Darwin (månekrater)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Månekrater
Darwin
Normal Darwin LO-IV-168H LTVT.jpg
Darwinkrateret
Karakteristika
Bredde
Længde
19° 48’  0’’ S
 69°  6’  0’’ V
 [1][2]
Diameter 120 km [1][2]
Dybde ukendt [3][4]
Colængde ved solopgang 70° [4]
Opkaldt efter Charles R. Darwin [2][5][3]
Fra periode ukendt [4][6]
Kraterets placering
[[Billede:{{{plan}}}|none|260px| ]]
Stedets placering
Darwin
Moonmap from clementine data.png
Red Dot.svg
1000 km
-90°
-90°
90°
90°
45°
45°
-45°
-45°
Månen - Selenografi - ( )
Q space.svg
Find flere artikler om astronomi Astronomiportalen

Darwin er et nedslagskraterMånen af den type, som kaldes en bjergomgivet slette. Det befinder sig på den sydøstlige del af Månens forside og så tæt ved dens rand, at det ses i perspektivisk forkortning fra Jorden. Det er opkaldt efter den britiske naturhistoriker Charles R. Darwin (1809 – 1882).

Navnet blev officielt tildelt af den Internationale Astronomiske Union (IAU) i 1935. [2][5][7]

Omgivelser[redigér | redigér wikikode]

Darwinkraterets sydlige rand er forbundet med Lamarckkrateret. Mod nordøst ligger Crügerkrateret, der har en mørk kraterbund. [8]

Karakteristika[redigér | redigér wikikode]

Den ydre rand af Darwinkrateret er blevet betydeligt ødelagt af nærliggende nedslag. Især de sydlige og nordlige dele af randen er så godt som ødelagte. Den østlige rand er noget nedslidt, men intakt, og der ligger adskillige små kratere langs den sydvestlige rand. Satellitkrateret "Darwin B"', som er temmelig stort med en diameter på 56 km, er forbundet med ydersiden af den vestlige rand.

Dele af Darwins indre kraterbund er senere blevet dækket til, muligvis af lava eller udkastninger, og et system af riller skærer sig gennem bundens nordlige del, krydser den østlige rand og fortsætter mod sydøst. Disse riller kaldes Rimae Darwin, og de har en længde på omkring 280 km. Øst for Darwinkrateret krydser dette rillesystem Rima Sirsalis, som er en bred rille, der løber i en linje mod nordøst.

Den sydlige del af kraterbunden omfatter kun ujævne og irregulære landskaber med adskillige småkratere. Der er et ujævnt, skrånende område i den nordøstlige del af bunden, som er skabt af udkastninger fra det nedslag, som skabte Orientale-bassinet og ramte den østlige rand. I den vestlige del af bunden findes en stor, lav og noget uregelmæssig skjoldvulkan, som er en af de få sådanne, som ikke ligger i et mare. Ligeledes findes resterne af et lille krater i kraterbundens sydlige ende.

Satellitkratere[redigér | redigér wikikode]

De kratere, som kaldes satellitter, er små kratere beliggende i eller nær hovedkrateret. Deres dannelse er sædvanligvis sket uafhængigt af dette, men de får samme navn som hovedkrateret med tilføjelse af et stort bogstav. På kort over Månen er det en konvention at identificere dem ved at placere dette bogstav på den side af satellitkraterets midte, som ligger nærmest hovedkrateret.[9][10][11] Darwinkrateret har følgende satellitkratere:

Darwin Længde Bredde Diameter
A 21,8° S 73,0° V 24 km
B 19,9° S 72,2° V 56 km
C 20,5° S 71,0° V 16 km
F 21,0° S 71,0° V 18 km
G 21,5° S 70,7° V 17 km
H 21,0° S 68,8° V 30 km

Måneatlas[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Navigation[redigér | redigér wikikode]


Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ a b (Engelsk) NASAs side om månekratere: "Moon nomenclature -Crater". http://lunar.arc.nasa.gov/ The Lunar Prospector Website, NASA Ames Research Center. 
 2. ^ a b c d (Engelsk) Deskriptive data om månekratere på hjemmesiden fra USAs geologiske institut. ( Klik på det relevante navn ) : "Gazetteer of Planetary Nomenclature - Moon Nomenclature: Crater, craters". fra http://planetarynames.wr.usgs.gov/ Astrogeology Research Program, U.S. Geological Survey. Hentet 2007-08-05. 
 3. ^ a b (Engelsk) Darwin på Wikien The Moon
 4. ^ a b c (Fransk) Program (under GNU-licens) og integreret database: "Atlas Virtuel de la Lune". fra http://www.astrosurf.com/ Portail de l'Astronomie en France af Patrick Chevalley og Christian Legrand. 
 5. ^ a b (Tysk) Liste over officielle navne på månekratere fra en tysk astronomihjemmeside : "Krater mit individuellem Namen (Kratere med individuelle navne)". fra http://www.astrolink.de/. 
 6. ^ (Engelsk) Tompkins, S. & C.M. Pieters (1999). Meteoritics & Planetary Science, vol. 34, no. 1, side 25-41 (red.). Mineralogy of the lunar crust: Results from Clementine.  (i pdf- eller gif-format).
 7. ^ I almindelighed tildelte IAU officielle navne til kratere på Månens forside i 1935, til kratere på Månens bagside i 1970, og endelig har visse mindre kratere (der tidligere ansås som satellitkratere) fået nye navne fra 1973 og fremefter. Se :
 8. ^ Lpi-måneatlas
 9. ^ (Engelsk) Bussey, B., Spudis, P., (2004). The Clementine Atlas of the Moon. New York: Cambridge University Press. ISBN 0-521-81528-2. 
 10. ^ (Engelsk) U.S. Geological Survey. "Coded Topography and Shaded Relief Maps of the Moon". fra http://planetarynames.wr.usgs.gov/ Astrogeology Research Program. 
 11. ^ (Engelsk) Fuldstændig nomenklatur for månekratere : Jonathan McDowell (2004). "Lunar Craters". fra http://host.planet4589.org/astro/lunar/ Lunar Nomenclature. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

s·d·r )

1) Henvisninger, som specielt retter sig mod Darwin

(Bemærk, at kraternavne med specialkarakter, herunder mellemrum, kan kræve søgning på de nævnte internetsider)

 • Billeder af stedet i flere udgaver, baseret på optagelser fra sonden Clementine (1994) og vist på http://pdsmaps.wr.usgs.gov/ Map-a-Planet (Astrogeology Research Program), U.S. Geological Survey:
En nærmere forklaring på den anvendte fotografiske teknik findes på denne hjælpeside (Engelsk).
2) Generel information om overfladedannelser på Månen


Bibliografi[redigér | redigér wikikode]

s·d·r )