Borreliose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Borrelia burgdorferi
Darkfield mikroskop ×400.
Darkfield mikroskop ×400.
Videnskabelig klassifikation
Domæne Bacteria (Bakterier)
Række Spirochaetes
Orden Spirochaetales
(Spirokæter)
Familie Spirochaetaceae
Slægt Borrelia
Art B. burgdorferi
Videnskabeligt artsnavn
Borrelia burgdorferi
Johnson et al., 1984
Hjælp til læsning af taksobokse

Borreliose er en sygdom, som skyldes angreb af en bakterie i Borrelia-slægten. Bakterien findes bl.a. hos hjortevildt, myg og flåter. Den overføres til mennesker ved bid af skovflåt, sandsynligvis også fra myg, og den er fundet hos aborterede fostre. Den kan bl.a. føre til lammelser, hjerteforstyrrelser, kronisk træthed, encefalopati og nerveskader generelt.[1]

Inkubationstiden er mellem 8 dage og 3 måneder. Ved det første stadie (4–6 uger) dannes der i nogle tilfælde en rødlig ring omkring stikstedet. Dette heles i nogle tilfælde af sig selv i løbet af nogle måneder. Der vil opstå en influenzalignende periode med træthed, feber, hovedpine, hævede lymfekirtler, ledsmerter, nakke-rygsmerter, muskelsmerter osv. Under stadie 2 (op til 6 måneder) kan der være meningitisagtige symptomer og muskel- og nervelammelser med svigt af finmotorikken. Der kan også opstå kroniske ændringer i huden og sygdom i lymfesystemet.

Behandlingen af sygdommen vil ske med antibiotika. Der skal tages højde for, at bakterien danner biofilm og "Round Bodies". Dog skal der være tale om en klinisk vurdering på baggrund af symptomer, så diagnosen også kan stilles på trods af negativ serologi. Der ses ikke altid stigning i Leukocytter og CRP. Ved mistanke om sygdommen bør co-infektioner som eks. Babesia, Bartonella og Rickettsia inkluderes i behandlingen. Bemærk, at der forekommer flere hundrede arter af diverse vektorbårne sygdomme, der ikke testes for med SSI's ELISA-tests.

I Europa diagnostiseres sygdommen i flere end 65.000 tilfælde om året.[1] I 2009 var der i USA rapporteret 30.000 tilfælde af borreliose, 'Lyme disease'.[2] I september 2013 ændrede CDC estimatet af årlige infektioner til ca 300.000.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]