Esbjerg Børne- og Ungdomsteater

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Esbjerg Børne- og Ungdomsteater er en teaterforening i Esbjerg. Teateret har siden 1960'erne opført teaterstykker på forskellige steder i Esbjerg, hvor de blandt andet hvert år siden 1981 har opført et sommerstykke – enten i fri luft eller i et cirkustelt. Teatret udvikler sig stadig, det har mange eventyrforestillinger, men skriver også hele tiden nye ting selv: Det har børnedramagrupper, ungdomsgrupper, børnecirkus, som laver forestillinger, det har voksne der spiller for børn, børn og voksne, der spiller sammen, det har stationære forestillinger og prøver i et vist omfang stadigvæk at være opsøgende. Teateret har siden 1980 haft lokaler i Teaterhuset, Borgergade 25.

Indholdsfortegnelse

Historie[redigér | redigér wikikode]

1960'erne[redigér | redigér wikikode]

Teateret begyndte så småt i slutningen af 1960'erne, hvor Hanne Meyer, som var lærer på Esbjerg Børnehaveseminarium, var meget optaget af nogle strømninger, som den svenske teaterpædagog Elsa Olenius stod for. Hannes studerende på seminariet fik til opgave at lave dukkeforestillinger for at afprøve, om idéerne virkede.

Efterfølgende blev der opført en række forestillinger på det gamle bibliotek, hvor Esbjerg Museum nu ligger. Disse forestillinger blev flot modtagede og blev efterhånden små tilløbsstykker. Succesen gjorde, at man oprettede en gruppe, som fik politikerne i byen overbevist om rigtigheden af lokaler til børneteatervirksomhed.

1970'erne[redigér | redigér wikikode]

I efteråret 1971 fik teatret lokaler i Gals Alstrups gamle fabrik i Finsensgade 10. Åbningsforestillingen var: Aben Oswald.

De første forestillinger var primært dukkeforestillinger og var en vekselvirkning mellem stationære forestillinger, opsøgende forestillinger på byens institutioner og forrestillinger i forbindelse med bogbussen. Biblioteket var i de første år en nær samarbejdspartner, da de stod for teaterets administration.

Fra dukketeaterforestillinger udviklede teatret sig hurtigt til at blive debatteater-orienteret. Mange halv- eller helpolitiske emner blev kørt igennem teatermaskinen, som det var almindeligt i disse år. Teateret tog aktiv del i debatten og deltog ofte med debatindlæg ved demonstrationer og lignende. I 1975 havde teateret en kraftig konfrontation med kommunen, da det støttede nogle nabobørn i deres kamp mod nedlæggelsen af en legeplads i Sverrigesgade. Det resulterede i stykket Hvor må vi lege?, hvori teateret klart gav børnene instruktion i, hvordan man kunne protestere.

Teateret åbnede så i en periode deres lokaler som indendørs legeplads for børnene, men i længden kunne de to aktiviteter ikke være i samme hus og børnene fik efterhånden nogle lagerbygninger stillede til rådighed.

1975 var også året, hvor teateret afprøvede revyformen for første gang. Teateret lavede til manges ærgrelse Esbjerg Revyen, hvilket var teaterets første egentlige voksenstykke.

Gruppen af faste voksne på teatret var i hastig vækst, så der kom i de år mange gode ideer, som alle fik en chance for at blive udført. Man startede med gadeforestillinger i boligkvarterer og på torvet. Teateret lavede deres første cirkusprojekt Professer Spjæts muntre gøglertrup i forbindelse med det landsdækkende gymnastikstævne i 1976. Dette blev optakten til det nuværende Cirkus Umulius, som i mere end 15 sæsoner var på farten langs diverse kyster i Danmark, på campingturnéer om sommeren, samt til byfester i det ganske land.

Teateret havde fået rockgruppen Madhouse tilknyttet teatret i 1978 og her begyndte teateret at arbejde med rockmucicals. Den første blev Balladen om Sonja Jensen. Teateret startede også en lyrikcafe og udgav Tidsskriftet Lyrik. Teateret havde månedlige lyrikaftener og hver anden måned også "lyrock"-aftener, hvor byens digtere og rockgrupper kunne spille gratis.

1980'erne[redigér | redigér wikikode]

I 1980 flyttede teatret til de nuværende lokaler i Borgergade 25, Rosendals gamle bogtrykkeri. Der var gjort en del for, at stedet kunne bruges til teater, men mørklægningsgardiner og maling til væggene var der ikke råd til, mente kommunen. Teateret opførte så en flyttekabareten Tæppefald, hvor der blev arbejdet med Esbjergs teaterhistorie, helt tilbage fra byens første teater blev åbnet i 1889.

På den nye adresse fortsatte mange af de tidligere aktiviteter, men teateret udvidede allerede i 1981 med både et kæmpe sommerstykke, som blev opført i byparken på amfiscenen. Her opførte man Allehelgensaften frem til midnat et horrshow, hvor man tog pulsen på byens monstre og uhyrligheder.

I 1982 blev Ali Baba og de 40 røvere opført som det første sommerstykke i telt. Fire år senere lejede man Esbjerg Teater til sin 15 års jubilæumskavalkade, hvor der blev opført brudstykker af teatrets første 89 forestillinger – endda med de oprindelige skuespillere.

1990'erne[redigér | redigér wikikode]

Flere af teatrets aktører har besøgt udlandet og omvendt har man ofte haft gæstespillere fra bl.a. Prag. Således havde man i 1996 en international "teater-camp", hvor familier fra hele Europa kunne få undervisning af udelandske skuespillere.

1999 blev året, hvor teateret fik en international cirkusfestival med børn og unge op at stå sideløbende med, at teatret for første gang havde en decideret småbørnsgruppe med børn fra 4-8 år som spillede Halfdans ABC.

I slutningen af årtiet fik man ofte del i Ribe Amts pulje til professionel instruktørhjælp. Teateret fik en lang række mere eller mindre kendte instruktører både til børneforestillinger, kabareter, samt specielle indslag som stunt, pantomime, sang og dans. På et tidspunkt havde man endda en instruktør, der underviste i at sy rustninger.

2000'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2000'erne spillede børneteatret både selvskrevne og kendte forestillinger som Snedronningen, Peter Pan, Orla Frøsnapper, Robin Hood og Karius og Baktus.

I 2005 opførte man også Sebastians musical "Skatteøen" på Esbjerg Teater med instruktion af Erik Schøler. Man gentog succesen i 2006 med Thorbjørn Egners forestilling "Folk og røvere i Kardemommeby", men denne gang med Jesper Klein som instruktør.

Det blev i 2009 ønsket at teatret blev en forening. Det bragte en del uenigheder i huset, men af praktiske årsager valgte man at lave gøre det til en forening. Der blev nedsat en bestyrelse, og siden 2010 har Gitte Schunck været formand.

2010'erne[redigér | redigér wikikode]

I 2011 fejrede man børneteatret gennem 40 år, ved bl.a. at vise forestillingen Aben Oswald.

I 2010'erne viste man forestillinger som Troldmanden fra Oz, Busters verden, De tre musketeer, Pippi og Dyrene i Hakkebakkeskoven.

Mange forestillinger på teateret henvender sig til yngre børn. Der har dog altid været aktive unge på teatret, som har været medvirkende siden barnsben. Ungdomsgrupperne opsatte i 2010'erne forestillinger som Sketchshow, Hvis I kunne se mig, Fucking Esbjerg og Ungdomsrevyen.

Teatret bestræber sig på at være synlig i bybilledet, og har indtil 2018 optrådt med cirkus- og børneforestillinger på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Det er planlagt at Esbjerg Børne- og Ungdomsteater afholder DATS børneteaterfestival i efteråret 2020.

Sommerforestillinger[redigér | redigér wikikode]

Esbjerg Børne- og Ungdomsteater har en tradition for en sommerforestilling. I 1981 foregik forestillingerne på amfiscenen i Byparken, men fra 1982 har forestillingerne foregået i et cirkustelt. De første år lejede man et, derefter købte man et rødt cirkustelt. Teltdugen blev udskiftet i 2011 og siden har man kunne se det stå oprejst i Nørreskoven. Man har tidligere haft teltet stående i "Gryden" i Vognsbølparken og ved den tidligere campingplads på Gl. Vardevej.

Ved sommerforestillingerne kan alle være med og der medvirker typisk 100-150 børn, unge og voksne.

1981 - Klods Hans i virkeligheden[redigér | redigér wikikode]

1982 - Ali Baba og de fyrretyve røvere[redigér | redigér wikikode]

1983 - Tornerose[redigér | redigér wikikode]

1984 - Robin Hood i Nørreskoven[redigér | redigér wikikode]

1985 - Sørøvere i Ho Bugt[redigér | redigér wikikode]

Der var cirka 250 medvirkende på scenen dette år.

1986 - Aladdin[redigér | redigér wikikode]

1987 - Nattergalen[redigér | redigér wikikode]

1988 - Alice og Børge i eventyrland[redigér | redigér wikikode]

1989 - Når fru Knudsen står af bussen kommer cirkussen[redigér | redigér wikikode]

1990 - Peter Pan[redigér | redigér wikikode]

1991 - Snedronningen[redigér | redigér wikikode]

Instruktør: Lena Mandal

1992 - De syv små dværge og den stressede mand[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og idé: Lis Jørgensen, John Leding Jensen, Hanne Højlund og Sidsel Grosen.

Instruktør: Bjarne Fugleberg

1993 - Ronja Røverdatter[redigér | redigér wikikode]

Bearbejdning og musik: Sebastian

Instruktør: Hanne Meyer og gruppeledere

1994 - Ali Baba og de 40 røvere[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen, Birthe Post, Poul Holm og Joe Uldahl

Instruktør: Bjarne Fugleberg

1995 - Østen for solen & vesten for månen[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og idé: Berit Kirk Dalheimer, Lisa Jeremiasen, Hanne Meyer, Lena Mandal og Kai Jørgensen.

Instruktør: Kai Jørgensen

1996 - Kong Arthur og ridderne af det runde bord[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Lena Mandal, Kai Jørgensen, Kirsten Hygum, Hanne Meyer og Berit Kirk Dalheimer

Instruktør: Hanne Meyer

1997 - På eventyr med H.C. Andersen[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og idé: Berit Dalheimer, Kai Jørgensen, Hanne Meyer og Conni Juncker

Instruktør: Tom Rosendal

1998 - Tors Hammer - så er det nok du får et gok[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen, Niels Jørgensen og Lena Mandal

Instruktør: Uffe Kristensen

1999 - Rejsen med Fantasia[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Berit Kirk Dalheimer og Kai Jørgensen

Instruktør: Uffe Kristensen

2000 - Grim Grimmere Grimmest[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og idé: Kai Jørgensen, Berit Kirk Dalheimer, Dorthe Jepsen og Annette Engelund

Instruktører: Turi Malmø og Kai Jørgensen

2001 - 2001 nats eventyr[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen, Berit Kirk Dalheimer, Hanne Meyer og Birger Pedersen

Instruktør: Ulla Koppel

2002 - Robin Hood i Nørreskoven[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen

Instruktør: Tom Rosendal

2003 - De tog west på[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen og Lena Mandal efter idé af Berit Kirk Dalheimer

Instruktør: Uffe Kristensen

2004 - Ronja Røverdatter[redigér | redigér wikikode]

Bearbejdning og musik: Sebastian

Instruktør: Uffe Kristensen

2005 - Under Ole Lukøjes paraply[redigér | redigér wikikode]

Idé og manuskript: Kai Jørgensen, Berit Kirk Dalheimer, Annette Knudsen og John Leding Jensen

Instruktion: Ulla Thordal-Christensen

2006 - Peter Pan[redigér | redigér wikikode]

2007 - Oliver Twist[redigér | redigér wikikode]

2008 - Pocahontas[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og instruktør: Sannie Cramer

Musik: Kirsten Bjerregård og Emil Harm Sørensen

2009 - Thors Hammer[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kai Jørgensen, Niels Jørgensen og Lena Mandal

Instruktør: Uffe Kristensen

2010 - Askepot[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og instruktør: Sannie Cramer

2011 - Jorden Rundt på 80 dage[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og instruktør: Uffe Kristensen

2012 - Ronja Røverdatter[redigér | redigér wikikode]

Bearbejdning og musik: Sebastian

Instruktør: Martin Alber

2013 - Peter Pan[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og instruktør: Sannie Cramer

2014 - Ole Lund Kirkegaard og alle rødderne kommer til byen[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Kim Hartwich og Thomas Boulund Hansen

Instruktør: Erik Schøler

2015 - Robin Hood[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og instruktør: Sannie Cramer

2016 - Pinocchio[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og musik: Jens E. Hansen og Jacob Kragh

Instruktør: Martin Alber

2017 - Junglebogen[redigér | redigér wikikode]

Manuskript og musik: Jens E. Hansen og Jacob Kragh

Instruktør: Sannie Cramer

2018 - Aladdin[redigér | redigér wikikode]

Manuskript: Freddy Volmer Hansen

Instruktør: Martin Alber

2019 - Ronja Røverdatter[redigér | redigér wikikode]

Bearbejdning og musik: Sebastian

Instruktør: Sannie Cramer

2020 - Brødrene Løvehjerte[redigér | redigér wikikode]

Kilder/eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Odczyt z laty.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.
Gnome-dev-camera.svgDenne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Hjælp os ved at uploade dit eget billede eller finde et på Internettet.
Se nærmere om hvordan

Du kan hjælpe ved at uploade et eller flere af dine billeder til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det/dem i artiklen.

Har du ikke selv taget et billede, kan du søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på fx på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool. Værktøjet er på engelsk, men du skal blot klikke på linket og derefter på knappen "Do it!". Du kan ændre antallet af viste eksempler ved at rette "5" til fx "25" hvis du ikke fandt et godt billede. Du skal være opmærksom på, at fair use ikke er tilladt på den danske Wikipedia. Er du i tvivl kan du spørge en administrator om hjælp.

Kan du ikke finde nogle frie billeder, kan du prøve at spørge ejeren af ikke-frie billeder, om de vil donere et billede. Du kan finde eksempler på forespørgsel her.