Clemens af Alexandria

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Clemens af Alexandria
Romerriget

ClemensVonAlexandrien.jpg

Personlig information
Født Κλήμης ὁ ἈλεξανδρεύςRediger på Wikidata
150Rediger på Wikidata
AthenRediger på Wikidata
Død 215Rediger på Wikidata
AlexandriaRediger på Wikidata
Bopæl AlexandriaRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Alexandrinsk teologiRediger på Wikidata
Beskæftigelse Teolog, skribent, filosofRediger på Wikidata
Kendte værker ProtrepticusRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Titus Flavius Clemens, bedre kendt som Clemens af Alexandria, (født ca. 150 i Athen; død ca. 215 i Alexandria) var en græsk kristen teolog, underviser og apologet med et stort forfatterskab. Han betragtes som en helgen og kirkefader.

I sin ungdom rejste Clemens rundt i Middelhavsområdet for at finde en højere mening og bekendte sig til flere religioner, men i Alexandria, som dengang var det østlige Middelhavsområdes intellektuelle hovedstad, blev han, under indflydelse af teologen Pantaenus, omvendt til kristendommen. Omkring 180 blev Clemens selv leder af Pantaenus' skole og fik bl.a. Origenes som elev. Under kejser Septimius Severus' kristenforfølgelser i 202-203 måtte Clemens søge tilflugt hos biskop Alexander i Kappadokien.

Clemens' vigtigste værker udgør hans store trilogi: Protreptikos pros Ellenas ("Tilskyndelse til grækerne"), Paidagogos ("Pædagogen" el. "Underviseren") og Stromateis ("Strøtanker"). I disse værker forsøgte han at lave en skriftlig fremstilling af kristendommen og dens moral i den traditionelle, verdslige græske litteraturs form.