Diskussion:Christoffer Columbus

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Artículo bueno-blue.svg Artiklen Christoffer Columbus er blevet udpeget som lovende artikel. Det vil sige at den vurderes klar til at blive forbedret til en god artikel. Hvis du kan opdatere eller forbedre den, så gør det gerne, men diskuter gerne større ændringer her først.

Stock post message.svg Huskeliste for Christoffer Columbus: rediger · historik · overvåg · opdater
  • Indledningen bør udvides. Oversæt eventuelt den engelske intro, der er langt mere omfattende. Toxophilus (diskussion) 29. sep 2020, 08:41 (CEST)
  • Artiklen bygger mere eller mindre på én kilde (Herman Lindqvists Colombus), og det er ikke helt nok. Lige så vigtigt som at have kildehenvisninger, så er et at udvælge flere forskellige, så indholdet ikke bygger på én holdning eller udlægning. Toxophilus (diskussion) 29. sep 2020, 08:41 (CEST)
  • Flere billeder Toxophilus (diskussion) 29. sep 2020, 08:41 (CEST)


Italien Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Italien, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Italien-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Middelalderen Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Middelalderen, et forsøg på at koordinere oprettelsen af middelalderrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Lovende artikel LA Denne artikel er blevet vurderet til Klasse LA på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

Columbus skoleopgave[rediger kildetekst]

Jeg laver historie opgave og skal bl.a. grundigt vurdere hvorfor Columbus foretog denne rejse??? (Skrev 80.208.142.253 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Jeg håber at du fandt et svar andetsteds i tide. Husk: Wikipedia laver ikke andres lektier. Men det korte svar er at Columbus ville finde en søvej til Indien og Asien. Columbus mente at Jorden var rund (korrekt) men han regnede fejl med hvor langt der var til Asien. Han regnede med at finde en relativt kort søvej til Asien, så Spanien kunne få adgang til de mange rigdomme, man vidste fra Marco Polo, at der fandtes i Kina og Japan. Samtidig var krydderier meget kostbare i Europa og meget svære at få fat på, så hvis han fik åbnet et søvej til Ostindien (Indonesien) ville det være en utrolig god forretning.
Silkevejen, som Marco Polo rejste af, var ikke længere mulig for vesterlændinge at benytte bl.a. pga. fjendskabet med det Osmanniske Rige (dvs. Tyrkiet). Portugiserne prøvede ligeledes at finde en søvej til Asien, men de sejlede syd om Afrika i stedet. Portugiserne nåede både til Kina, Indien og Indonesien på den måde. Man mener ikke at Columbus nogensinde blev klar over at han *ikke* var nået til Asien, og han troede at han havde fundet nogle øer tæt på det asiatiske fastland. Det er grunden til at man også kalder Caribien for "Vestindien". --Valentin 27. feb 2006 kl. 15:04 (CET)

Hvordan døde Christian Columbus? og hvor i verden døde han? Jeg vil gerne vidde mere om hvordan Chrisstoffer Columbus døde. Mvh: Skole elev (Skrev 88.83.8.245 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Chistoffer Columbos, (jeg foretrækker navnet Colon), død den 20. maj 1506 i den spanske by Valladolid, fatigt og i unåde og blev begravet i Cuevas klosteret, "Convento de las Cuevas".

--Lusokvist 30. jan 2009, 20:52 (CET)

var Christoffer Columbus italiener?

Mange historiker begynder nu at sætte spørgsmålstegn ved det. Han kunne ikke skrive italiensk, men holdt sin dagbog og skrev brev på castelansk (som en portugiser vil gøre det - med fejl) og på græsk.

Hans første kone portugiser Filipa Moniz de Perestrelo fra Madeira, datter af daværende Guvernør, som var i familie med kongehuset.

De sidste forskning tyder på at han måske var portugiser og arbejdede for Portugals konge João II, som hemmelig agent. Hans mission skulle være at vildlede Spanien. Både Portugal o Spaninen konkurrerede i hvem skulle først finde søvejen til Índia.

Til dem der interesser sig for dette emne, kan læse mere her: http://www.nenettech.com/dightonrock/historical_american.htm og http://www.apol.net/dightonrock/opening_page_for_pilgrims.htm (Skrev 82.155.181.131 (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

Genopdagede?

Jeg skal lave en fremlæggelse om bogen "1421 Året Kina opdagede Verden" der siger, at kineserne i 1421, som titlen siger, udforskede hele verden til søs - herunder Amerika.

Så nu tjekker jeg lige efter og ser at der i introen står;

Han var den opdagelsesrejsende, der i 1492 genopdagede Amerika

Mit spørgsmål er så - hvorfor står der helt præcists "genopdagede", når den almene forståelse er, at han var første mand til at se land? (Skrev Limro (diskussion • bidrag) 17. maj 2009, 13:04. Husk at signere dine indlæg.)

Som nævnt ovenfor er Wikipedia ikke et sted, hvor man kan få lektiehjælp, og som lærer selv vil jeg også påpege, at uanset hvor gode informationer, man kan finde her (eller andre steder), så kræver det kildekritik.
Derudover undrer det mig, at du spørger, når du selv har en bog, der siger, at kontinentet var opdaget tidligere. Men ellers er der vel klare beviser for, at nordboerne nåede Nordamerika flere hundrede år før Columbus, hvilket også kan ses, hvis man følger linket i dit eget citat! Det må derfor være det, der menes her. Men det bør naturligvis præciseres i artiklen, der i øvrigt er kedeligt kort. Derfor har jeg også kommenteret på dit spørgsmål, trods min indledende kommentar. --Arne (Amjaabc) 17. maj 2009, 13:16 (CEST)[svar]
Det var skam ikke fordi jeg ville bruge det - jeg ville blot se, hvad der ellers stod på internettet. Problemet ved vikingerne (dem, du referere til) er, at det eneste bevis - jeg har hørt om - blev ødelagt. Det var en sten med runer, som var blevet brugt som dørmåtte, men da ejeren vente stenen, og så hvad der stod, fjernede han skidtet med en mejsel. Herefter kunne man ikke afgøre, om den var ægte. Jeg har ikke hørt om andre facts.
Limro 30. jul 2009, 18:05 (CEST)
Ang. kildekritik og eurocentrisme: Ud fra din historie om den runesten skal man nok ikke bruge den som kilde, se e.v.t kildekritik. Når der på siden står at Christoffer genopdagede Amerika er det en form for eurocentrisme, der er en betegnelse for tendensen når historikere beskriver noget set ud fra et europæisk synspunkt. Jeg går ud fra kineserne har det samme, hvad end de så kalder det. Der står lidt om genopdagelse af Amerika i Salmonsens Konversationsleksikon linket nederst på siden, som dog selvfølgelig kunne bruge et afsnit eller en hel side for sig selv. TherasTaneel (diskussion) 15. aug 2013, 20:02 (CEST)
Tror jeg fandt runestenen der omtales; Kensington-runestenen. TherasTaneel (diskussion) 18. aug 2013, 09:24 (CEST)

Fakta til eftertanker[rediger kildetekst]

http://www.unmaskingcolumbus.com/english/armas.htm

Columbo på italiensk betyder due og har ikke noget at gøre med Colon eller Colom på portugisisk, navnet han kendt som i Spaninen. Colon betyder medlem på græsk.

Hans rigtig navn var Salvador Fernandes Zarco og hans pseudonym var Christoforus Colom. Hans underskrift var :XpoFERENS./ (Christoferens Kolon). Xpo=Kristus, FERENS er fra latin fero, som betyder at transportere eller at bære (Kristus). Både ":" foran Xpo og "/" efter FERENS er koding af den græsk ord "kolon" som betyder medlem. Endelig står det hele som "Medlem af dem der fører Kristus".

Da Colon rejst til Spanien, gik han først til La Rabida kloster for at kontakte en portugisisk præst, fader João Peres de Marchena (videnskabsmand og kosmograf), som var med til at introducere ham i det spanske hof.

Kong João II skrev til Colon den 20. marts 1488 med indledning: "Vor speciale og kære ven i Sevilha" og sender ham nogle kosmologiske tabeller, som kongen havde bestilt hos jøden Samuel Zacuto (søn af astrologen Abram Zacuto).

Hvordan kan forstå at en simpelt søn af Genova uden uddanelse, kunne skrive på latin og havde kendskab til den jødiske kabala, så han kunne opbyge sit kendetegn, med hvilket han afsluttede sine breve?

Colon har været beskyldt for forkert navigations teknikker. Grunden er at alle nedskrevet måling blev gange med 2, som var en portugisisk måde for at kodificere alle registreringer i søfarten. Han har f.eks. placeret Caribien ved breddegrad 42, hvor den ligger ved breddegrad 21.

Mange små øer fik deres navne, efter portugisisk små lokalitetter ved Beja's distrikt, hvor man mener han stammer fra.

Cuba er navnet på en portugisisk landsby http://www.cm-cuba.pt/.

Tilbage fra hans første rejse har han været i Azorerne (hvorfor har de krønikørerne fra kong João II og Manuel I, ikke skrevet om det?). Hvorfår til Azorerne i og ikke til de Kanariske øer, som var den naturlige rute tilbage fra Caribien?

Fra Azorerne sejler han til Lissabon hvor han ankommer den 5. marts 1493. (Hvorfor ikke direkt til Sevila?).

Den 8. marts rejser han til Sacavem (nord for Lissabon) og overnattede hos Diogo Dias (bror til Bartolomeu Dias).

Den 9. marts rejser han til Azambuja (ca. 45 km nord fra Lissabon) hvor han mødes med kongen João II. Den 10. og 11. marts var han i Santarém, medens skibet Niña og besætningen var ved Tejo i Lissabon.

Den 11. marts om aftenen var han i Vila Franca de Xira i Santo António kloster for at hilse på dronningen Leonor.

Den 12. marts kommer Colon tilbage til sin besætning og starter rejsen til Sevila 2 dage efter.

Kort tid efter, og med de nedvødige oplysninger, var kongen João II i stand til at hold møde i Tordesilas i Spanien og repræsentantter fra Vatikanet, hvor Portugal o Spanien, med basis i en meridian målt vest for Azorerne og delte Jorden i 2 interesse områder. --Lusokvist 30. jan 2009, 20:54 (CET)

Retskrivningsfejl i afsnittet om 4. rejse[rediger kildetekst]

Det hedder, så vidt jeg da ved, ikke på dansk "kom ham til undsættelse", men derimod "kom ham til undsætning". (Skrev 87.104.58.186 (diskussion • bidrag) 21. maj 2009, 22:06. Husk at signere dine indlæg.)

Det kunne du bare have rettet selv, men nu gør jeg det så. Arne (Amjaabc) 22. maj 2009, 00:49 (CEST)[svar]

Hvorfor er historien med jøderne med?[rediger kildetekst]

Jeg forstår ikke helt afsnittet med fordrivelsen af jøderne fra Spanien. Hvem er det der holder skibene i havnen og hvorfor? Hvad betyder det at de sejler dagen før jødernes sidste frist for at forlade Spanien? Og ikke mindst - hvad har det med Columbus at gøre? Jeg ved det ikke, så hvis nogen gør synes jeg det er en uddybelse værd. (Skrev 95.142.159.90 (diskussion • bidrag) 28. jun 2011, 16:29. Husk at signere dine indlæg.)

Nu var det ikke mig der skrev artikellen, men jeg forsøger alligevel at give et svar. Som det står, var det rederne, der holdte skibene i havn indtil sidste frist for at jøderne skulle døbes eller forlade Spanien. På denne måde kunne de få en højre pris for dem der slulle rejse ad sø vej. Andre gik over grænsen til Portugal. Columbus sejlede dagen før jødernes sidste frist, for at undgå at ikke døbte jøder fik lov til at gå om bord. 194.239.181.11 13. aug 2013, 17:00 (CEST) Lusodana

Ny beskyttelse?[rediger kildetekst]

Bruger:Cgtdk fjernede beskyttelsen af artiklen den 2. januar 2013 for at se om det gik uden. Det gjorde det ikke, alle redigeringer siden Cgtdk's fjernelse af beskyttelsen er (med undtagelse af 2 bots) vandaler + gendannelser. Kan nogen være sød at sætte beskyttelsen på igen?

På forhånd tak, hilsen Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 11. mar 2013, 14:36 (CET)

Yes check.svg Gjort --Arne (Amjaabc) (diskussion) 11. mar 2013, 15:23 (CET)

Beskyttelsen er endnu ikke udført, kun skabelonen indsat. Kan nogen være sød at udføre beskyttelsen? Hilsen Christian Giersing [ disk // bidrag // e-mail ] 11. mar 2013, 15:55 (CET)

Yes check.svg Gjort - Det var vist en mindre hjerneblødning i første omgang. Nu skulle det være i orden. --Arne (Amjaabc) (diskussion) 11. mar 2013, 16:23 (CET)