Brugerdiskussion:Postbuddet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gtk-dialog-info.svgHjertelig velkommen til den danske Wikipedia, Postbuddet!
Jeg håber, at du vil trives her. Begynd gerne med at gennemgå vores guide, som er en hurtig og nem måde at blive introduceret til de vigtigste ting på Wikipedia.

Du kan også læse om tips til, hvordan du hurtigt kommer i gang med at redigere (se også den ultrakorte redigeringsvejledning), og de mest almindelige begynderfejl. Hvis du har spørgsmål til, hvordan du kommer i gang, kan du gennemse de oftest stillede spørgsmål om Wikipedia samt nybegynderforummet. Hvis du har andre spørgsmål, så kan du spørge på Landsbybrønden, eller på IRC-kanalen.

Fem ting at tænke på:

  • Vær dristig! Den væsentligste fejl, som nybegyndere begår, er slet ikke at skrive. Skriv! Hvis du begår sproglige fejl eller glemmer nogle ting, vil andre rette den slags til efterhånden. En stor hjælp er at bruge forhåndsvisning til at se, hvordan dine ændringer kommer til at se ud, inden du gemmer dem, og du kan også lege i "sandkassen" inden du går i kast med de rigtige artikler. Husk blot, at du aldrig må kopiere andre steder fra, med mindre det er frit indhold. Prøv desuden altid at skrive fra et neutralt synspunkt og beskriv dine redigeringer.
  • Kig dig omkring! Se bl.a. skribentforsiden - der findes flere nyttige links.
  • Læs og lær! Fortsæt gerne med at læse om god opførsel på Wikipedia, hvordan du uploader billeder og stilmanualen.
  • Stil spørgsmål! De erfarne brugere hjælper gerne på nybegynderforummet hvis du har brug for hjælp! Du kan også få tilknyttet en mentor, der kan hjælpe. En god metode er også at efterligne – se hvordan andre artikler er lavet (kig blandt andet blandt vores pt bedste artikler) og brug nogle af de samme redskaber.
  • Signér! Når du skriver indlæg på diskussionssider (som denne), så husk at signére det du skriver. Dette gør du nemmest ved at klikke på "signér"-knappen Wiki-edit-signatur.PNG eller selv skrive fire tilder (~~~~). Du skal ikke signere bidrag til artikler.

Endnu en gang - velkommen til!

Med venlig hilsen Villy Fink Isaksen 11. okt 2009, 08:04 (CEST)

Tilbud[rediger kildetekst]

Det er bare helt i orden, at du vil rette stavefejl på Wikipedia, men jeg må gøre dig opmærksom på, at "tilbud" i bestemt form ental staves "tilbudet", så det må jeg bede dig undlade at ændre flere steder.
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 11. okt 2009, 16:41 (CEST)

I følge min ordbog siger den om tilbud:

tilbud subst. -det, tilbud, -dene

  • 1. det at tilbyde en vare el. et arbejde til en bestemt pris
  • 2. en opfordring til at modtage en tjeneste el. hjælp

--Villy Fink Isaksen 11. okt 2009, 16:43 (CEST)

Beklager, Retskrivningsordbogen siger, du har ret. Bare fortsæt :-)
- Sarrus (diskussionbidrag) d. 11. okt 2009, 16:46 (CEST)

Beskriv dine ændringer[rediger kildetekst]

Tools nicu buculei 01.svgEt lille tip fra en anden wikipedianer.
Når du laver større eller mindre ændringer i artikler, samt når du laver nye artikler, så husk venligst at udfylde feltet "Opsummér redigering" placeret under den store redigeringsboks. Dette er med til at informere andre wikipedianere om, hvad du har rettet på den aktuelle side. Du sparer således andres tid, hvis du lige noterer, at du f.eks. blot har rettet en stavefejl. Omvendt kan det også tiltrække ekstra opmærksomhed, hvis du noterer, at du har lavet en større omskrivning eller tilføjelse til en artikel, så dine tilføjelser kan blive læst igennem. Hvis du har svært ved at huske at beskrive dine ændringer, kan du tilrette dine indstillinger, således at du får besked, hvis ikke du har beskrevet en ændring.

Hej postbud. Jeg kan godt se, at du beskriver ændringen, første gang du retter en bestemt fejl. Det hjælper mig imidlertid ikke, når jeg ser på min overvågningsliste - det er jo ikke givet, at jeg overvåger den artikel, hvor du retter fejlen første gang. Derfor ovenstående opfordring til at beskrive alle dine ændringer, så jeg og andre ikke "går forgæves" for at se ændringer, og det så "blot" drejer sig om rettelse af en enkelt stavefejl. Venlig hilsen --Brams 11. okt 2009, 20:11 (CEST)

Hej Postbuddet. Jeg påskønner bestemt din indsats, der er et vigtigt skridt imod at højne standarden for hele projektet. Men! Som Brams meget rigtigt gør dig opmærksom på herover vil det hjælpe os andre meget, hvis du vil bruge beskrivelsesfeltet hver gang du laver en rettelse; det sparer os mange unødige klik for at finde ud af, hvad der reelt er ændret i artiklerne. Husk derfor venligst at bruge beskrivelsesfeltet. Med venlig hilsen, --Medic (Lindblad) 14. okt 2009, 04:24 (CEST)
Gentager budskabet. --Pusleogpixi 14. okt 2009, 09:35 (CEST)
Gentager lige en gang til. --CarinaT 30. jun 2011, 21:46 (CEST)

Ofte forekomne fejl[rediger kildetekst]

Hej Postbuddet. Jeg ser, du har lavet en del rettelser af manglende dobbeltkonsonanter, "i" i stedet "j" og andre stavefejl, som mange kommer til at lave. Og det er jo dejligt! I den forbindelse vil jeg gøre dig opmærksom på en halvautomatisk bot, der retter den slags fejl: En liste over de fejl, der allerede rettes, kan findes på Wikipedia:AutoWikiBrowser/Typos, og der må du meget gerne tilføje flere, når du kommer i tanker om dem (jeg har lige tilføjet et par stykker af "dine", men der er stadig mange oplagte). --CarinaT 30. jun 2011, 21:46 (CEST)

.. og tak til jer begge for jeres tilføjelser :) Det med biord er unægteligt noget, jeg selv skal have mere styr på :) Næste gang, der kommer et friskt dump, vil jeg få bottet alle artikler igennen efter typos. Det er over en måned siden sidst, og med de nye tilføjelser er der nok en del at gå efter. --Peter Brodersen (penguin) 5. jul 2011, 01:05 (CEST)

Antagelig(t)[rediger kildetekst]

Hej Postbuddet

Jeg undrer mig lidt over at du fjerner "t" fra ordet antageligt, fra steder hvor det bør forekomme? mvh Tøndemageren 7. jul 2011, 20:24 (CEST)

På sproget.dk kan du søge på antagelig og lære, hvornår man bruger t. Postbuddet 7. jul 2011, 20:33 (CEST)
Som jeg læser det er det en uofficiel måde at bruge det på - men den måde der bruges mest? Derfor forstår jeg ikke at du ændre i det? Vi bruger på da.wiki den mest brugte betegnelse, hvilket jeg da vil mene at "antageligt" er? mvh Tøndemageren 7. jul 2011, 20:42 (CEST)
Med uofficielle former mener Den Danske Ordbog sådanne former, der efter Retskrivningsordbogen er stavefejl. På Wikipedia laver vi ikke stavefejl, hvor almindelige de end måtte være. Postbuddet 7. jul 2011, 21:08 (CEST)
Se det kan vi sådan set godt gøre, hvis det er den mest brugte måde at skrive det på. Vi går som hovedregel altid efter det mest brugte. mvh Tøndemageren 7. jul 2011, 21:30 (CEST)
Den regel gælder selvfølgelig ikke for direkte stavefejl. I øvrigt er den korrekte stavemåde meget mere almindelig. Postbuddet 7. jul 2011, 21:45 (CEST)
Giver Postbuddet ret: vi går hovedsageligt efter retskrivningsordbogen (se WP:S#Sprogbrug). Jeg vil gerne vide, hvor du har lært det andet, Tøndemageren? --CarinaT 9. jul 2011, 13:51 (CEST)

Lav/Laug[rediger kildetekst]

Jeg overvejer at fjerne "Lav"-reglen fra AutoWikiBrowser-typo-listen. Mest fordi der findes en lang række lav med "Laug" i egennavnet (lidt a la "Linie 3", hvor der heller ikke er noget galt i at bruge en forkert eller forældet stavemåde i egennavnet). Ideelt set ville man bare sic'e alle gyldige Laug-forekomster, men der er blot ret mange af dem, så forholdet mellem falske positive og udbytte er ikke så godt i mine øjne. Føler du noget stærkt for eller imod at jeg vil fjerne den regel? --Peter Brodersen (penguin) 27. jul 2011, 07:13 (CEST)

Det er jo dig, der skal gøre arbejdet, så det bestemmer du selv. Jeg kan dog ikke se, at nogen anden måde at gøre det på skulle kunne være mere effektiv. Postbuddet 27. jul 2011, 16:16 (CEST)