Spring til indhold

Ebba Thomsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ebba Thomsen
Personlig information
Fulde navnEbba Ove Thomsen
Født3. maj 1887
København, Danmark
Død18. december 1973 (86 år)
København
ÆgtefælleThorleif Brinch Lund

Ebba Ove Thomsen (3. maj 1887 i København18. december 1973 smst) var en dansk skuespillerinde under stumfilmens storhedstid. Ebba Thomsen var bedst kendt for sin roller som den elegante dame, der spillede overfor den danske stumfilmsstjerne Valdemar Psilander.

Biografi[redigér | rediger kildetekst]

Ebba Thomsen blev født i København som datter af en af tidens førende modeskabere. Hun debuterede på Det Ny Teater i 1910 og begyndte at indspille film i 1912 hos Nordisk Film. Fra starten til de tidlige 1920'erne var hun en af tidens mest brugte skuespillerinder og optrådte i omkring 75 film – størstedelen som hoverolleindehaver. Hun opnåede filmstjernestatus i Danmark, om arbejdede med Nordisk Films største mandlige filmstjerne Valdemar Psilander. Hun spillede typisk roller som prinsesse, grevinde, komtesse eller kunstnerinde.

I et interview med Berlingske Aftenavis på sin 50-års fødselsdag, udtalte Ebba Thomsen at:

".. min virkeligt enestaaende Sukces beroede paa to Ting: for det første, at Psilander og jeg klædte hinanden helt igennem. Jeg var ganske vist lidt rigeligt høj til ham, men alligevel, vore Typer klædte hinanden, vore Bevægelser, vor Mimik, kort sagt, vi var det fødte "Filmspar". Dernæst har jeg fra min Far [..] arvet en bombesikker Sans for Klæder [..]. Jeg vidste altid aldeles nøjagtigt, hvordan hver en Klud skulde sidde paa mig, hvad enten det var et Fyrstinde-skrud med Zobel og Maar - eller en fattig Vaskekones Skrubbeforklæde".
 

I 1915 giftede hun sig med den norske skuespiler Thorleif Brinch Lund. I 1917 forlod hun Nordisk Film og rejste med sin mand til Norge, hvor de drev et turnéselskab, dog uden synderlig succes. I 1920 vendte hun tilbage til Danmark og filmen, og indspillede en række film for Astra film med instruktør Fritz Magnussen. I 1924 indspillede hun to sidste film for Nordisk film og trak sig så tilbage fra filmen i 1925. I 1930 optrådte hun en sidste gang på Dagmarteatret.

I 1952 returnerede hun kortvarigt for at indspille sin eneste tonefilm; Husmandstøsen af Alice O'Fredericks. Da var hun 65 år. Hun døde den 18. december 1973, i en alder af 86 år, og er begravet på Gentofte Kirkegård.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]