Born a. Darß

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Born a. Darß
Born.Zingst.1.JPG
Våben Beliggenhed
Coat of arms of Born a. Darß
Born a. Darß ligger i Tyskland
Born a. Darß
Administration
Land Tyskland Tyskland
Delstat Mecklenburg-Vorpommern
Kreis Landkreis Vorpommern-Rügen
Amt Darß/Fischland
Borgmester Gerd Scharmberg
Statistiske data
Areal 62,50 km²
Højde 3 m
Indbyggere 1.101  (31/12/2013)
 - Tæthed 18 Indb./km²
Andre informationer
Tidszone CET/CEST (UTC+1/UTC+2)
Nummerplade NVP
Postnr. 18375
Tlf.-forvalg 038234
Hjemmeside www.darss-fischland.de

Koordinater: 54°23′N 12°28′Ø / 54.383°N 12.467°Ø / 54.383; 12.467

Kommunens placering

Born a. Darß (Born auf dem Darß) er en kommune og landsby i Landkreis Vorpommern-Rügen i Mecklenburg-Vorpommern (Tyskland). Den er anerkendt af den tyske stat som kursted. og amtsæde for Amtes Darß/Fischland, som fem andre kommuner også hører under. Hovederhvervet er overvejende turismen.

Kommunen ligger på sydkysten af halvøen Darß, en del af Fischland-Darß-Zingst, ved Nationalpark Vorpommersche Boddenlandschaft. Sydøst og sydvest for Born breder havbugterne Bodstedter Boddens og Saaler Boddens sig. Der i mellem i strømmen "Koppelstrom"– ligger Neuendorfer Bülten, en kæde af små bevoksede øer.

Kirken "Fischerkirche Born a. Darß"[redigér | redigér wikikode]

Den af træ byggede kirke med stråtag blev indviet den 7. april 1935. Kirken hører under Evangelische Kirchengemeinde Prerow. Tøndehvælvingerne inde i kirken sørger for en god akustik. De langsgående bjælker i hvælvingerne er smykket med bibeltekster De hængende smedede lysestager og alterkorset er fremstillet af Borner-smeden Johann Bühlow. Over alteret hænger der siden 1987 et fløjalter, malet 1936 af Bernhard Hopp. Kirkeskibet skonnerten "Hans" ophængt 1935 er bygget 1924/25 af Karl Becker fra Born. Det andet kirkeskib ophængt 1947 er fuldriggeren Helga, bygget af Gustav Scharmberg, Born.

Siden 1991 besidder kirken et orgel, bygget af orgelfirmaet Nußbücker. På altervæggen hang oprindelig fire træfigurer. Figurerne var i lang tid forsvundet. 1980 fandt man figurerne på et loft i Barth - de blev overgivet til hjemstavnsmuseet i Prerow. 1984 fik kirken dem tilbage. Siden påsken 2011 pryder de fire figurer Empore på vestvæggen over hovedindgangen. De symboliserer: de faldne soldater, de druknede sømænd, den på flugt forsvundne kvinde og de fortabte, som i det fremmede mistede livet.

På kirkegården står klokkestabelen, bygget af træ og med stråtag. I klokkestolen er der anbragt to klokker.

Foruden gudstjenester arrangeres der også mindre koncerter, udstillinger og musikalske aftener. Uden for åbningstiden kan kirken besøges ved at kontakte pastoratet i Prerow.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter århundredelangt at have tilhørt hertugdømmet Pommern hørte kommunen efter Trediveårskrigen til Forpommern. I årene 1715 til 1720 hørte Born under Kongeriget Danmark. Med den voksende sejlskibsfart steg befolkningstallet ligeledes. Ved siden af de enkle fiskehuse blev der efterhånden bygget større kaptajnhuse. Efter sejlskibsfartens nedgang i det 19. århundrede blev byen ikke så hårdt ramt som nabokommunerne, da man udvidede landbrugsproduktionen. Omkring 1930 finder man de første tegn på turisme i Born.

1935 byggede den daværende Reichsjägermeister Hermann Göring et jagthus blokhusstilen ved klitterne veststranden på Darß. Rigsjagtloven fra 1934 erklærede Darß til at være et statsjagtområde og dermed også til et fredet naturområde. Den 30. april 1945, kort før de russiske troppers indtog, sprængte vagtmandskabet jagthuset. Efter den 2. verdenskrig overtog et DDR jagtkollektiv jagtrettighederne på Darß.

Efter grundlæggelsen af „Inspektion Staatsjagd“ blev Darß igen et statsjagtområde, nu for medlemmer af Sozialistische Einheitspartei Deutschlands Politbureau. Ved Darßskovens bedste jagt og naturskønne steder, am Alten Meeresufer ved den store Buchhorster Maase, byggede de et stort jagthus. Siden Die Wende i 1989 benytter jagtforeningen „Ferdinand von Raesfeld“ huset. Store dele af Darßskoven hører til Kernzone I i Nationalparks Vorpommersche Boddenlandschaft, den øvrige del er udviklingszone. Siden lukningen af Forstamtes Darß i Januar 1996 arrangeres der i nationalparkens område ingen gæstejagt mere.

I DDR-tiden blev der oprettet en ferielejr for ungdommen i kommunen.

1962 i det daværende DDR blev Darßer Ort et lukket militært område, hvor den Nationale Volksarmee byggede en marine havn (i dag nødhavnen Darßer Ort). Selvom det var et lukket militært område havde DDRs politiske elite ret til at skyde blandt andet udsatte elge og bøfler.

En af DDR-Volkskammerets sidste beslutninger var at vedtage en plan om at oprette en nationalpark i området langs den østtyske østkyst. Den 12.September 1990 blev loven om "Nationalparks Vorpommersche Boddenlandschaft" vedtaget. Siden den tid er 118 kvadratkilometer land, blandt andet området omkring fyrtårnet Darßer Leuchtturm og et 687 kvadratkilometer havområde fredet.

Kommunen var indtil 1952 en del af Landkreises Franzburg-Barth og tilhørte derefter indtil 1994 til Kreis Ribnitz-Damgarten i Bezirk Rostock. Siden 1990 tilhører Born Land Mecklenburg-Vorpommern.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Born tilhører med sine ca. 1100 indbyggere Darß-landsbyerne og var tidligere en fisker og søfartsby. Også i nutiden er de mange gamle stråtækkede huse bevaret med deres maleriske døre og haver.

Maskenfesten "Borner Maskenball" opstod for 150 år siden da sømændene fra Born medbragte Ideen til festen. i de lange vinteraftener fremstilles der masker og kostumer. Om aftenen hvor ballet finder sted bliver der ikke talt et ord, først når maskerne er faltet skal de andre vide hvem der gemmer sig bag forklædningen.

Om efteråret og foråret ses store flokke af fugleflokke som f.eks traner og grågæs i området. Fra Born fører flere ca. 5 km lange cykel og vandrestier turisterne ud til Østersøens sandrige badestrand. Også på Bodden-siden er der muligheder for cykel-vandreture og sejlsport.

  • Landsbyen Born er kendt for sine mange stråtækkede huse og deres udskårne farverige Darßer døre, som er tæt forbundet med Darßer sejlskibsfartens opblomstring i slutningen af det 18, århundrede.
  • Med de smukke huse og deres repræsentative døre fandt den nye relative velstand sit sigtbare udtryk. De ældste huse befinder sig i den vestlige del, f.eks i Nordstraße.
  • Landsby-lindetræet i Bäckergang har siden det 17. århundrede været Borns midtpunkt
  • Kaptajn Carl von Petersson byggede her 1833 det første hotel på Darß, Peterssons Hof, som også er bevaret i nutiden. I overetagen fører en udstilling gennem kommunes historie.
  • Jagt og skovmuseet "Jagdmuseum Ferdinand von Raesfeld viser blandt andet historien om udvindingen af harpiks. Endvidere beskrives områdets skovhistorie siden 1815.
  • I den stråtækkede Fiskerkirke fra 1935 arrangeres der om sommeren koncerter og lignende.
  • Friluftsteatret "Borner Sommertheater" har mange forskellige forestillinger om sommeren.
  • Det runde 35 m høje fyrtårn "Lichtturm Darßer Ort" fra 1848, er Mecklenburg-Vorpommerns næstældste fyrtårn. I sidebygningen fra 1892, har et naturmuseum og "Café am Leuchtturm" til huse.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]