Borreliose

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Borrelia burgdorferi ?
Darkfield mikroskop ×400.
Darkfield mikroskop ×400.
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Bacteria (Bakterier)
Række: Spirochaetes
Orden: Spirochaetales
(Spirokæter)
Familie: Spirochaetaceae
Slægt: Borrelia
Art: B. burgdorferi
Videnskabeligt artsnavn
Borrelia burgdorferi
Johnson et al., 1984

Borreliose er en sygdom, som skyldes angreb af bakterien Borrelia burgdorferi, som findes ret hyppigt hos hjortevildt. Den overføres til mennesker ved bid af skovflåt, og den kan ubehandlet bl.a. føre til lammelser, hjerteforstyrrelser og nerveskader generelt.[1]

Inkubationstiden er mellem 8 dage og 3 måneder. Ved det første stadie (4–6 uger) dannes en rødlig ring omkring stikstedet. Dette heles dog af sig selv i løbet af nogle måneder. Der vil opstå en influenzalignende periode med feber, hovedpine, forkølelse, ledsmerter osv. Under stadie 2 (op til 6 måneder) kan der være meningitisagtige symptomer og nervelammelser med svigt af finmotorikken. Siden kan der også opstå kroniske ændringer i huden og sygdom i lymfesystemet.

I Danmark stilles Diagnosen ved at måle niveauet af antistoffer efter ca. 3 uger. Hvis den første prøve er negativ, kan der tages en ny prøve efter 8 uger. Behandlingen vil ske med antibiotika.

I Europa diagnostiseres sygdommen i flere end 65.000 tilfælde om året.[1] I 2009 var der i USA rapporteret 30.000 tilfælde af borreliose, 'Lyme disease'.[2] I september 2013 ændrede CDC estimatet af årlige infektioner til ca 300.000.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]