Eivør Pálsdóttir

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Eivør Pálsdóttir
Eivor Palsdottir Haderslev 20 September 2008.jpg
Eivør Pálsdóttir i Haderslev, 20. september 2008.
Information
Født 21. juli 1983 (34 år)
Syðrugøta, Færøerne
Genre Folkemusik, rock
Aktive år 1999–i dag
Pladeselskab Tuti
Eksterne henvisninger
eivor.com
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Eivør Pálsdóttir i Aarhus 2015
Foto: Hreinn Gudlaugsson

Eivør Pálsdóttir (født 21. juli 1983 i SyðrugøtaFærøerne) er en færøsk sangerinde og komponist. Hun blev blandt andet kåret til Ársins føroyingur 2004 (årets færing 2004) den 9. februar 2005, og Årets danske folk vokalist den 11. marts 2006 (på DMA Folk).

Eivør er den første af tre døtre af Sædis Eilifsdóttir og Páll Jacobsen. Hun boede flere år på Island, mens hun studerede musik, senere i en længere overgang i København, men nu er hun tilbage i sin hjemby Syðrugøta på Færøerne.

Mange kalder hende for den "færøske Björk",[kilde mangler] og ligesom Björk er hun "verdens"-berømt ikke kun på Færøerne, men også i Island. Hendes rødder ligger i de færøske kvad, men hun spiller et bredt spektrum fra jazz og folk over ethnopop til klassisk og kristelig musik (fx Kingosalmer).

Musikkarriere[redigér | redigér wikikode]

Som 12-årig rejste Eivør sammen med et færøsk kor til Italien. Som 13-årig var hun for første gang i færøsk TV og vandt en national sangkonkurrence. Fra 1999 spillede hun sammen med rockbandet Clickhaze, og i 2000 udgav hun sit første album "Eivør Pálsdóttir". Albummet er en blanding af klassiske færøske ballader, kun akkompanieret af guitar, med jazzinspiration og med tekster af berømte færøske forfattere, og afsluttes af to religiøse sange. De sidste er sunget på dansk, alle de andre færøsk.

I 2001 vandt hun sammen med Clickhaze Prix Føroya. Siden 2002 har hun studeret jazz og klassisk sang i Reykjavík, mens Kristian Blak, den store leder af den færøske musikscene, indbød hende til Yggdrasil (et færøsk band), som udgav et album med samme navn dette år.

Efter sit andet soloalbum "Krákan" blev hun nomineret til "Islands musikpris" og blev bedste sangerinde og bedste kunstner i 2003. Kristian Blaks opera "Firra" udkom i 2004 – med Eivør som solist. Hun synger også sammen med det Færøske symfoniorkester.

Eivørs album "eivør" fra 2004, som hun har produceret sammen med den canadiske musiker Bill Bourne, har betydet, at hun igen har fået stor succes. Og igen blev hun nomineret til den islandske musikpris. Men i konkurrencen den 2. februar 2005, hvor også Björk deltog, fik hverken Eivør eller hendes verdensberømte kollega en pris. Men den 9. februar blev Eivør kåret til "ársins føroying" – årets færing for 2004. Da hun kom hjem fra Island, var der 2-300 mennesker ved modtagelsen i Norðragøta.

Sammen med Danmarks Radios Big Band udkom albumet "Trøllabundin" den 7. marts 2005. Efter produktionen sagde dirigenten Nikolaj Bentzon "Vi føler, at vi sidder med en kommende klassiker. Klarere kan det vel ikke siges".[kilde mangler]

Efter den store succes i Danmark 2005 blev hun nomineret i 6 kategorier (af 12) for Danish Music Awards Folk. Uddelingen var den 11. marts 2006 i Tønder, hvor hun blev Årets danske vokalist, og hendes album eivør fik prisen Årets danske visealbum. I 2006 spillede hun bl.a. på Tønder Festivalen og i Tivoli.

Eivør vandt sangkonkurrencen til Atlantic Music Awards på Færøerne med sangen Grát ei ("Græd ej" eller Do not wheep i den engelske version, der også udkom). Den 16. juli 2007 er hun udnævnt som æreskunstner hos Studenterforeningen.[1]

I 2012 vandt Eivør tre færøske musikpriser ved Planet Awards 2012. Hun vandt i kategorierne Årets artist, Årets kvindelige sanger og Årets album (for hendes album Room).[2] Hun blev også kåret som årets bedste kvindelige sanger ved Planet Awards i 2009 og 2006.

I 2012 blev hun indstillet til Nordisk Råds Musikpris.[3]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

  • Gargandi snilld, Island 2005. med Eivør og Björk. Dokumentarfilm. Ergis Filmproduction og Zik Zak Films
  • Yggdrasil – The Tübingen Concert, Kunst og kultur ved Klinikum, Tübingen 2005. 2 DVD

Priser, nomineringer og legater[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Foreningens fødselsdag og udnævnelse af, samt koncert med, æreskunstner, juli 2007
  2. ^ Planet.fo Eivør er eisini ársins einstaklingur (På færøsk)
  3. ^ Norden.org 12 nominerade till Nordiska rådets musikpris
  4. ^ Aktuelt.fo Eivør instillað til Tónleikavirðisløn Norðurlandarásins
  5. ^ djbfa.dk, TO KOMPONISTER HÆDRET AF KOLLEGER I DJBFA, DER OGSÅ HYLDER EN AF DANSK MUSIKS BAGMÆND

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]