Eddie Meduza

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Eddie Meduza
Pseudonym E. Hitler
Født Errol Leonard Norstedt
17. juni 1948
Örgryte, Göteborg
Göteborg Rediger på Wikidata
Oprindelse Sverige Sverige
Død 17. januar 2002 (53 år)
Nöbbele, Småland
Växjö Rediger på Wikidata
Genre Pop, rock, rockabilly, blues
Beskæftigelse Sanger, sangskriver, komponist, tekstforfatter, musiker, komiker
Aktive år 1973-2002
Pladeselskab CBS, Mariann Records, UT Records, STI, Osadal AB, Svenska Bilkassetter, Sofia Music.
Associeret med Zambandet, The Roaring Cadillacs, Svullo, Ultima Thule.
Påvirket af Little Gerhard, Chuck Berry, Elvis Presley, The Beatles

Errol Leonard Norstedt kendt under kunstnernavnet Eddie Meduza (17. juni 1948 i Örgryte sogn, Göteborg - 17. januar 2002 i Nöbbele uden for Växjö) var en svensk sangskriver, komponist, tekstforfatter, musiker, komiker, sanger og multiinstrumentalist. Blandt de instrumenter, han spillede, er guitar, el-bas, saxofon, harmonika og klaver.[1]

Biografi[redigér | redigér wikikode]

1948-1974: Opvækst og musikalsk start[redigér | redigér wikikode]

Errol Norstedt blev født i Örgryte i Göteborg, men ankom tidligt til Småland. Hans forældre var Mary Petersson og Stig Norstedt. Han havde fire søskende, alle med forskellige fædre. Hans barndom var præget af en alkoholisk mor og konstante bevægelser. Da Errol Norstedt var 13 år, havde han boet 30 forskellige steder omkring Skåne, Småland og Västergötland. Han blev mobbet i skolen og overfaldet af sin stedfar. En novelle kaldet "En Dag Dödar Han Någon" (på dansk: En Dag Dræber Han Nogen) af Errol Norstedt om hans barndom blev offentliggjort i Expressen den 25. januar 1976.[2]

Norstedt begyndte som 10-årig at interessere sig for musik da han hørte "Buona Sera" af Little Gerhard. Han købte sin første guitar, da han var 15 år gammel efter et sommerjob på en gård i Västergötland. I løbet af 1960'erne spillede han i forskellige bands, herunder Pack of Losers fra Tidaholm. Siden 1970'erne skrev han tekster til forskellige danseband, såsom Trio mé Bumba, Streaplers og Tommy Elfs.[3]

1975-1983: Errol, "Punkjävlar", Gasen I Botten og live[redigér | redigér wikikode]

Han udgav sit første album i 1975 kaldet Errol. Sangene "Tretton År" og "Här Hemma", der var inkluderet i pladen, blev indspillet på dansk af Keld & The Donkeys og Peter Belli og blev derefter navngivet "13 År"[4] og "Herhjemme"[5]. Albummet Errol var ikke en succes og Errol begyndte i stedet at indspille kassetter under pseudonymet E. Hitler & Luftwaffe. En sang, som Norstedt indspillede på E. Hitler-kassetterne, var "Punkjävlar", der fik Norstedt til at få en pladeaftale med CBS.

Errol Norstedt kiggede på et naturprogram om vandmænd, hvis afkom kaldes medusas, og derfra fik Norstedt ideen til kunstnernavnet Eddie Meduza. I 1978 kommer hans første singel under navnet Eddie Meduza & The Roarin' Cadillacs med "Punkjävlar" på A-siden og "Oh, What A Cadillac" på B-siden. På "Punkjävlar" deltager en 14 år ung John Norum. Det følgende år kommer singlen "Yea, Yea, Yea", da bliver først på Europatoppen. På B-siden af singlen er sangen "Honey B". Albummet Eddie Meduza & Roarin' Cadillacs bliver til, hvilket bliver en succes. Foruden sangen "Punkjävlar" bestod albummet af sange på engelsk samt "Skyrider", som er instrumentel.

I 1980 kommer albummet Garagetaper, hvis forsidebillede er en parodi på forsiden af Joe's Garage af Frank Zappa. Den indeholder sangene "Såssialdemokraterna", "Hakan", "Reatorn Läck I Barsebäck", "Va' Den Grön Så Får Du En Ny", "Torgnys Svettiga Ansikte" og "En Rock I Velinga", som er velkendte sange af Errol Norstedt. På albummet deltager hans ven Jan-Åke Fröidh som Smällphete Sigge på sangen "Smällfete Sigges Hode".

I 1981 opnåede Errol Norstedt sit store gennembrud med albummet Gasen I Botten, der solgte i over 50 000 eksemplarer og indeholder sangene "Gasen I Botten", "Mera Brännvin", "Volvo" og "Glassögonorm", som er nogle af hans mest populære sange.

I 1982 gik Norstedt til Mariann Grammofon og lavede albummet För Jævle Braa! der inkluderer sangen "Strømen Finder Vægen" da Norstedt synger refrainet på dansk. Andre sange på pladen var "Torsten Hällde Brännvin I Ett Glas Till Karin Söder" og en svensk oversættelse af "Rockabilly Rebel".

Så begynder Norstedt at turnere rundt i Sverige, og på den følger live-albummet Dåren É Lös, og på den første udgave kommer singlen "Fruntimmer Ska En' Ha ...", som er en sang fra E. Hitler-kassettebånden. Den næste udgave af dette album har ikke singlen.

1984-1990: West A Fool Away, Ain't Got No Cadillac og You Ain't My Friend[redigér | redigér wikikode]

På grund af uoverensstemmelser mellem Norstedt og Mariann Grammofon instruktør Bert Karlsson om singlen "Jag Vill Ha En Brud Med Stora Pattar" vender Norstedt tilbage til CBS og indspiller albummet West a Fool Away. Albummet indeholder en sang med den kontroversielle titel "Heil Hitler", og i den næste udgave erstattes den med "Leader of the Rockers", der først optrådte på B-siden af "Jag Vill Ha En Brud Med Stora Pattar".

I 1985 kommer albummet Ain't Got No Cadillac, som er Errol Norstedts første album udelukkende på engelsk. Kassetteudgaven indeholder stadig to sange på svensk, disse er "Timber" og "Gubbarnas Heavy Rock And Roll". Albummet blev ikke nogen succes, og det næste album Raggare!, udgaves kun på kassettebånd.[6]

Det næste album kommer i 1990 og hedder You Ain't My Friend og er et skilsmissealbum. Dette er Norstedts andet album udelukkende på engelsk. Kassetteudgaven indeholder en sang med svensk tekst kaldet "Jag Vill Ha En Grammis".

1991-2002: De sidste år[redigér | redigér wikikode]

Efter dette album begynder Norstedt at turnere med Svullo i en tur kaldet "Griståget", men i 1993 kollapser han og får diagnosen ventrikulær hypertrofi (forstørret hjerte).

I 1994 vender Norstedt tilbage til Mariann Grammofon og spiller ind albummen Harley Davidson, Silver Wheels og Värsting Hits.

I 1999 indspillede han pladen Väg 13 med Ultima Thule, og i 2001 indspillede han albummet Scoop med Mariann Grammofon, hvilket bliver hans sidste album.

Død[redigér | redigér wikikode]

Den 17. januar 2002 døde Errol Norstedt, kun 53 år gammel, af kardiomegali som et resultat af kronisk alkoholisme.[7]

Siden hans død er der blevet udgivet mange samlinger, der er indspillet dokumentarer, og der er skrevet bøger om ham.

Privatliv[redigér | redigér wikikode]

Familie[redigér | redigér wikikode]

Errol Norstedt havde to ældre søskende ved navn Ilone Lindroth og Christer Persson. Han havde derefter to yngre søskende ved navn Maritza Johansson og Jimmi Pettersson.

Han var far til tre børn, han havde med tre forskellige kvinder. Han havde sit første og eneste ægteskab med Rosine Welander fra 1972 til 1974, og de fik hans søn Anders Norstedt sammen. Han sluttede sig derefter til Hanne Mikkelsen. De havde datter Linda Norstedt. Da forholdet mellem Norstedt og Mikkelsen sluttede, indspillede han pladen You Ain't My Friend. I 1994 slutter han sig til Leila Bergendahl, og de har sønnen Erik Norstedt.

Religion[redigér | redigér wikikode]

Errol Norstedt var kristen og havde planer om at lave gospelmusik som figuren Pastor Bengtsson. Projektet startede aldrig på grund af hans for tidlige død.[8]

Musikstil[redigér | redigér wikikode]

Musikgenrer[redigér | redigér wikikode]

Errol Norstedt blev bedst kendt for såkaldt "raggarrock" men han lavede også seriøs rockmusik med sange som "Leader Of The Rockers", "Yea Yea Yea" og "The Man In The Sky". Han skrev også mange sange, der endte på Svensktoppen med andre band og nogle af disse sange er "Evert" og "Ute På Vischan".

Han prøvede mange forskellige typer musik, såsom:

 • Rockabilly: "Volvo", "Get Out Of Town", "Red Haired Lisa", "Rockabilly Rebel" m.fl.
 • Reggae: "Take My Heart", "Heaven Is Near Me", "Oh, Gabrielle" m.fl.
 • Viser: "Födelsedagstårtan", "Gotlands Södra Udde" m.fl.
 • Danseband: "Evert", "Åskefällalund", "Tampico", "Ingen Plockar En Maskros" m.fl.
 • Doo wop: "Tommy Hade en Cadillac", "Jag Kramar Min Kudde", "Teenage Love" m.fl.
 • Ska: "Fete Norstedt"
 • Hårdrock: "I Believe In Roewhaoth", "Gubbarnas Heavy Rock And Roll", "Get Around" m.fl.
 • Punk: "Punkjävlar", "Kuken Står På Mats Olsson" m.fl.
 • Hiphop: "Fruntimmer Ska En' Ha...", "Jag Hatar Hip Hop" m.fl.
 • Disco: "Let's Fall In Love", "Disco-Tjo" m.fl.
 • Blues: "Shame Shame Woman", "Someone Shot My Daddy", "Landlord Blues", "Sweet Sweet Marie", m.fl.
 • Ballader: "Next Time", "Anytime At All", "Impossible Love" m.fl
 • Rockballader: "'Til The End Of Time", "If I'm A Fool" m.fl
 • Countrymusik: "Little Brighteyed Girl In Blue Jeans", "Crying In My Pillow", "American Truck" m.fl.
 • Boogierock: "Red Mazerati", "Route 66", "Have A Party With Me"
 • Tango: "En Tango Med Dig", m.fl.
 • Tyrolermusik: "Bomparock Aus Österreich"

Tekster og temaer[redigér | redigér wikikode]

På sine diske som Eddie Meduza lavede han humoristiske sange på svensk og seriøse sange på engelsk inspireret af amerikansk musik fra 50'erne og 60'erne. På sine kassetter som E. Hitler lavede han musik med uanstændige tekster som "Den Runkande Spårvagnschauffören", "Ronka, Runke Kuk", "Ronka Varje Dag", "Jag Blir Aldrig Riktigt Vuxen, Jag!" og "Slicka En Fitta". I sit eget studie, Studio Ronka, spillede Norstedt normalt alle instrumenterne selv og han sang al den vokale indsats.

Et tema, der ofte findes i Norstedts tekster som E. Hitler på kassetterne, er seksuel frustration med sange som "Runke Ball", "Råånka Kuk", "Nu Har Min Mage Blivit Stor" og "Septemberrunk". Et andet tema, der vises i hans tekster, både når han er Eddie Meduza eller E. Hitler, er alkohol med sange som "Mera Brännvin", "Alla Tiders Fyllekalas", "Anti-brännvins Blues" og "Brännvin Å' Öl Å' Vin Å' Whiskey". Norstedts tekster var normalt også samfundskritiske og gik frem for alt hårdest på de svenske socialdemokraterne med sange som "Såssialdemokraterna", "Dom Ljuger", "En Idiot", "Släpp En Fis", "Kliar Mig I Röven", "Sju Idioter" og "Olof Palme Var En Idiot".

Norstedt plejede også at fremstille sange rettet mod sine kritikere, et velkendt eksempel er Mats Olsson fra Expressen, der har modtaget sangene "Kuken Står på Mats Olsson", "Mats Olsson Runkar Kuken" og "Mats Olsson E' En Jävla Bög". Bert Karlsson, som Norstedt arbejdede med, modtog sangene "Herr Karlsson Är Ett Svin", "Bert Karlsson Blues" og "Hejsan Bert" lavet efter, at Norstedt havde forladt Mariann Grammofon.

Selvom Errol Norstedt ikke havde kritikerne med, var hans koncerter udsolgt,[9]og folk købte hans plader.

Pseudonymer og figurer[redigér | redigér wikikode]

Meduza udgav musik og optrådte under en række forskellige pseudonymer. Derudover opfandt en lang række forskellige personer, som optræder i hans sange.

 • Börje Lundin er en landmand da er fra Västergötland og vises ofte på Errols plader og kassetter sammen med sin bror Sven Lundin og deres ven Ljungbacka-Erik. Kendt for sange som "Min EPA-Traktor", "Världens Bäste Chaufför", "Börjes Funderingar" og "Ute På Vischan".
 • Sven Lundin er Börje Lundins tjener og bror. Han er en dygtig mekaniker og spiller guitar på Börjes sange. Og i modsætning til Börje Lundin, forstår han engelsk.
 • Ljungbacka-Erik Börje Lundins og Sven Lundins ven. Han forsøgte at være en stand-up komiker i et stykke tid, men mislykkedes. Hans catchphrase er "Räva!"
 • Greve von Boegroeff er en homoseksuel greve, der hævder, at hans familie kommer fra Rusland. Kendt for sange som "Ta Mig I Röven, Pojkar", "Jag Är Bög, Jag Är Bög" og "Jag Smeker Mitt Rövhål".
 • E. Hitler. Med dette pseudonym lavede Errol Norstedt sine råere optagelser. Mens han lavede plader som Eddie Meduza, gjorde han også kassetter som E. Hitler og en masse andre figurer med forskellige stemmer og dialekter.
 • Bob Lewis er en figur da er fra Arkansas og den sidste kendte figur skabt af Errol Norstedt. Kendt for sange som "Ragga Runt", "On The Road Again" og "A Lonely Christmas" fra det sidste album Scoop fra 2001.
 • Smällphete Sigge spillet af Errol Norstedts ven Jan-Åke Fröidh. Kendt for sange som "Brännvins-Augusts Disco", "Smällphete Sigges Hode", "Ronka I Ryssland", "Ibiza" og "Finska Vinterkriget".

Mindre kendte figurer[redigér | redigér wikikode]

 • Mannfred Willes er en gruppe drenge fra Skåne. Kendt for sange som "I Believe In Roewhaoth", "Jag Såg Fassan Knulla Mossan", "Stora Djupa Fittor", "Ronk, Ronk, Ronka Kuk", "Fröken Höger" og "Rycka I Min Dolle".
 • Efraim Barkbit er en figur da er fra Småland. Kendt for sange som "Norska Marschen" og "Rävemåla Kohage".
 • Evald Gryngång var vært for Sadistklubben og er kendt for sangen "Hemorroider I Mitt Rövhål".
 • Roger Ballis hader alt, særligt mennesker af afrikansk oprindelse og langhårede mennesker. Kendt for sange som "Negerjäv'll", "Ta Å Klipp Dig" og "Jag Vill Runka Balle".
 • Hakan har en handelsstand i Målilla i Småland, hvor han sælger termos. Kendt for sange som "Hakan" og "Va' Den Grön Så Får Du En Ny".
 • Frisse Frisén er leder af Luftwaffe og kendt for sange som "Slicka Fitta" og "Ja' Vill Ha Öl".
 • Olle Olé Olé Olé Olé er reporter og interviewer da er fra Skåne.
 • Terry Clifton er guitarist. Kendt for sange som "Birds and Bees", "Dancing Bear", "Lonely Rider", "Mexico Sundown" og "Terry's Boogie"
 • Sonny Clifton er saxofonist. Kendt for sange som "Prarie Express" og "Anglosax".
 • Per Leonard er accordeonister. Kendt for sange som "Vi É Världens Bästa Orkester" og "Snus Schottis".
 • Marcel Jelevac er kendt for sangen "Småländsk sommarnatt".

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Eddie Meduzas diskografi

Studiealbum[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på kendte sange[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

VHS[redigér | redigér wikikode]

DVD[redigér | redigér wikikode]

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

 • Börge Lundgren (pseudonym for Börge Hellström og Theodor Lundgren). Bara Man É Fantastisk EDDIE MEDUZA. Kalla Kulor Förlag. ISBN 9789187049491
 • Lennart Wrigholm, Göran Brandels, Peder Sveder. Just Like Eddie! Errol Norstedt 1948-2002. Atenzia Records. ISBN 978-91-639-3526-7 Invalid ISBN

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Eddie Meduza Arkiveret 16. september 2020 hos Wayback Machine på Gravsted.dk
 2. ^ Errol Norstedts novelle fra 1976 på Luftkaffe.se
 3. ^ Lundgren, Börge (2014). Bara man é fantastisk EDDIE MEDUZA. Kalla Kulor Förlag. ISBN 9789187049491
 4. ^ Lady Lay/13 år på Discogs
 5. ^ Det Bli'r Aldrig Som Det Var I Gamle Dage Arkiveret 23. marts 2016 hos Wayback Machine på Discogs
 6. ^ Brandels - Sveder - Wrigholm (2017). Just Like Eddie - Errol Norstedt 1948-2002 -. Atenzia Records. sid. 72
 7. ^ Lundgren, Börge (2014). Bara man é fantastisk EDDIE MEDUZA. Kalla Kulor Förlag. ISBN 9789187049491 sid. 288
 8. ^ Eddie Meduza TV på Youtube
 9. ^ Lundgren, Börge (2014). Bara man é fantastisk EDDIE MEDUZA. Kalla Kulor Förlag. ISBN 9789187049491 sid. 122

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SverigeSpire
Denne biografiske artikel om en svensker, eller en person født i Sverige, er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi