Enslev Kirke (Norddjurs Kommune)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Enslev Kirke
Nordenskirker Enslev01.jpg
Enslev Kirke
Generelt
Opført o. 1200
Geografi
Adresse Kirkevej 3, Enslev,
8500 Grenaa
Sogn Enslev Sogn
Pastorat Fornæs Pastorat
Provsti Norddjurs Provsti
Stift Århus Stift
Kommune Norddjurs Kommune
Kommune (1970) Grenaa Kommune
Eksterne henvisninger
fornaespastorat.dk
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Enslev Kirke. (Se også artikler, som begynder med Enslev Kirke)

Enslev Kirke ligger ved landsbyen Enslev ca. 5 km V for Grenaa (Region Midtjylland). Indtil kommunalreformen i 2007 lå den i Grenå Kommune (Århus Amt) og indtil kommunalreformen i 1970 lå den i Djurs Nørre Herred (Randers Amt)

Kirken har muligvis været viet til Sankt Nikolai i middelalderen. Kor og skib er opført i romansk tid af kridstenskvadre. Østgavlen har fire rundbuede blændarkader, hvis kapitæler er udsmykket med blade, arkaderne hviler på lisener, der er ommuret med små mursten. Kor og skib har foroven rundbuefrise, hver rundbue er hugget i én kvader med rifling langs bueslaget. På korets sydøsthjørne ses en reliefkvader, der fremstiller en kriger med spyd og spidsovalt skjold. Norddøren er tilmuret, de skråkantede kragsten ses i murværket. Syddøren er bevaret i brug, men er noget udvidet. I nordmuren ses kvadre med figurer og indridsninger, som dog er noget skjult af kalkningen.

Kirkerummet

Tårn og våbenhus er opført i sengotisk tid af munkesten. Tårnet er ikke bygget i forbandt med skibet. I tårnet hænger en klokke, som dateres til 1200-tallet.

Kor og skibet har fået indbygget hvælv i sengotisk tid, samtidig blev korbuen noget udvidet og omdannet til en spidsbue. Alterbordet dækkes af et panelværk fra o.1600. Altertavlen er fra o.1650, maleriet er en kopi efter Carl Bloch fra slutningen af 1800-tallet. Prædikestolen dateres til 1583. På nordpillen mellem skibets 2. og 3.fag ses en kalkmalet kriger til hest, i østkappen ses en kalkmalet datering, som ikke kan tydes.

Den romanske granitfont har ranker på kummen og rund fod med træer og figurer, fonten tillægges stenmesteren Horder.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 56°25′2.27″N 10°48′48.59″Ø / 56.4172972°N 10.8134972°Ø / 56.4172972; 10.8134972

KirkeSpire
Denne artikel om en kirke er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion