Bruger:JohanOfwiki/Masako af Japan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Masako
正子
Masako i 2023
Kejserinde af Japan
Intronisering 22. oktober 2019
Regerede 1. maj 2019 – nu
Forgænger Michiko
Ægtefælle Naruhito af Japan (g. 1993)
Børn Aiko, prinsesse Toshi
Fulde navn 皇太子徳仁親王妃雅子 (Kōtaishi Naruhito Shinnōhi Masako)
Hus Det japanske kejserhus
Far Hisashi Owada
Mor Yumiko Owada
Født 9. december 1963 (59 år)
Toranomon Hospital, Tokyo, Japan
Signatur
Religion Shinto

Det Kejserinde Masako af Japan (皇太子徳仁親王妃雅子 Kōtaishi Naruhito Shinnōhi Masako) er nuværende kejserinde af Japan siden 1. maj 2019, for hendes ægteskab med Kejser Naruhito.[1] Hun er mor til Prinsesse Toshi, Aiko af Japan. Hun og hendes mand besteg tronen efter kejserens abdikation Akihito.

Kejserinde Masako og hendes mand, kejser Naruhito(2019).

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Fødsel[redigér | rediger kildetekst]

Han blev født den 9. december 1963 i Toranomon Hospital, Tokyo, Japan, er datter af diplomaten Hisashi Owada og hans kone, Yumiko Owada. Han har to søstre: oversætterne Setsuko Owada og Reiko Ikeda.

Uddannelse[redigér | rediger kildetekst]

Han voksede op på sin fars tillæg. Således flyttede han med sin familie, da han var 2 år gammel, til Moskva, hvor han blev uddannet i hele sin børnehave. Tilbage i Japan fortsatte han sin private for piger på Denenchofu Futaba Gakuen i Setagaya-distriktet i det vestlige Tokyo. I 1978 blev hans far igen udnævnt til udlandet som gæsteprofessor ved Harva University og viceambassadør i De Forenede Nationer. USA, at Masako dimitterede fra Belmont High School, en offentlig high school i den velhavende nordlige forstad Boston, Massachusetts, hvor hun fungerede som præsident for National Honor Society. Han modtog en Bachelor of Arts in Economics fra Harvard University og afsluttede ikke en grad i internationale relationer ved Oxford University.

Han studerede også kort ved Oxford Universitet. Han studerede også kort ved University of Tokyo i november 1986.

Faglig information[redigér | rediger kildetekst]

Kejserinden har selv tidligere arbejdet i det japanske udenrigsministerium, og taler flydende tysk, fransk og engelsk.[1]

I løbet af sin karriere mødte han mange internationale ledere, såsom den amerikanske præsident Bill Clinton og den russiske præsident Boris Nikolaevich Jeltsin.

Ægteskab og børn[redigér | rediger kildetekst]

Dating og engagement[redigér | rediger kildetekst]

Masako mødte prins Naruhito, da hun var studerende ved Tokyo University i november 1986, selvom nogle mener, at hun måske har mødt ham tidligere, da hendes far eskorterede medlemmer af den kejserlige familie.

Masakos navn forsvandt fra prinsens liste over mulige ægtefæller på grund af en kontrovers, der involverede hendes bedstefar, præsident for Chisso-lauget, som var involveret i skandalen om Minamata sygdom.

Ægteskab[redigér | rediger kildetekst]

Kejser Naruhito og kejserinde Masako blev gift d. 9. juni 1993.

Børn[redigér | rediger kildetekst]

Masakos første graviditet blev annonceret i december 1999, men hun aborterede.

De har sammen fået en datter Aiko af Japan (født 2001).

Fødslen af ​​deres datter, som fandt sted mere end otte år efter deres ægteskab, udløste en livlig debat i Japan om, hvorvidt den kejserlige husholdningslov fra 1947 skulle ændres fra primogeniture-loven agnatisk til kognitiv eller absolut primogenitur, hvilket ville tillade en kvinde at overtage Chrysanthemum Throne.

Masako og Naruhito havde været Japans kronprinspar siden vielsen i 1993, men d. 1. maj 2019 blev Naruhito indsat som Japans 126. kejser, hvorefter Masako samtidig blev kejserinde af Japan.

Kejserinde af Japan[redigér | rediger kildetekst]

Abdikation af Kejser Akihito[redigér | rediger kildetekst]

Den 19. maj 2017 vedtager Japans konservative regering et særligt lovforslag, der tillader hans svigerfar, kejser Akihito, at træde tilbage fra tronen i slutningen af ​​2018. Denne lov gælder dog kun for ham og kommer ikke hans efterfølgere til gode. Parlamentet vedtager endeligt loven den 9. juni 2017 for en abdikation og en arv inden for den næste tre år. Den 1. december 2017 meddeler regeringen, at kejseren abdicerer fra den 30. april 2019 for at overtage dagen efter sin ældste søn og efterfølger, Naruhito. Japan vil derefter gå ind i Raiwa, og kronprinsessen bliver automatisk Japans kejserinde.Under sin fødselsdagsmeddelelse den 9. december 2017 siger han, at han ser på sine fremtidige kejserlige forpligtelser med "respektfuld ærefrygt", mens han svor, at: "Følger kejseren og Kejserinde som mine guider, intensivere mine bestræbelser på at opfylde mine pligter og give min fulde støtte" til hendes mand.

Trontiltrædelse og tronbesættelse[redigér | rediger kildetekst]

kejserinden ved sin og sin mands trone.
Kejserinden vinker til mængden fra bilen, der tager det kejserlige par til paladset til tronbesættelsesceremonier (11. maj 2019).

Efter kejser Akihitos abdikation den 30. april 2019 blev kronprins Naruhito den 126. kejser af Japan, og Masako blev kejserindekonsort. Det nye Tras Kejser og Kejserinde de blev tronet (Sokui Rei Seiden no Gi) i Tokyos kejserpalads den 22. oktober 2019.

Kejser Naruhito tiltrådte officielt under to korte ceremonier, der markerede begyndelsen på protokollen for tiltrædelse af tronen i "the hall of the Pines" eller "throne room" af "statsværelset" i det kejserlige palads. Som det er tradition, deltager den nye kejserinde Masako ikke i premieren, Shinto-ceremonien for kenji-tō-shōkei no gi, hun er til stede sammen med sin mand i den anden, mere sekulære og mere åben, sokui-go-chōken no gi eller åbningstalen for det nye "symbol på staten og det japanske folks enhed". Deres tilslutning proklameres rituelt under aflæggelsesceremonien i Statssalen, den 22. oktober 2019.

De gør deres første offentlige optræden den 4. maj, hvorefter de optræder seks gange i løbet af dagen på balkonen i det kejserlige palads for at hilse på folkemængderne.

Titler og hæder[redigér | rediger kildetekst]

Titler[redigér | rediger kildetekst]

  • 9. december 19639. juni 1993: Miss Masako Owada;
  • 9. juni 199330. april 2019: Hendes Kejserlige Højhed Kronprinsessen af ​​Japan;
  • 1. maj 2019nu: Hendes Kejserlige Majestæt, Kejserinden af ​​Japan.

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

Hæder i Japan:[redigér | rediger kildetekst]

Oversøiske hæder:[redigér | rediger kildetekst]

Det offentlige liv[redigér | rediger kildetekst]

De daværende kronprinser Naruhito og Masako ved JET-programmets 30-års jubilæumsceremoni på Keio Plaza Hotel i Tokyo, november 2016.

I 1994 hun og hendes mand de besøgte Saudi-Arabien, Oman, Qatar og Bahrain. I 1995, De Forenede Arabiske Emirater og Jordan. I 1999 besøgte parret Jordan igen. I 1999 deltog de i brylluppet af fra da prins Philippe, hertug af Brabant, hvem er belgiernes nuværende konge, i Belgien. I 2002 aflagde de et besøg i New Zealand og Australien. I 2006 tog kronprinsparret til Holland med deres datter, prinsesse Aiko, På invitation af dengang dronningen af, Beatrix, til et privat besøg. Den 30. april 2013 var kronprinsparret til stede ved proklamationen af ​​kong Willem-Alexander af Holland, hvilket var den første officielle optræden af officiel kronprinsesse i udlandet om elleve år. I oktober 2014 var han til stede ved en banket afholdt til ære for kong Willem-Alexander og dronning Máxima i Tokyos kejserpalads. I juli 2015 rejste prinsesse Masako til Tonga med sin mand for at deltage i kroningen af ​​kong Tupou VI.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b Ben Hills: Princess Masako. Prisoner of the Chrysanthemum Throne, Penguin, 2006