Boethius de Dacia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Danske Bo eller Boethius de Dacia (ca. 12401280/1290) var en dansk filosofuniversitetet i Paris. Omkring 1277 forlod Boethius Paris, og hans færden siden er ikke dokumenteret. Nogle filosofihistorikere mente, han døde i Italien ca. 1282, mens andre kilder anfører 1290 som dødsår og Linköping, Sverige som sted. Den danske ekspert i middelalderfilosofi Sten Ebbesen vurderer i Den Danske Filosofis Historie, at det mest sandsynlige er et dødsår omkring 1280, på baggrund af den totale mangel på oplysninger om Boethius derefter.

Størstedelen af, om ikke alle, Boethius skrifter blev formentlig forfattet imellem 1270 og 1277, alle på latin. Nogle af de bevarede tekster er i de senere år blevet oversat til, og udgivet på dansk.

Boethius forlod Paris, formentlig som følge af en voldsom kirkelig kritik overfor hans (og andres) radikale aristoteliske filosofi (nogle kalder det Averroisme, men det er næppe helt korrekt). I 1277 udsendte biskoppen af Paris en skrivelse, som forbød en række former for filosoferen, eksemplificeret ved 219 teser. En række af disse kan tilsyneladende henføres direkte til skrifter af Boethius og Siger af Brabant. Disse to filosoffer er siden blevet betragtet som hovedmålene for biskoppens angreb.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]