Brugerdiskussion:Klmeze

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
   Hjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Klmeze!

Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere, og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Kåre Thor Olsen (Kaare) 6. mar 2007 kl. 22:13 (CET)


Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du redigerer eller opretter artikler, så husk venligst at bruge forhåndsvisning. Dermed undgås for meget støj på listen over seneste ændringer, og du vil fange de fleste af dine slåfejl selv. Bemærk, at der findes forskellige redigeringsværktøjer, som gør det lettere at fange stavefejl.

--Jens Gyldenkærne Clausen 15. mar 2007 kl. 00:01 (CET)

Om at fjerne redigeringer[rediger kildetekst]

Hej Klmeze. Du har valgt at fjerne en større redigering jeg havde lavet af Charles Simonyi - hvorfor det? "Fjern redigerings"-funktionen er beregnet til at omgøre grundløse redigeringer, det mener jeg ikke at min var. --JGC 12. apr 2007 kl. 00:23 (CEST)

Hej JGC, Jeg er ny her og ved ikke så meget endnu om stedet (undskyld) og pludselig var meget at det jeg havde lavet ændret og billede fjernet. Men nu har du jo lavet det rigtig flot .tusinde tak ! jeg har tilføjet og ændret lidt igen.

du skriver Simonyi Károly er hans ungarske navn, det er vist forkert og en helt anden person (og navn) .

hvordan får jeg ham frem på listen hvis man søger på charles eller charles S ? hvis folk leder efter og ikke kan stave til efternavnet som 99 procent incl. mig ,nok ikke kan.

Tak og hej

--Klmeze 12. apr 2007 kl. 22:05 (CEST)

Hej igen. "Wiki-systemet" - hvor alle kan redigere i alle artikler - kan godt kræve lidt tilvænning. Det ser ud til at du har fanget noget af ideen nu, det er godt. Det er ikke mig der har tilføjet hans ungarnske navn (du kan se hvem der har lavet hvad via artiklens historik jf. fanen i toppen af siden). Men jeg tror ikke navnet er forkert - dels findes det også på en engelske udgave af artiklen (en:Charles Simonyi) og dels passer navnet også ganske godt, idet man på ungarsk skriver efternavne før fornavne og Károl/Karoly givetvis er en slavisk variant af Charles.
Mht til at kunne finde siden uden efternavnet, vil man inden længe kunne finde artiklen med fx en søgning på Charles - som følge af fuldtekstindekseringen af alle artikler. Men da der er endog særdeles mange "charles'er", hjælper det ikke så meget. Hvis man søger på "charles" + "excel" (eller hvad man nu ellers kender ham for), er chancerne bedre. I skrivende stund er siden ikke indekseret, men det bør ske i løbet af et par dage.
Søger man via Google, kan visse stave- eller slåfejl "fanges" fordi Google i visse tilfælde foreslår alternativer. Og wiki-artikler bliver ofte placeret ret højt i googlesøgninger. Det er teknisk muligt, men ikke relevant at lave en decideret omdirigering fra CharlesCharles Simonyi, eller Charles SCharles Simonyi. Der er som nævnt før masser af "charles-artikler" i wikipedia, så medmindre Charles Simonyi er (meget) kendt under et af de korte navne, er der ikke grundlag for at lave specielle sider til det. Hvis man omtales alene under efternavnet, kan en omdirigering SimonyiCharles Simonyi derimod godt være relevant - der er formentlig ikke mange andre simonyier omtalt i dansk wikipediasammenhæng.
--JGC 12. apr 2007 kl. 22:57 (CEST)
Du skal med andre ord vænne dig til at have flere søgestrategier på bedding alt efter situationen; så snart der er gået lidt tid er det min erfaring at Google klarer langt de fleste behov. Fx denne i Google til at se Wikipedia på "andre sprog":
Charles Simonyi site:wikipedia.org
Du skriver: "... hvis man søger på charles eller charles S ? ..." - Netop her kunne du sikkert med fordel have anvendt den der hedder Præfiks index under Speciel:Specialpages:
http://da.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciel%3APrefixindex&from=charl&namespace=0
Her indledningsvis kun med "charl", men man kan jo både slette og få flere resultater – og tilføje for at få færre resultater. Som du ser, er Charles Simonyi dækket af denne simple søgning.
Se desuden evt. Hjælp:Søgning og Wikipedia:Landsbybrønden/Indeksering af nye sider? -- Mvh PHansen 13. apr 2007 kl. 10:10 (CEST)
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at wikificere dem. Det vil sige at du sætter relevante opslag i [[ og ]]. Sådan kan læseren også hurtigt slå op i andre relevante artikler.
Et lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du opretter nye artikler, så husk at kategorisere dem. Du skal altså finde eller oprette en eller flere kategorier, som de pågældende artikler passer ind under.

--PhoenixV 18. apr 2007 kl. 22:45 (CEST)

Er du ikke venlig at huske mine tip? --PhoenixV 9. maj 2007 kl. 22:26 (CEST)

Følg de råd du får[rediger kildetekst]

Hej Klmeze. Du har fået tre "gule bokse" med tip om hhv. forhåndsvisning, wikificering og kategorisering. Læs og følg venligst de råd du får. --JGC 13. maj 2007 kl. 23:13 (CEST)

Forhåndsvisning[rediger kildetekst]

Hvorfor er det, at du nægter at bruge forhåndsvisning? --PhoenixV 21. aug 2007, 21:33 (CEST)

Mercedesbillede[rediger kildetekst]

Jeg har slettet billedet af Mercedesen, da det allerede findes på Commons: Billede:Mercedes_S-Klasse_front_20070523.jpg. --PhoenixV 21. aug 2007, 21:48 (CEST)

Hejsa. Jeg har sat en {{uencyklopædisk}} på Decemberorkanen. Det er mest dens "nyhedsagtige" formulering og manglende wikificering jeg gerne vil have rettet. Den skabelon er vist lidt for hård, så du skal ikke tage det for hårdt til dig. Du kan selv rette de ting jeg nævner overfor, ellers gør jeg det i morgen. Hilsen Masz 29. nov 2009, 22:42 (CET)

Statsministerens nytårstale[rediger kildetekst]

Jeg har fjernet din redigering på Statsministerens nytårstale, da det var en meget drastisk ændring af indholdet, som var helt ubegrundet og uden kilde. Du er velkommen til at tilføje den igen når du har opfyldt disse ti krav. Godt nytår! --Masz 1. jan 2010, 23:25 (CET)

Den var ikke drastisk og helt reel og nu med kilde - Godt nytår til dig også--Klmeze 2. jan 2010, 20:07 (CET)
Problemet er også, at du helt fjerner artiklens indledning, der kort forklarer, hvad artiklen går ud på. Det er meningen, at alle artikler skal have sådan en indledning. --|EPO| COM: 2. jan 2010, 20:16 (CET)
I øvrigt skal du lade være med et indsætte teksten som et citat. I tilfældet med artiklen nytårstale, er det muligvis ude over citatrettens grænser. Noget andet er, at Wikipedia ikke er en citatsamling. I stedet skal artiklerne skrives med løbende tekst om det pågældende emne. Så kan du anvende en udtalelse som kilde til en pointe.
Noget helt tredje er, at netop artiklen nytårstale er ved at udvikle sig til noget, der stort set kun omhandler Danmark. Wikipedia er et internationalt værk - blot på forskellige sprog. Overvej derfor også, om bidraget gør nytte i dén sammenhæng. --|EPO| COM: 2. jan 2010, 21:10 (CET)

Ok, så hvis jeg vil skrive noget specifikt om den danske monarks nytåstale bør jeg oprette en ny side "danmarks dronnings nytårstale" ?

Glimrende forslag. Problemet er bare, at det jo også sagtens kan være en konge, der holder talen. Så den kønsneutrale udgave må være "Danmarks monarks nytårstale". Det bliver nogle mudrede titler, men det kan være nødvendigt. Der er sikkert også større potentiale i den artikel, da den er noget mere populær end den, der bliver afholdt af statsministeren.
Husk for øvrigt lige at signere dine indlæg.
Undskyld hvis jeg er lidt for meget efter dig :) --|EPO| COM: 2. jan 2010, 21:27 (CET)