Borreliose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Borrelia burgdorferi ?
Darkfield mikroskop ×400.
Darkfield mikroskop ×400.
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Bacteria (Bakterier)
Række: Spirochaetes
Orden: Spirochaetales
(Spirokæter)
Familie: Spirochaetaceae
Slægt: Borrelia
Art: B. burgdorferi
Videnskabeligt artsnavn
Borrelia burgdorferi
Johnson et al., 1984

Borreliose er en sygdom, som skyldes angreb af en bakterie i Borrelia-slægten. Bakterien findes ret hyppigt hos hjortevildt. Den overføres til mennesker ved bid af skovflåt, og den kan ubehandlet bl.a. føre til lammelser, hjerteforstyrrelser og nerveskader generelt.[1]

Inkubationstiden er mellem 8 dage og 3 måneder. Ved det første stadie (4–6 uger) dannes en rødlig ring omkring stikstedet. Dette heles dog af sig selv i løbet af nogle måneder. Der vil opstå en influenzalignende periode med feber, hovedpine, forkølelse, ledsmerter osv. Under stadie 2 (op til 6 måneder) kan der være meningitisagtige symptomer og nervelammelser med svigt af finmotorikken. Siden kan der også opstå kroniske ændringer i huden og sygdom i lymfesystemet.

I Danmark stilles diagnosen ved at måle niveauet af antistoffer efter ca. 3 uger. Hvis den første prøve er negativ, kan der tages en ny prøve efter 8 uger. Behandlingen vil ske med antibiotika.

I Europa diagnostiseres sygdommen i flere end 65.000 tilfælde om året.[1] I 2009 var der i USA rapporteret 30.000 tilfælde af borreliose, 'Lyme disease'.[2] I september 2013 ændrede CDC estimatet af årlige infektioner til ca 300.000.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]