Pizza

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Pizza
Pizza im Pizzaofen von Maurizio.jpg
((peperoni pizza)) Al Forno, Quito.JPG

Pizza er en italiensk ret af mel, vand og gær. Den kan købes på et pizzeria, en restaurant, eller den kan være hjemmelavet. Pizzaer fås også dybfrosne; de kan købes i supermarkeder, kiosker m.m.

Pizzaen er egentlig et stykke brød med "lidt" ovenpå, og ikke med overvældende meget fyld. Den oprindelige italienske pizza kommer fra Napoli i Syditalien som en Pizza Margherita, som får mozzarella, tomatsauce og frisk basilikum på dejbunden.

Den napolitanske pizza har en halvtyk bund med olivenolie. Andre steder i Italien er der andre traditioner for pizzaer. I Rom er pizzaerne helt tynde og sprøde. I Norditalien minder de mere om de bredt kendte pizzaer med meget fyld på.

Pizzaen laves ved at forme pizzadejen, lægge en del af fyldet på og komme den i en ovn. Når pizzaen er færdig, kan der eventuelt tilsættes mere fyld.

Fra USA er kommet en anden tradition omkring pizzaer, kaldet deep pan-pizza, hvor pizzaen bliver lavet i en form i stedet for direkte på en plade i ovnen. Mange tror at pizzaen kommer fra Italien men det viser sig faktisk at den er blevet opfundet i Tyrkiet.[Kilde mangler]

Toppings[redigér | redigér wikikode]

En pizza er som regel rund og kan have forskellige slags toppings af bl.a.

Ved kombination af det og meget andet fås de mest almindelige pizzaer på menukortene. Der findes dog også alternative toppinger som fx kartoffel eller æg, og visse steder serveres pizza med speciel dressing, ofte cremefraiche-dressing. Pizza serveres oftest som fastfood.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information:
Mad og drikke Stub
Denne artikel om mad eller drikke er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.