Johan Borups Højskole

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Borups Højskole)
Gå til: navigation, søg
Stop hand nuvola.svg Denne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at den virker reklamerende snarere end havende encyklopædisk indhold.
Se evt. nærmere begrundelse på diskussionssiden eller i artikelhistorikken.
Johan Borups Højskole
Generelle informationer
Type Folkehøjskole
Sted Danmark København, Danmark
Grundlagt 1891; 125 år siden (1891)
Tidligere navn Borups Læreanstalt
Andet
Cvr-nummer 15239913
Websted www.borups.dk

Johan Borups Højskole er en dansk højskole, stiftet i 1891. En kreativ byhøjskole med nordisk præg, beliggende i et smukt palæ fra midten af 1700-tallet, overfor Christiansborg Slot ved Frederiksholms Kanal i København.

Johan Borups Højskole myldrer med unge mennesker fra hele Norden, og arbejder med følgende kreative linjefag: Dokumentar, Design, Musik, Teater & Scenekunst, Journalistik & Kreativ Skrivning, Kunst, Sport & Event. 

Eleverne oplever en dansk højskole med morgensamlinger og alle måltider, med højskolesang, fællesskab og bevidstgørelse om livets store spørgsmål, og med livlig debat om samfundets udvikling og udfordringer. 

Johan Borups er en klassisk højskole, men også en særlig højskole, fordi den ikke ligger ude på landet, men midt i storbyen. Og fordi eleverne ikke sover på skolen.

Stifteren[redigér | redigér wikikode]

Da Johan Borup (1853-1946) stiftede skolen i 1891, ønskede han, at den skulle hjælpe storbyens »herrer og damer« med at »finde sig til rette i den moderne verden«. Det gælder stadig.

Johan Borup, var af jødekristen slægt. Hans morbror var Ernst Trier, stifter af Vallekilde højskole. Borup tog teologisk embedseksamen uden at blive præst, han boede i Paris først i 1880’erne, og hjemvendt til København blev han en søgt foredragsholder og skolemand, en del af det moderne gennembrud. Han kom i radikale kredse uden at fornægte Grundtvig, som han havde hørt på Vartov i sin ungdom. Og Borup var optaget af arbejderbevægelsen og hovedstadens sociale udfordringer, uden at fornægte kristendommen, som han blot ikke mente, at en byhøjskole kunne bygge på. Johan Borups nøgleord var ”det moderne”, og da skolen fyldte 125 år d. 1. oktober 2016, var den moderne verden stadig lige udfordrende – såvel for den enkelte som for samfundet.

Ved jubilæet tydeliggjorde skolen sin historie og sin profil ved at udvide sit navn fra ”Borups Højskole” til ”Johan Borups Højskole”. 

Barchmanns Palæ[redigér | redigér wikikode]

Det charmerende og fornemme palæ højskolen bor i, er bygget af Justitsråd Jacob Barchmann omkring 1750, formentlig med Philip de Lange som arkitekt. Da Johan Borup købte palæet i 1920, blev de gamle bygninger suppleret med en nybygget festsal tegnet af arkitekt Henning Hansen.

Salen blev hurtigt et centrum i byens kulturliv, Carl Nielsen skrev musik til den, Wilhelm Reich holdt forelæsninger i den, og billedhuggeren Einar Utzon Frank udsmykkede salen med en frise, som er et centralt udtryk for tidens vitalisme og kunstsyn. Palæet ved kanalen er også en højskole i betydningen kulturhus. Den store smukke sal og skolens mange faciliteter indgår centralt i hovedstadens kultur-og koncertliv og samfundsdebat, med talrige arrangementer. 

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°40′25.64″N 12°34′39.03″E / 55.6737889°N 12.5775083°Ø / 55.6737889; 12.5775083

Skole Stub
Denne artikel om en skole, en uddannelsesinstitution eller uddannelse er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.