Diskussion:Lille Nord

  Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Bane Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Jernbaner, et forsøg på at koordinere oprettelsen af jernbanerelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
  Stub Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Stub på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.

  Det er rigtigt at "Lille Nord" er en rest af Nordbanen, men det er vist diskutabelt om det er derfor den hedder Lille Nord ("Lille Nor"). Under alle omstændigheder "Lille Nord" er (slang)betegnelsen for strækningen og går derfor kun til Snekkersten. Snekkersten-Helsingør er en del af "Kystbanen". (Sydbanen var indtil Ringsted-Næstved blev åbnet Roskilde-Køge-Næstved-Vordingborg/Masnedsund, derefter Ringsted-Næstved-Vordingborg, medens Roskilde-Køge-Næstved blev til "Lille syd") --John 3. aug 2005 kl. 11:01 (CEST)

  Anlægsmæssigt er Snekkersten-Helsingør i dag en del af Kystbanen, men historisk er Snekkersten-Helsingør en del af Nordbanen. Togmæssigt er Snekkersten-Helsingør naturligvis både Kystbane og Lille Nord. --Palnatoke 3. aug 2005 kl. 11:08 (CEST)
  Enig. Og må jeg minde om at Nordbanen anlagdes tidligere end Kystbanen. Denne sidste var ikke så påtrængende nødvendig, da "grossererne" benyttede dampskibene mellem Kbh. og deres landsteder ved kysten! Da Kystbanen blev anlagt, fik den flottere stationsbygninger end andre baner - for at lokke grossererne ind. -- Sebastjan 3. aug. 2005 kl. 11:10 (CEST)
  Hvis det er "Lille Nord"s nuværende status taler vi Hillerød-(Snekkersten) hvilket er det HUR forvalter. Historisk er Hillerød-Snekkersten-Helsingør en del af Nordbanen, åbnet 1863-64. Da Kystbanen blev åbnet i 1897, blev en del af de gennemgående tog flyttet fra Nordbanen til Kystbanen, og efterhånden svandt den gennemgående trafik ind til ingenting. Hillerød-Snekkersten blev en sidebanestrækning med sit eget liv, adskilt fra den primære del af Nordbanen. "Lille Nord" har aldrig været Hillerød-Helsingør. --John 3. aug 2005 kl. 11:17 (CEST)
  Her og her ser det ellers grangiveligt sådan ud. --Palnatoke 3. aug 2005 kl. 11:25 (CEST)
  Nej det gør det faktisk ikke - du ser køreplanen = togenes kørsel og DSB S-togs reklame - man driver trafiken på vegne af HUR. Landets jernbaner er opdelt i driftsselskaber ("jernbanevirksomheder"), der driver trafik og "jernbaneinfratrukturforvaltere", der forvalter infrastrukturen (spor, sikkerheds- og styringssystemer mv). Strækningen Lille Nord Hillerød-(Snekkersten) ejes af HUR medens Kystbanen København H-Snekkersten-Helsingør ejes (forvaltes) af Banedanmark. DSB driver trafik på Kystbanen, HUR driver trafik på Lille Nord og denne trafik fortsætter til Helsingør. Trafikken drives af DSB S-tog for HUR og togene kører således på to strækninger. Men lad os stoppe her og tage tråden op når vi på et tidspunkt får lagt "Nordvestbanen", "Jydske diagonalbane", "Fynske hovedbane", "Jydske længdebane" m.mfl. ind (betegnelserne er måske ikke så kendte, men anvendtes tidligere i jernbanefaglig sammenhæng). --John 3. aug 2005 kl. 11:42 (CEST)
  Ja, og banen Nyborg–Middelfart fik ved ibrugtagningen navnet "Dronning Louises Jernbane". -- Sebastjan 3. aug. 2005 kl. 11:50 (CEST)
  Mange tekniske detaljer er kommet for dagen. Jeg fik nok startet debatten her, da jeg som helsingoraner gennem 42 år altid har været vant til at man kaldte toget og ikke strækningen for Lille Nord. Jeg synes det er en fin forklaring der er kommet - og iøvrigt gik toget også til Helsingør før Kystbanen, blot til en station omtrent hvor nu Kongevejen Skole ligger. Den første strækning fra stationen gik svagt op ad bakke, så nogle gange måtte toget rulle tilbage og tage tilløb endnu en gang :-) --Jørgen 3. aug 2005 kl. 18:32 (CEST)

  Vrøvl?[rediger kildetekst]

  "Lille Nord (i folkemunde: Nordbanen) er jernbanen mellem Hillerød og Helsingør og hedder sådan, fordi den er den del af Nordbanen, som ikke har S-tog"... uacceptabelt vrøvl? (Skrev Osm-linker (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)

  Banen har i folkemunde aldrig heddet andet end "Nordbanen". "Lille Nord" er et intern udtryk inden for DSBs egne vægge. Det har aldrig haft nogen som helst validitet. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 19. nov 2013, 18:00 (CET)
  Og derfor jeg spø'r; Jeg spørger til:" og hedder sådan, fordi den er den del af Nordbanen, som ikke har S-tog" Om du kan så forklar venligst. (Skrev Osm-linker (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
  Det er Lokalbanen, der står fra trafikken, vist ikke enig i. Det er muligt at det startede som et internt udtryk, men det er for længst blevet officielt. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. nov 2013, 21:41 (CET)
  Gider du lige at uddybe? Mener du at sætningen:"Lille Nord (i folkemunde: Nordbanen) er jernbanen mellem Hillerød og Helsingør og hedder sådan, fordi den er den del af Nordbanen, som ikke har S-tog" er en fin sætning? Koncentrer dig om "fordi" Logikvrøvl, mener jeg, det er. (Skrev Osm-linker (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
  Hvis du nu var lidt bedre til at formulere dig, kunne det være, at vi andre også var lidt bedre til at svare. Og nej sætningen er ikke særlig heldig, men den kan jo rettes.
  OK! Beklager min sprogbrug. (Skrev Osm-linker (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
  Bemærk i øvrigt at det her på diskussionssiderne, du skal underskrive dig med fire tilder (~~~~), ikke i feltet ved Opsummer redigering. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. nov 2013, 22:45 (CET)
  Taget til efterretning (Skrev Osm-linker (diskussion • bidrag) . Husk at signere dine indlæg.)
  Nu har jeg mere eller mindre nyskrevet brødteksten med forskellige rettelser og tilføjelser. Historien om navnet må dog nok stadig tages med lidt forbehold, indtil nogen kan grave lidt mere håndfaste kilder frem. --Dannebrog Spy (diskussion) 19. nov 2013, 23:20 (CET)

  Linjeføring[rediger kildetekst]

  Nederlandsk wiki har et diagram over banens linjeføring. Kan vi få det indsat i lighed med diagrammet for Kystbanen? venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 20. nov 2013, 13:34 (CET)

  Nordbanen vs Lille Nord[rediger kildetekst]

  Det må være ret dårlig, når Bruger:Rmir2 tillade sig at starte den artikel med Nordbanen. Nordbanen er defineret som strækningen København-Hillerød-Helsingør. Og kilde til det DSB' ordreserie. Og hvis læser den kilde Bruger:Rmir2 bruger, så står der intet om at det kun er Hillerød-Helsingør. Vi har artikel Nordbanen, som dækker hele strækningen. --Steen Th (diskussion) 12. apr 2018, 09:31 (CEST)

  Problemet er, at ingen lokalt nogensiden har kaldt banen andet end Nordbanen (jeg har boet i Espergærde, så jeg er vokset op med det). Det fremgår da også af fx både Helsingør Leksikon og Lokalhistorie for Tikøb Kommune[1], der begge er skrevet af lokale folk (ikke mig), desuden Den Store Danske, i bogen "Nordbanen - med tog til Nordsjælland gennem 125 år" (Dansk Jernbanemuseum) og utvivlsomt mange andre steder. Derfor er det rimeligt at nævne det. Rmir2 (diskussion) 12. apr 2018, 10:22 (CEST)
  Artikel omhandler en del af Nordbanen og ikke hele banen. Det er meget misvisende at artikel skal indledes med Nordbanen, når der senere i faktisk forklares at det er en delstrækning. Jeg kan godt se at lokale sider kun omhandler den del de er mest interesseret i af Nordbanen. Men ingen af dem kalder delstrækningen for Nordbanen - så jeg kan ikke se hvorfor teksten skal tilføjes med Nordbanen. Det giver ingen belæg for. --Steen Th (diskussion) 12. apr 2018, 10:47 (CEST)
  Lille citat: "Efter i mange år af have kørt med de gamle og udslidte MO-tog på Nordbanen, blev disse endelig skiftet ud omkring 1980. Som den eneste DSB-strækning i Danmark anskaffede man de lette Y-tog som nyt materiel på strækningen. Og det var disse tog, der minsandten fik det lidet gloriøse ”Lille Nord” malet på siderne! At DSB dermed ville sende en signal (!) om at banen var nedprioriteret må vel være gået op for selv den allermest sindige nordsjællænder.
  Mere overraskende var det at opleve, at navnet er fortsat efter at jernbaneselskabet ”Lokalbanen” har overtaget driften af banestrækningen den 1. januar 2007. Nu må det være på tide at få genindført den korrekte betegnelse: Nordbanen."
  Ingen tvivl om, hvad vi mener lokalt! Rmir2 (diskussion) 12. apr 2018, 11:24 (CEST)
  Der er en lokalt holdning til hvad der burde hedde, men ikke noget dokumentation for det. --Steen Th (diskussion) 12. apr 2018, 12:14 (CEST)
  Enig med Steenth. Desuden bruger Lokaltog, der driver banen, fortsat navnet Lille Nord. Den er godt nok en del af den strækning, der traditionelt kaldes for Nordbanen. Men der har ikke været gennemgående trafik, siden der kom S-tog til Hillerød i 1968. Resultatet er at banen mellem Hillerød og Snekkersten (- Helsingør) i dag opfattes som en særskilt strækning. En strækning som de ansvarlige så helt officielt omtaler som Lille Nord. --Dannebrog Spy (diskussion) 12. apr 2018, 12:50 (CEST)
  Jeg kan ikke noget nyt. Der er ingen grund til at artiklen skal indledes med Nordbanen, når den officielt kaldes Lille Nord af ejer/operatør af strækningen. Så jeg vil fjerne tilføjelsen snart. --Steen Th (diskussion) 23. apr 2018, 17:45 (CEST)