Clymenedelfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Clymenedelfin ?
Clymenes.jpg
{{{billedtekst2}}}
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Cetacea (Hvaler)
Underorden: Odontoceti (Tandhvaler)
Familie: Delphinidae (Delfiner)
Slægt: Stenella
Art: clymene
Videnskabeligt artsnavn
Stenella clymene

Clymenedelfinen (Stenella clymene) er udbredt i det centrale Atlanterhav.

Taksonomi[redigér | redigér wikikode]

Fra dens opdagelse af John Gray i 1850 indtil en genevaluering i 1981, blev Clymenedelfinen betragtet som en underart af den Langnæbede delfin. I 1981 blev den bekræftet som værende en separat art. På grund af deres svære tilgængelighed og fordi de bliver betragtet som værende "de samme" som de mere tilgængelige Langnæbbede delfiner har de aldrig været studeret særligt meget, hvilket gør Clymene delfinen til en af de mindst forståede hvaler.

Fysisk beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Clymenedelfinen ligner meget den Langnæbbede delfin på havet, hvor de to arter blander sig i store grupper, kan de være umulige at genkende. På nært hold er det muligt at se at næbet på Clymenedelfinen er en smule kortere end på den Langnæbbede. Rygfinnen er også mindre lodret og trekantet.

Farvesammensætningen kommer i tre nuancer. Undersiden er en hvid-lyserød farve. Efter den kommer der en lysegrå stribe, der løber fra overkanten af næbet, rundt om øjnene, og hele vejen til halekølen hvor båndet bliver tykkere. Det øverste farvelag, fra toppen af hovedet, hen over rygfinnen, og ned på halekølen er mørkegråt. Næbet, læberne og lufferne er også mørkegrå.

Clymenedelfinen bliver op til to meter lange, og vejer en 75-80 kg. Der er ingen data for fødselsstørrelse og vægt, udvikling og levealder, men de varierer sandsynligvis ikke betydeligt fra de andre arter i Stenella slægten.

Clymenedelfinen er en relativt aktiv delfin, med mange akrobatiske og roterende spring, dog ikke i nær så høj grad som den Langnæbbede delfin. De svømmer også tæt på skibe og rider ofte på bov-bølgerne. Diæten består sandsynligvis af små fisk og blæksprutter. Gruppestørrelserne varierer fra et par individer op til store skoler på op til 500.

Distribution[redigér | redigér wikikode]

Clymenedelfinen er hjemboende i det centrale Atlanterhav. Dens fulde udbredelse er dog ikke præcist kendt, især i den sydlige ende. Arten foretrækker tempererede og tropiske vande. Dens nordlige begrænsning går ca. fra New Jersey til Marokko. Den sydlige udbredelse går fra Angola til Rio de Janeiro. De lader til at foretrække dybt vand. De er blevet observeret adskillige gange i den Mexicanske Golf. Arten er ikke blevet observeret i Middelhavet.

Antallet af individer er ukendt. Arten er muligvis sjælden i forhold til de andre arter i Stenella slægten.

Menneskelig interaktion[redigér | redigér wikikode]

Arten har ikke haft megen interaktion med mennesker. Nogle individer er blevet dræbt af fiskere i Karibien, og andre i net ud for det vestlige Afrika.