE "DEN FRIE BYGNING", 15-30 MAJ 1948
 • Salg Meddelse Charlottenborgs Udstillingskomitens Kontor, 1946, 1947
 • Breckort Kresten Iversen "möde os i Parnas!,
 • Inbydelse Charlottenborgs Udstlligsmomiteten Efteraarsudstilling, 1948
 • Birks Kunsthandel Brev, Salg meddelelse, 1948
 • Katalog Charlottenburg, Foraars Udstillingen, 1948,1953, 1955
 • Katalog Charlottenborg, Efteraar Udstillingen, 1946, 1947
 • Brev Bornholms Amt, Malerier til udstilling, 1949
 • Brev, Kunstforening Hjørning, Udstilling, 1949
 • Kungl. Svenska Ambassaden, Dansk Svenske Fond, kunststipendium, 1955
 • Katalog grupo ibiza 59, Ibiza 1959
 • Katalog Dieter Brusberg, Maler auf ibiza, 1958/1959
 • Brev, DEN KGL. KOBBERSTIKSAMMLINH, skænket tegninger, 1960
 • Katalog Charlottenborg, Winter udstillingen, 1964
 • Katalog American Art Gallery, Copehagen, 1964
 • Katalog The Leicester Galleries, London, Inspiration Ibiza, 1964
 • Katalog International Art, American Art Gallery, Copenhagen, 1965-1966
 • Katalog Haus am Waldsee, grupo Ibiza 59, 1967
 • Katalog Aabenraa Museum, Svensk Buket ,1975
 • Katalog Galerie Ippon, Fantastisk Konst, 1976
 • Kataloge Court Gallery, Copenhagen, 1965 - 1990
 • Insel, Das Kulturmagazin aus Ibiza, Die Avantgarda 1959 auf Ibiza, Heft 12, 1992
 • Katalog Freundeskreis Gerhard Fietz e.V., Heiz Trökes - Bertil Sjöberg, 2007

Recessioner[redigér | redigér wikikode]

 • Udstilling Caravellen 1952 ”Sverige er repræsenteret af Bertil Sjöberg, som vi nærmest betragter som dansk. Han fler sig i øjeblikket stærkt draget mod Cezannes Kunst..” Politiken 1952
 • Arbetet 1952, Söndagsläsning, Artikel med fotografier, "Refuserad i Malmö uppskattad i Danmark", Carl Gruveman 1952
 • Berliner Kurier, 1960, grupo ibiza 59 ”...ein mit hervorragender Farbverstand begabter Künstler ist der Schwede Bertil Sjöberg, er assoziiert landschaftliche mit architektonische Impressionen des Südens.” "... en kunstner begavet med en fremragende forståelse af farver er svenskeren Bertil Sjöberg, han forbinder det sydlige landskab mit arkitektoniske indtryk."
 • Politiken, Mange måder, 1970, ”Landskabet på Ibiza ud for den spanske Middelhavskyst, som i adskillige år har givet maleren Bertil Sjöberg hans inspiration, taler stadig stærkt til hans fantasi. Han udstillernu nye arbejder Court Gallery, og her kan alle, der har fulgt hans bane, se hvad øen betyder for ham. De vil tillige opdage, at Sjöbergs forhold til naturen bestandig forandrer sig. Som ganske ung hørte han til det danske landskabs fortolkere og fremhævede især sine nordsjællandske motivers poesi. Da han flyttede sydpå,skiftede han kunstnerisk stil, drejede kursen over mod abstraktionen og malede milde billeder af informel art. Siden blev de sider omfortolket i tachistisk ånd. Nu er de omsider – måske kun forbigående - blevet vendt mod det sindsbestemte surrealistiske, som tiden kræver. Ibizas landskaber er med andre ord blevet mere symbol end natur, og fantomer og andre sære skikkelser færdes i bjergene og mellem de gamle byers ruiner. Sjöbergs billeder er ikke uden charme, artistisk følsomhed og elegance, men de bider ikke rigtig på én, vel sagtens fordi de er lovlig kælne.” PL
 • Berlinske Tidende 1971. Ironiens kontrol med det kønne. Bertil Sjöbergs udstilling i Court Gallery. ”Den svensk-danske kunstner Bertil Sjöberg udstiller 11 olie-billeder og henved 30 akvarelleri Court Gallery, Østergade -24. Akvarellerne med deres kombination af streg og farve er de bedste, fordi de bringer han specielle evner til udfoldelse. Akvarellerne nærmer sig det abstrakte, men har ikke lyst til at forsvinde helt ud i uvirkeligheden. Sjöberg bor i en lille by i Nordspanien, Torroella de Montgri, hvor han fabulerer over de antikke ruiner, klipperne, havet og stedets atmosfære. Man kan se, at omgivelserne for ham er selve inspirationen. Han er meget optaget af dette udbud af skønhed, som omgiver ham. Men da han ved, at billederne meget let ville kunne havne i en lidt for følelsesfuld natur romantik, kommer han med små ironiske sidebemærkninger. De spænder romantikken af og sørger for ligevægt i foretagendet. En lyrikers kontrolforanstaltninger mod det alt for overvældende. Sjöbergs randbemærkninger dukker op alle mulige steder på billedfladen. Somme tider er en farveklat blevet trukket frem og understreget med tuschpennen Somme tider er en detalje blevef ciseleret ud til en sjov arabesk. Det er en elskværdig form for leg, mild, drømmende og under-tiden på randen af det raffineret kønne”. gj.
 • Politiken, 1978,Fortid og Nutid. ”BERTIL SJØBERG er født i Malmø, har studeret i København, opholdt sig tyve år i Spanien og er nu vendt hjem til Sverige. Ikke mærkeligt, at hans kunst har fået et kosmopolitisk anstrøg og ikke kan rubriceres, endskønt form sproget er internationalt og modernistisk i indhold og udtryk. Middelhavsområdet er hans inspirationskilde, navne Ibiza, Katalonien og Venedig som gør sig bemærkede. Men et par billedtitler Kyst' og 'Arkadien' angiver karakteren af hans bestræbelser. Han er en drømmer som indvæver fortid og nutid i sine luftige visioner. I nogle lærreder går han helt tilbage til istiden, mennesker og dyr fra grottemalerierne, Venus fra Wilmersdorff og græske vase figurer optræder mere eller mindre stofligt i hans billedverden. Sjøberg tegner sine malerier frem i brudte farver med landskabelige træk. Han tenderer surrealismen, men uden skrækeffekter og kadaver indslag, hans overdrivelser går mere i retning af det raffinerede. Festligt Tivolifyrværkeri, iscenesat med dygtighed og smag, men ogs båret af en længsel samhørighed mellem mennesker og natur under en sol gylden himmel. Det er Sjøbergs tiende separatudstilling af oliemalerier og akvareller. Og de møder en fra væggene som en samling brogede fugle, fascinerende og elegante, fremmedartede, men tillokkende”. Helge Ernst

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]