Stribet delfin

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Stribet delfin ?
Stenella coeruleoalba-cropped.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Cetacea (Hvaler)
Underorden: Odontoceti (Tandhvaler)
Familie: Delphinidae (Delfiner)
Slægt: Stenella
Art: coeruleoalba
Videnskabeligt artsnavn
Stenella coeruleoalba
Gray 1828

Den stribede delfin (Stenella coeruleoalba) er en velstuderet delfin, der findes i tempererede og tropiske vande i alle verdens have.

Taksonomi[redigér | redigér wikikode]

Den stribede delfin er en af fem arter der traditionelt er i slægten Stenella; men ny genetisk forskning indikerer at Stenella slægten ikke er specielt relateret. I følge studiet, er de nærmest relaterede delfiner til den stribede delfin Clymenedelfin, Almindelige delfiner, Atlantisk plettet delfin samt "Tursiops" aduncus, der tidligere blev betragtet som en underart til Øresvinet. Den stribede delfin blev opdaget af Meyen i 1833. Det specifikke navn coeruleoalba (fra Latin caeruleus 'mørkeblå' og albus 'hvid') referer til de karakteristiske blå og hvide striber på flankerne.

Fysisk beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Stribet delfin i forhold til et menneske. Klik for større billede.

Den stribede delfin har en størrelse og form der svarer til en række andre delfiner der er i de samme vande som den (se Pantropisk plettet delfin, Atlantisk plettet delfin, Clymenedelfin). Men dens farvetegning er meget entydig og gør den relativt nem at genkende på vandet. Undersiden er hvid eller lyserød. Der er en eller to mørkeblå bånd der løber fra bunden af øjet til luffen. Disse bånd udvider sig til bredden af luffen som har den samme størrelse. Der er to yderligere blå striber, om løber fra bag ved øret. Den ene er kort og slutter lige over luffen. Den anden er længere og bliver tykkere langs flanken, indtil den runder ned under maven, lige før halekølen. Over disse striber er delfinens flanker farvet lyseblå. Ryggen, rygfinnen, melonen og næbet er mørkeblå. Der er også en mørkeblå plet om øjnene. Læberne er hvide. Halen er den samme midterblå farve som den midterste stribe på flanken. Ved fødslen vejer individerne omkring 10 kg og er op til en meter lange. Når de er voksne er de omtrent 2,4 m (hunner) eller 2,6 m (hanner) og vejer 150-160 kg. Forskning antyder seksuel modenhed ved 12 år i Middelhavs hunner og i Stillehavet ved omtrent 7 og 9 år. Levealderen er omtrent 55-60 år.

Som andre delfiner i dens slægt, befinder den stribede delfin sig bedst i store grupper – som regel i størrelser på over 100 individer. Grupper kan være mindre i Middelhavet og Atlanterhavet. De blander sig også med Almindelige delfiner. Den stribede delfin er ligeså kompetent i at udføre luft akrobatik som enhver anden delfin – og ses ofte i store spring langt over vandoverfladen. Den nærmer sig til tider skibe i Atlanterhavet og Middelhavet, men det er yderst sjældet det forekommer i andre områder – især i Stillehavet hvor arten er blevet udnyttet tidligere.

Den stribede delfin lever af små dybtvandsfisk og blæksprutter.

Distribution[redigér | redigér wikikode]

Den stribede delfin foretrækker tempererede og tropiske, kystfjerne vande. Den er udbredt i det nordlige og sydlige Atlanterhav, inkl. Middelhavet og den Mexicanske Golf, det Indiske Ocean og Stillehavet. Den dækker ca. et område fra 40° N til 30° S. Den er set i vande hvis temperatur har gået fra 10 til 26 grader celsius, om end standarden er 18-22 grader. I det vestlige Stillehav, hvor arten er blevet studeret grundigt, er et tydeligt migrations mønster blevet observeret. Dette har ikke været tilfældet i andre områder. Den samlede mængde af Stribede delfiner anslås til at være over to millioner.

Menneskelig interaktion[redigér | redigér wikikode]

Japan har jagtet Stribede delfiner i det vestlige Stillehav mindst siden 1940'erne. I deres "kronede dage" blev der dræbt 8-9000 hvert år. Et enkelt år blev over 21.000 individer dræbt. Siden 1980'erne blev der introduceret kvoter, så antallet er faldet til ca. 1.000 drab om året. Økologer er bekymret over arten i Middelhavet, der er truet af forurening, sygdom, skibstrafik samt store mængder af bifangst.

Der har været forsøg på at holde stribede delfiner i fangenskab, men de er alle mislykkedes. Dyrene er døde inden for to uger, da de ikke har taget føde til sig.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: