Bruger:Christian Giersing/Opel Corsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Christian Giersing/Opel Corsa
Produktion
Producent Opel
Koncern General Motors (1982−2017)
Groupe PSA (2017−2021)
Stellantis (2021−)
Model Corsa
Andre navne Vauxhall Nova
Vauxhall Corsa
Opel Vita
Holden Barina
Produktionsår 1982
Karrosseri og platform
Type Minibil
Karrosseriformer 3- og 5-dørs hatchback
2- og 4-dørs sedan
Teknik Tværliggende frontmotor,
forhjulstræk
Beslægtede Opel Tigra
Opel Meriva
Opel Combo
Drivlinje
Motorer 3- og 4-cyl. benzinmotorer
4-cyl. dieselmotorer
Kronologi
Forgænger Ingen

Opel Corsa er en minibil fra den tyske bilfabrikant Opel, som er blevet produceret siden efteråret 1982.

Corsa B og C var bygget på GM's Gamma-platform, og Corsa D og E på Fiats Punto 3-ZFA199/GM SCCS-platform. Corsa F og dennes eldrevne aflægger Corsa-e er bygget på PSA's CMP (EMP1)-platform.

Den aktuelle, sjette generation Corsa F og elbiludgaven Corsa-e blev præsenteret i maj 2019 og kom til salg en måned senere.

I de fleste europæiske lande sælges Corsa under navnet Opel Corsa. I Storbritannien blev Corsa A solgt som Vauxhall Nova og fra og med Corsa B som Vauxhall Corsa. I Japan hedder bilen Opel Vita, da der allerede siden 1978 havde fandtes en Toyota Corsa. I Australien er Corsa B og C blevet solgt under navnet Holden Barina. Den aktuelle Barina er dog baseret på Chevrolet Kalos. Også Vauxhall Corsavan er søstermodel til Opel Corsa.

I Europa har Corsa fra starten fandtes som tre- og femdørs hatchback, og i andre lande også som sedan (model "TR") eller som stationcar under varemærket Chevrolet eller Buick. Corsa A kunne frem til august 1987 også fås som sedan i Tyskland. Den i efteråret 2004 introducerede cabriolet Tigra TwinTop er i store træk en Corsa C som cabriolet.

Den 24. januar 2008 forlod Corsa nr. 10.000.000 samlebåndet i Eisenach. Den 3. maj 2019 blev den sidste Corsa (E) produceret sammesteds.[1]

Overblik over de enkelte generationer[redigér | rediger kildetekst]

Corsa A[redigér | rediger kildetekst]

Opel Corsa A
Uddybende Uddybende artikel: Opel Corsa A

Corsa A (internt: S83)[2] blev produceret fra efteråret 1982 til starten af 1993. Den blev bygget på General Motors-fabrikken i spanske Figueruelas (ca. 30 km nordvest for Zaragoza) som Opel samt under varemærket Vauxhall Nova. På en undervogn med en akselafstand på 2343 mm blev der bygget tre- og femdørs hatchbacks samt to- og firedørs sedaner.

Motorprogrammet omfattede benzinmotorer fra 1,0 til 1,6 liter samt dieselmotorer med og uden turbo på 1,5 liter. Effekten varierede fra 45 til 100 hk.

Corsa B[redigér | rediger kildetekst]

Opel Corsa B
Uddybende Uddybende artikel: Opel Corsa B

Corsa B (internt: S93)[2] blev i Europa produceret mellem starten af 1993 og sensommeren 2000. Til hovedmarkederne blev den bygget på forskellige General Motors-fabrikker i Europa under varemærkerne Opel og Vauxhall. Akselafstanden var nu 2443 mm, men i modsætning til forgængeren blev Corsa B kun bygget som tre- og femdørs hatchback. Til andre markeder udenfor Europa fandtes der dog også en firedørs sedan, en femdørs stationcar, en todørs pickup og en todørs cabriolet; disse blev i visse tilfælde også solgt under andre GM-varemærker såsom Chevrolet, Buick og Holden.

Corsa B fandtes med benzinmotorer fra 1,0 til 1,6 liter samt dieselmotorer med og uden turbo på 1,5 og 1,7 liter med effekt fra 45 til 109 hk.

Platformen fra Corsa B blev også benyttet til sportscoupéen Opel Tigra.

Corsa C[redigér | rediger kildetekst]

Opel Corsa C
Uddybende Uddybende artikel: Opel Corsa C

Corsa C (internt: X01)[2] kom på det europæiske marked i efteråret 2000 og var i produktion frem til sommeren 2006. Til hovedmarkederne blev den bygget på forskellige General Motors-fabrikker i Europa under varemærkerne Opel og Vauxhall. På undervognen med en akselafstand på 2491 mm blev der kun bygget tre- og femdørs hatchbacks. Til andre markeder udenfor Europa fandtes der også firedørs sedaner og femdørs stationcars; disse blev i visse tilfælde også solgt under andre GM-varemærker såsom Chevrolet, Buick og Holden.

Benzinmotorprogrammet gik fra 1,0 til 1,8 liter og dieselmotorprogrammet med turbo fra 1,3 til 1,7 liter, og effekten fra 58 til 125 hk.

Corsa C lagde platform til coupé-cabrioleten Tigra TwinTop, mini-MPV'en Meriva og kassevognen Combo.

Corsa D[redigér | rediger kildetekst]

[[Fil:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Roswitha Maier (6. maj 2019). "Opel-Corsa-Produktion in Eisenach endet nach 26 Jahren". automobil-produktion.de (tysk). Hentet 12. juli 2023.
  2. ^ a b c "Opel". partslink24.com (tysk). Hentet 12. juli 2023.