Diskussion:Chili

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Botanik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Botanik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af botanikrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Chili stammer ikke fra Mexico[rediger kildetekst]

Det fremgår af artiklen af chilien stammer fra Mexico. Dette er ikke korrekt.

Chilien menes at have sin oprindelse i Bolivia eller Peru (McLeord m.fl). Herfra er den spredt og blevet domesticeret. Ud af de 5 domesticerede arter, er kun én fra Mexico:

Capsicum Annuum: Stammer fra Mexico, hvor den er art er blevet domesticeret.

Capsicum Chinense: Forskningen omkring artens mere præcise oprindelse er ikke helt entydig, men Chinense menes at være domesticeret i den nordlige del af Amazonas.

C. Pubescens menes at være fra Bolivia

Capsicum Baccutum: Menes at være domesticeret i det sydlige Amazonas (Kilde på de domesticerede Bosland).

Kilder: Paul W. Bosland,Eric Votava: Peppers: vegetable and spice capsicums M. J. McLeod, Sheldon I. Guttman and W. Hardy Eshbaugh: "Early evolution of chili peppers ( Capsicum )", i Economic Botany Volume 36, Number 4, 361-368,- Mariaello

Det vil være fint, hvis du tilretter artiklen med henvisning til kilderne. - Kåre Thor Olsen (Kaare) 10. nov 2010, 23:16 (CET)
Artiklen er tilrettet med ny oprindelsesdestination, de tidligste beviser på menneskelig anvendelse af chili, lidt sproglige rettelser og de 5 domesticerede arter er tilføjet. Henvisninger til kommercielle hjemmesider (frø- og plantesalg) er fjernet. Desværre kunne jeg ikke få fodnoter til at fungere korrekt, så nye kildehenvisninger står under eksterne henvisninger. Der er stadig lidt løse og usammenhængende udsagn i artiklen f.eks. at chili er bakteriedræbende og bruges i smerteforskning. --Mariaello 11. nov 2010, 16:31 (CET)

Flytteforslag[rediger kildetekst]

Flytteforslag: Chili

Se evt. på Wikipedia:Flytteforslag
  •  Flyt Chili til Chili (flertydig) og Chili (krydderi) til Chili. Vil 9 ud af 10 ikke mene at krydderiet er hovedbetydningen? Kom gerne med argumenter både for og imod. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 17. nov 2019, 06:56 (CET)
  •  Flyt ikke Jeg tror det er ca 50/50 med om folk tænker på krydderiet eller planten, så jeg synes vi skal beholde en flertydighedsartikel. Vi har vist ikke en artikel om planten, men alene der kunne der være brug for flertydighed fordi der er flere planter og noget med både slægt og art.--Honymand (diskussion) 17. nov 2019, 09:01 (CET)
  •  Flyt - Krydderiet er hovedbetydning i forhold til pigenavnet og ungdomsbladet. Planteslægten hedder Paprika (Capsicum). --DenBlaaElg (diskussion) 17. nov 2019, 09:31 (CET)
    •  Kommentar Krydderiet er ikke mere hovedbetydning end planterne. Der er flere forskellige chili-arter, der dog under et bare betegnes som "chili". Jeg er udmærket klar over slægtens korrekte navn, men man ser også omtale af chili-slægten.--Honymand (diskussion) 19. nov 2019, 13:41 (CET)
  •  Kommentar @Honymand og DenBlaaElg: Men planten nævnes ingen gang på flertydigsiden. Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 19. nov 2019, 21:28 (CET)
    • @Christian Giersing: Det er fordi vi ikke har nogen artikel om de planter der hedder chili. Et link til den ikke eksisterende artikel Ringbægret chili kunne dog nemt tilføjes, da dette link allerede findes på Paprika (Capsicum) - men generelt er jeg ikke tilhænger af at ændre på sider der diskuteres, med mindre dette aftales.--Honymand (diskussion) 20. nov 2019, 19:59 (CET)
      • Men det ændrer vel ikke på, at hovedbetydningen af ordet "chili" er krydderiet. Der findes ingen plante, der bare hedder "chili", så der bliver ingen konflikt i navngivningen af artikler der. Der er fx allerede en side for Spansk peber, hvilket er en af de planter, man får chili/chilifrugter fra. --DenBlaaElg (diskussion) 20. nov 2019, 21:04 (CET)
        • Som med så mange andre planter/krydderier bruges navnet i flæng om planterne, fordi det er de planter der giver krydderiet chili.--Honymand (diskussion) 1. dec 2019, 22:55 (CET)
  •  Flyt - Krydderiet er ubetinget hovedbetydning. Rmir2 (diskussion) 8. dec 2019, 21:05 (CET)
Konklusion:
Kun én debattør mener ikke at hovedbetydningen af chili er krydderiet, men at den er én af to hovedbetydninger.
Forslaget er vedtaget. Navnene på artiklen og flertydighedssiden kan ændres som foreslået. /Madglad (diskussion) 29. dec 2019, 06:42 (CET)

Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 17. nov 2019, 06:58 (CET)