Diskussion:Kosovo

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Jump to navigation Jump to search
Det Fremragende Projekt Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af Det Fremragende Projekt, et forsøg på at få oversat fremragende artikler fra andre sprog på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
BlankMap-FlatWorld6.svg Denne artikel er en del af WikiProjekt Verdens lande, et forsøg på at forbedre artikler om verdens lande på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
B Denne artikel er blevet vurderet til Klasse B på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.


Den hidtidige artikel var - især på et par vigtige punkter - tendentiøs og objektivt tvivlsom, for ikke at sige forkert. Flere formuleringer var udtryk for en ensidig serbisk opfattelse.

Har gået artiklen igennem og gjort en del korrektioner og også tilføjet ny info.

På et senere tidspunkt bør artiklen udbygges med forskelligt om området, geografien, kulturen osv. osv.

Siden bør holdes under omhyggelig opsigt, da der er risiko for at det vil blive forsøgt igen at vride artiklen i ensidig retning.

Alle relevanter synspunkter bør beskrives, men på et så objektivt grundlag som muligt.

Andre kommentarer høres meget gerne.

--Bjoerna 11. jan 2006 kl. 00:26 (CET)


Artiklen er udbygget i dag vedr. tiden i 1900-tallet. I mellemtiden er der skrevet artikler om UCK, TMK m.v. Artiklen vil blive suppleret og nuanceret i de kommende måneder også mht eksterne kilder. Der er godt faktuelt materiale i fx den engelske og den tyske udgave, som kan indarbejdes ...Vh --Bjoerna 6. feb 2006 kl. 11:07 (CET)


Har justeret et nyligt bidrag. Har tilbageført en passage (der var blevet slettet), der drejer sig om at der ikke findes entydige arkæologiske og filologiske kilder eller undersøgelser der entydigt kan bevise den illyriske teori. Hvis der er nogen der har kendskab til relevante kilder og undersøgelser, ville det være glimrende med nogle henvisninger. At der ikke er entydige arkæologiske kilder bygger bl.a. på John Wilkes' bog om illyrisk arkæologi (The Illyrians).

Der var serbisk dominans i Kosovo allerede længe før tsar Dusan, se fx engelsk Wikipedia's artikel om Kosovo. Derfor har jeg justeret bemærkningen om 'en kort periode'.

Har slettet en bemærkning om albanske! (romersk-katolske og ortodokse) kirker. Måske er bemærkningen korrekt, måske ikke. Hvilke kirker/lokaliteter tænkes der på?

Vh --Bjørn Andersen 29. okt 2006 kl. 08:17 (CET)

Hører den illyriske teori ikke til i artiklen om Albanerne snarere end her? Eller skal vi have den med i alle albansk-relaterede artikler? --Palnatoke 29. okt 2006 kl. 09:02 (CET)
Måske skulle man både etablere en artikel om Illyrien / Illyrerne og én om Albanerne, som der kunne henvises til fra artikler som Kosovo-artiklen, Albanien-artiklen m.fl.? Jeg skriver det på min huskeseddel. Vh --Bjørn Andersen 30. okt 2006 kl. 07:54 (CET)

Har ændret til græsk-makedonere og slavisk-makedonere strides... for at gøre sætningen mere umiddelbart forståelig. MVH --Foto 4. jul 2007, 11:35 (CEST)

Jeg har flyttet lidt rundt på nogle ting og ændret et par formuleringer, for at gøre artiklen mere struktureret og præcis, men intet er slettet. Artiklen kunne stadig godt bruge nogle flere kilder og mere udspecificering af begivenhederne omkring optakten til Kosovokrigen og selve denne. --188.177.17.223 2. nov 2009, 05:09 (CET)

Billedadvarsel[redigér wikikode]

De følgende billeder er blevet slettet fra Commons eller er blevet indstillet til sletning. Hvis billederne er slettet, skal de fjernes fra artiklen. Deltag eventuelt i diskussionen på Commons. Denne besked blev genereret automatisk af CommonsTicker.

-- CommonsTicker 24. jan 2007 kl. 11:13 (CET)

Kosovo som nation[redigér wikikode]

For at sikre artiklens korrekthed bør vi så på wikipedia ikke vente med at skrive at Kosovo er uafhængigt før FN har anerkendt landet som selvstændigt Jesper Mortensen 18. feb 2008, 13:11 (CET)

Eller i hvertfald vente til Danmark gør det --R. O. B. Byg 18. feb 2008, 13:14 (CET)
Hei! Jeg tenkte at jeg ville tipse våre danske brødre om en lignende diskusjon på norsk bokmål wikipedia: no:Diskusjon:Kosovo#Selvstendighet
Selv er jeg altså blant de som ivrer for klarere retningslinjer for omtale av land der det er strid om anerkjennelse. Jeg mener at det ikke bør legges avgjørende vekt på hvilke land som anerkjenner en stat. Hva med "stater" som Transnistria (kun anerkjent av Russland?? Jeg heller mot at et utgangspunkt i FN-anerkjennelse er et godt kriterium. --Oddeivind 18. feb 2008, 18:40 (CET)
svar: Jo det bør man helt sikkert vente på. Kosovo er ikke (og bliver forhåbentligt heller ikke) en uafhænigig stat, og derfor bør man vente. Men hvis FN i sidste ende anerkender Kosovo - så er det som at gå imod sig selv og sine egne ord, jf. Sikkerhesresolutionen 1244 om Kosovo. Min mening er helt klart - KOSOVO SKAL IKKE ANERKENDES NOGENSINDE!!!!!!! (skrev 85.82.170.177 (diskussion • bidrag) 19. feb 2008, 00:51. Husk at signere dine indlæg.)
Til Oddeivind udtalese: Så derfor kan vi ikke have en artikel om Republikken Kina der påstår at det er et land?--Jan Friberg 19. feb 2008, 00:59 (CET)
Dersom man skal godkjenne Republikken Kina, så må man i såfall komme fram til gode alternative kriterier. Hva er det som gjør at man godkjenner RK og Kosovo, men ikke Transnistria. At det kun er Russland som anerkjener sistnevnte er forsåvidt et poeng. Men, i så fall, hvor mange land må anerkjenne et område først. Er det avgjørende at det er vestlige land? Selv har jeg på norsk wikipedia argumentert for at det ikke bør være avgjørende om Norge anerkjenner landet, og jeg vil mene det samme om Danmark her på dansk wikipedia. Mitt poeng er altså at man må ha klare retningslinjer. Ellers blir det lett opp til hver enkelts personlige sympatier og/eller antipatier. --Oddeivind 19. feb 2008, 07:25 (CET)

Der står ikke at Kososvo er et selvstændigt land. Transnistria kan godt få en artikel hvor der jo så bare skal stå at det kune er Rusland der anerkender det som et selvstændigt land. Det nordlige Cypern anerkendes også kun af Tyrkiet, men ikke af andre og de har en artikel. --Broadbeer, Thomas 19. feb 2008, 10:45 (CET)

Det er ikke korrekt når der ovenfor anføres som eksempel at den Russiske Føderation skulle have anerkendt Transdnjestr som stat. Selv Moskva anerkender stadig Moldovas overhøjhed over området (hvilket er lettere ironisk eftersom territoriet kun er de facto selvstændigt fordi det militært kontrolleres af Ruslands 14. armé). Rusland afviser officielt også at anerkende løsrivelse af andre oprørske områder (Tjetjenien, Abkhazien, Sydossetien og Nagorno-Karabakh). 83.89.43.14 13. maj 2008, 01:02 (CEST)

Om afsnittet Etniske forhold i dag[redigér wikikode]

Hvordan kan flertallet bo nord for floden og senere bo syd for floden? Skrevet af 89.164.0.142, 3. okt 2008, 16:10, flyttet fra artiklen af Arne (Amjaabc) 4. okt 2008, 12:09 (CEST)

Kosovo er ikke et land![redigér wikikode]

Jeg har rettet artiklen fra "Kosovo er et land" til "Kosovo er et område". Kosovo er ikke et land, men et område af Serbien, hvor et selvudnævnt parlament har udråbt området som selvstændig stat. Dette er dog ikke anerkendt af FN, men kun af en række andre lande - ligesom Serbien og en lang række andre lande ikke anerkender det.

Det bør kraftigt overvejes om artiklen overhovedet skal have en lande-infoboks. Det mener jeg ikke. På den engelske wikipedia har Kosovo ikke en lande-infoboks. Anders (diskussion) 28. jan 2013, 20:30 (CET)

Delvist anerkendt land, ville det være bedre? Ellers, kan vi godt gå i gang med at udfase landeinfobokserne fra Nordkorea, Sydkorea og alle det kinesiske øer siden lande med territorialstridigheder ikke skal have den infoboks? --Trade (diskussion) 28. jan 2013, 20:53 (CET)
Nordkorea og Sydkorea er mig bekendt optaget som fuldgyldige medlemslande i FN. Det er den serbiske region Kosovo ikke. Anders (diskussion) 29. jan 2013, 14:56 (CET)
Det, er da pudsigt at det kan være medlem af bl.a IMF, Verdensbanken, og EBRD når det åbenbart ikke er et land. --Trade (diskussion) 30. jan 2013, 08:47 (CET)
Spørgsmålet er vist heller ikke helt afklaret på de andre Wikier, men man kan godt få en fornemmelse af at Otuzniak/Anders' serbiske baggrund gør at han ikke er helt neutral her. - Nico (diskussion) 30. jan 2013, 09:21 (CET)
Så jeg skal udelukkes alene pga. min baggrund? Det er mig bekendt ikke lovligt i Danmark. Omvendt kan man sige, at danskere heller ikke må deltage, efter som Danmark har anerkendt Kosovo, hvorfor ingen danskere længere kan være neutrale i spørgsmålet. Anders (diskussion) 9. feb 2013, 18:57 (CET)
Hvilken, lovgivning siger at vi ikke må bestride din neutralitet i diskussionen. Fik iøvrigt aldrig noget svar hvordan lande der ikke eksisterer kan være medlem af en multilateral organisation? --Trade (diskussion) 20. apr 2013, 00:28 (CEST)