Diskussion:Monoteisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Er kristendommen en monoteistisk religion ? Jeg spørger mig selv, om man kan kalde en religion, der opererer med Gud Fader, Gud søn, Gud helligånd og Satan for en monoteistisk religion. Så vidt jeg kan se, er det det rene sludder.

Mogens Elgaard Søndergade 14 9690 Fjerritslev

En kommentar til det ovenstående (da det er en almindelig indvending): De fleste moderne kristne teologier opererer ikke med Satan overhovedet, og det onde anses som fravær snarere end væren. Derudover er fader/søn/helligånd som du ved 'treenigheden' - dvs. én absolut guddom som kan betragtes udfra tre "perspektiver", hvilket er hvad de kristne insisterer på. Hvordan dette kan hænge sammen rent rationelt er en anden sag, men som det er almen kendt, så er religiøsistet jo ikke nødvendigvis en rationel sag. Hilsen/ --Anjoe (Anders) 18. apr 2006 kl. 00:01 (CEST)
Den klassiske dogmatiske formulering er, at Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd er én gud, men tre personer, således at de tre personer i guddommen er af ét væsen, læs evt. nærmere i Athanasium. I den kristne verden regner man traditionelt kristendommen til de monoteistiske religioner, og den forstår så sandelig også sig selv sådan, men det er ikke noget at sige til, at mere "traditionelt monoteistiske" religioner som islam og jødedommen finder noget at indvende derimod. Oprigtig set synes jeg også, der skal en vis portion velvilje til for uden videre at gruppere kristendommen blandt de monoteistiske religioner, omend det er en velvilje der for det meste ydes og forventes ydet. Angående Satan regnes han ikke for en guddom, men for en dæmon eller (falden) engel. --Pinnerup 18. apr 2006 kl. 00:21 (CEST)

Links[redigér wikikode]

Jeg har en idé om at to artikler om samme emne må have stort set de samme links, så jeg kiggede den svenske og den hollandske artikel igennem.

Svenske links Interwiki Hollandske links Interwiki
sv:gud Gud nl:filosofie Filosofi
sv:skapelse nl:God Gud
sv:teism Teisme nl:polytheïsme Polyteisme
sv:deism Deisme nl:jodendom Jødedom
sv:panteism Panteisme nl:christendom Kristendom
sv:panenteism Panenteisme nl:islam Islam
sv:polyteism Polyteisme nl:Abrahamitische religie Abrahamitiske religioner
sv:judendom Jødedom nl:hindoeïsme Hinduisme
sv:zoroastrism Zarathustrianisme nl:Heilige Drieëenheid Treenigheden
sv:Akhenaton Akhnaton nl:God (monotheïsme) Gud
sv:Egypten Egypten nl:JHWH Tetragrammaton
sv:Ayyavazhi nl:Arabisch Arabisk (sprog)
sv:Bahai Bahai nl:Allah Allah
sv:Islam Islam nl:Abraham Abraham (patriark)
sv:Kristendom Kristendom nl:Adam Adam (bibelsk person)
sv:Anonyma Alkoholister Anonyme Alkoholikere nl:Bahá'í Bahai
sv:Frimurare Orden nl:Brahmanisme Brahman
sv:Aton Re nl:Zoroastrisme Zarathustrianisme
sv:Dualism Dualisme nl:Theïsme Teisme
sv:Teologi Teologi nl:Henotheïsme Henoteisme
sv:Kategori:Gudsuppfattningar nl:Deïsme Deisme
sv:Kategori:Ismer nl:Religie Religion
nl:Lijst van religies
nl:Categorie:Religie Kategori:Religion

Og hvad kan vi så bruge det til? Betragt linkene som stikord og skriv noget mere. Og hvis du ser en svensk eller hollandsk artikel i listen, og lige véd, hvilken dansk artikel, der er dens makker, kan du jo give artiklerne interwikilinks. Du må gerne opdatere tabellen. --Palnatoke 10. okt 2006 kl. 22:14 (CEST)

Denne kommentar er i øvrigt tænkt som proof of concept for en bot. --Palnatoke 10. okt 2006 kl. 22:14 (CEST)

Jo, kristendommen er en monoteistisk religion[redigér wikikode]

Det er en typisk monoteistisk fejlslutning, at monoteisme handler om én gud modsat flere.

Monoteisme handler grundlæggende om én sandhed, og i den sammenhæng spiller det ingen rolle om der er tale om en singulær guddommelighed eller om en treenighed. Der er stadig kun én guddommelig magt at tilbede, én indiskutabel sandhed at promovere. Så jo, Mogens Elgaard, kristendommen er renlivet monoteisme.

Jeg vil i øvrigt gerne takke den, der har omformuleret artiklen senest, og fjernet de store misforståelser der stod tidligere. Jeg redigerede selv artiklen i oktober, så den afspejlede den korrekte definition (eneste gud, ikke én gud). Præciseringen var vigtig. Formuleringen der står nu er ok, også selvom det ikke er min :-)

-- Irenessøn