Svaneke

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Svaneke
Købstadsvåben Havnen
Svanekes våben.png
Svaneke harbour.JPG
Svaneke Kirke.jpg
Svaneke Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Hovedstaden
Kommune: Bornholms Regionskommune
Sogn: Svaneke Sogn
Postnr.: 3740 Svaneke
Demografi
Svaneke by: 1.051[1] (2015)
Kommunen: 39.828[1] (2015)
 - Areal: 588,534 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.brk.dk
Oversigtskort
         

Koordinater: 55°8′12″N 15°08′34″E / 55.13667°N 15.14278°Ø / 55.13667; 15.14278

Svaneke er en havneby på det nordøstlige Bornholm, beliggende i Svaneke Sogn. Den lille by har 1.051 indbyggere (2015)[1].

Byen blev grundlagt i 1555, og er en af Danmarks mindste købstæder. Byens købstadsstatus har i stor grad præget byen; det ses omkring havnen og torvet, hvor købmændene byggede de store gårde, der fortsat præger bybilledet. Det var en af byens store købmænd, der i 1816 stod for udbygningen af Svanekes havn. Det bragte endnu mere handel og liv til byen. Havnen blev ødelagt af stormfloden i 1872 i en sådan grad, at det meste måtte genopbygges. Havnen blev nu udvidet betydeligt, og fik plads til store dampskibe.

Svaneke blev i maj 2013 nomineret til at være "Danmarks Smukkeste Købstad" - af www.bygningskultur.dk sammen med 14 andre flotte byer i Danmark. Svaneke vandt konkurrencen med 22% af stemmerne - og blev officielt kåret som DANMARKS SMUKKESTE KØBSTAD d.21.maj 2013, i Go´morn Danmark på TV2. Ud over den fornemme titel - modtog Svaneke en check på kr.5000 kr samt et træ der er plantet på Svaneke Torv. På Svaneke Rådhus sidder derfor en flot inskriptions-plade der bærer titlen - Svaneke - Danmarks Smukkeste Købstad.

Svaneke er især kendt for sit store silderøgeri, "Røgeriet i Svaneke". Siden 1750 er der blevet brygget øl i byen med en kort pause. Det nuværende bryggeri, Svaneke Bryghus, åbnede i 2000 som et af Danmarks første mikrobryggerier. Turismen spiller en stor rolle for byens erhverv, og i Søllings Gård på Torvet ligger en gammeldags købmandsforretning, "Svaneke Købmandshandel. Bolsjefabrikken, Chokoladeriet, Svaneke Is & Cafe og Brugsen m.m. ligger også på Torvet. Svaneke Torv er kendt for sine hyggelige "Torvedage" med mange stande er fyldt med lokale bornholmere der sælger alt fra grøntsager til strik, honning og håndlæsning - samt kunsthåndværk og musikalsk hygge underholdning - lørdage året rundt. Om sommeren i højsæsæson er der også torvedag, onsdage, begge dage fra kl- 9-14. Glaspusteriet "Pernille Bülow Glas" og Lakridsbutikken "Johan Bülow Gourmet Lakrids" ligger i Brænderigænget ved Glastorvet, sammen med Café Barsø´s med lækre sandwich og pizzaer, kunstbutikken "Mud", der sælger keramik og plakatkunst samt tøjbutikken "Reflax" der forhandler ren økologisk hør-tøj .Tæt på Glastorvet i Postgade finder man "Mermaid Ismejeri" med daglig frisklavet is der fås med sæsonbær samt Mermaid Gourmet Vingummi. Containerjuvelen, der sælger genbrugskunsthåndværk, ligger mellem Hanne Møllers Antik og Svanekegaarden, som skuespilleren Preben Harris har gjort alt for at fremme til et velfungerende kulturcenter. "Roger" tøjbutikken er flyttet fra København og ligger i Det Blå Hus i Nansensgade. Kulturhuset FREM og Biografen Cassiopeia drives af frivillige og viser film hele året. Biograf og Kulturhus ligger ud til Brænderigænget og tæt på havnen, hvor fiskekutteren "Kometen" leverer Frisk Fisk og adviserer på SMS. Ydermere skal også nævnes, at man om sommeren i Svaneke har en stor turistattraktion - "Hønseskidning" - i Brænderigænget, som trækker mange publikummer til. Høns slippes løs på et mindre indhegnet område, hvor der er ind delt 100 numre i firkanter, hvor hønen kan ligge en klat. Numrene kan købes som lodder - og hvis man er heldig, klatter hønen på ens nummer og man vinder lokale produkter som præmier.

Vandtårnet er tegnet af arkitekt Jørn Utzon.

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  • Rosenquist, Ulla. "Havnebyer og fiskerlejer, Bornhoms kystkultur", Bornholms turistråd, 1991, side 60.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Svaneke Havn
[[Billede:{{{billede}}}|{{{bredde}}}|:Image:Svaneke Havn pano.jpg]]
Svaneke Havn
Svaneke Torv
[[Billede:{{{billede}}}|{{{bredde}}}|:Image:Svaneke Torv pano.jpg]]
Svaneke Torv