EU's finanspagt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
EU's finanspagt
{{{image_alt}}}
     Medlemmer af eurozonen (fuld tekst)

     Ikke-medlemmer af eurozonen (Både de administrative og de finansielle dele)      Ikke-medlemmer af eurozonen (Kun de administrative dele)      Underskrivere der ikke har ratificeret

     EU medlemsstater som ikke har underskrevet traktaten
Underskrevet 2. marts 2012

EU's finanspagt er en traktat, der er indgået mellem EU's medlemslande om stabilitet og styring i den økonomiske og monetære union. Traktaten er vedtaget den 2. marts 2012. Formålet med traktaten er at fremme bæredygtig vækst, beskæftigelse, konkurrenceevne og social samhørighed, indenfor den europæiske union ved at forbedre styringen og fremme budgetdisciplinen.

I udgangspunktet gælder traktaten kun for eurolandene, men Artikel 14, stykke 5 specificerer at traktaten også gælder for Danmark.

Indhold[redigér | redigér wikikode]

Den vigtigste artikel i traktaten er artikel 3, der specificerer at de lande, der har tiltrådt traktaten skal sørge for at deres samlede offentlige finanser skal være i balance eller udvise et overskud.

Dog står der i litra b) at kravet er opfyldt hvis det strukturelle underskud er under 0,5 % af bruttonationalproduktet i markedspriser.

Endvidere står der i litra d), at "hvis den samlede offentlige gæld af bruttonationalproduktet i markedspriser, er væsentligt under 60 %, og risiciene med hensyn til de offentlige finansers holdbarhed på lang sigt er lave" opfylder landet stadig kravet, såfremt det strukturelle underskud er 1 % af bruttonationalproduktet i markedspriser.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]