Hieronymus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Hieronymus malet af Peter Paul Rubens
Hieronymus som Kardinal, malet af Mester Theoderich ca. 1370

Hieronymus (født 347 i Stridon, Istrien (det nuværende Kroatien), død 30. september 420 i Betlehem) var en af kirkefædrene. Han var en højtuddannet teolog inden for oldkirken. Han og Ambrosius, Augustin og pave Gregor 1. er de fire senantikke, vestlige kirkefædre.

Livsforløb[redigér | redigér wikikode]

Hans velhavende forældre sendte ham i en ung alder til Rom for at studere grammatik, retorik og filosofi hos den berømte grammatiker Donatus. Efter ophold i Trier og Aquileia rejste Hieronymus ca. år 373 over land til Orienten. Han var kortvarigt eneboer i Syrien og lærte sig senere græsk og hebraisk i Antiokia. Ca. år 379 lod han sig præstevie. Derpå studerede han i Konstantinopel under den græske kirkefader Gregor af Nazianzus. Fra 382 til 384 var han sekretær hos pave Damasus 1. og sjælesørger for fornemme, romerske damer, blandt andre Skt. Marcella og Lea, Fabiola af Rom, Paula af Rom og dennes datter (Julia) Eustochia.

Da han i vidt omfang også drev sin "sjælesorg" hos de adelige, romerske damer på det seksuelle område, blev præsteskabet jaloux. Da én af hans piger døde under mystiske omstændigheder, blev Hieronymus holdt ansvarlig af folket i Rom. Selv om der ikke blev ført nogen form for bevis for, at han var skyldig i dødsfaldet, bragte undersøgelserne hans seksuelle aktiviteter for dagen, og det gjorde hans fortsatte tilstedeværelse i Rom umulig. På grund af denne kritik rejste han efter sin velgører Damasus' død til Bethlehem, hvor han grundlagte fire klostre sammen med Paula, der var fulgt med ham sammen med datteren. De tre var beregnet for nonner og et for munke. Der overtog han ledelsen og arbejdede til sin død. Han var meget temperamentsfuld og tog sin teologi og udlægning meget alvorligt, og som ofte fortolkede han meningsforskelle som personlige fornærmelser, eksempelvis i skriftet imod Vigilantius.

Værker[redigér | redigér wikikode]

Hieronymus er bedst kendt som ophavsmand til Vulgata, en oversættelse af bibelen til datidens talte latin, dvs. en korrektur af den tidligere oversættelse, Itala eller Vetus Latina (den "Italiske" eller "Gammellatinske" version). Hans Vulgata er i en bearbejdelse fra 1979 (Nova Vulgata) stadig referencepunkt for oversættelse af tekster til brug i den katolske kirkes nutidige liturgi.

Han oversatte hele det Gamle Testamente direkte fra hebraisk , med undtagelse af salmerne som mange kristne ikke ønskede ændret, fordi de allerede kendte dem i en græsk version. I øvrigt adskiller den græske version af salmernes bog sig tydeligt fra den hebraiske.

Hieronymus var oldkirkens mest begavede sproglærde. Han beherskede klassisk og samtidigt latin, græsk og – som den eneste af kirkefædrene – også hebraisk.

Ved siden af sin bibeloversættelse skrev han en bibelfortolkning, førte teologiske diskussioner, skrev historiske tekster og oversatte flere værker. Der er også bevaret talrige breve fra ham.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

  • Georg Grützmacher: Hieronymus, eine biographische Studie zur alten Kirchengeschichte, 3 Bände in einem Band, 1986; ISBN 3-511-04259-3

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

Wikipedia-logo.png Søsterprojekter med yderligere information: