FM via VHF bånd II

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

I det meste af verden er FM-bånd, VHF bånd II eller FM-radio, elektromagnetiske bølger i frekvensbåndet 87,5 MHz til 108 MHz. Tidligere dækkede det europæiske FM-bånd 87,5 MHz til 104 MHz - eller 87,5 MHz til 100 MHz, som det kan ses på ældre radiomodtagere.

Det kaldes FM-båndet fordi hensigten er, at man kun sender radiofoni via FM (Frekvensmodulation). Radiofoni via FM har den fordel at have mindre støj og forvrængning. Ulempen ved FM er, at modulationsformen kræver en større båndbredde til en radiokanal, men det er der plads til i FM-båndet.

Udsendelsen af analog lyd via FM er meget ineffektiv i forhold til moderne digitale technologier med tabsgivende kompression, så som DAB+. I Danmark er det planen at udsendelse på FM-båndet ophører ved udgangen af 2019, for at bruge frekvensområderne til andre formål. Dette betyder at millioner af radiomodtagere vil blive ubrugelige.[1]

Historisk[redigér | redigér wikikode]

W1XOJ var den første eksperimentielle FM-radiostation, som fik tilladelse af FCC (Federal communications commission) i 1937 i USA.

Den 27. juni 1945 anbefalede FCC flytning af FM-båndet fra 42 til 50 MHz til 88 og 106 MHz fordi Kenneth Norton mente at solens solpletter ville forårsage signaludfald. Senere blev frekvenserne 106-108 MHz tilføjet fordi de ikke blev anvendt til det de tidligere var blevet reserveret til; faksimile.

Siden 1950'erne har Danmark sendt FM-radio.

I 1960'erne blev en ny teknologi tilføjet til FM-radio der tillod FM stereo radiofoni og som var bagudkompatibel med de ældre radiomodtagere.

I 1987 begyndte stationer i EBU (European Broadcasting Union) at tilbyde Radio Data System (RDS), som udbudte tekst information om de aktuelle programmer såvel som trafikinformation, klokken og andre servicetyper.

Teknisk[redigér | redigér wikikode]

En FM-radioforsats er teknisk set sværere end en forsats til AM-radio. Herudover kræver FM stereo og RDS et rent signal, der kan fordre en udendørs radioantenne beregnet til FM-båndet.

Rent teknisk er FM bedre end DAB/DAB+, men nu om dage vil man have flere kanaler. Før i tiden blev DAB lanceret som CD kvalitet. Nu skal man vælge om man vil have kvalitet eller mange kanaler. Et alternativ er internetradio.

Afvikling af FM-radio[redigér | redigér wikikode]

Fra 1. december 2014 overgår DR fra at sende DAB til at sende DAB+ (foreløbigt stadig ved siden af FM).[2]

I Danmark er det planen at udsendelse på FM-båndet skal ophøre på et tidspunkt. Oprindeligt var aftalen at FM-sending kunne ophøre ved udgangen af 2019, hvis der var mindre end 50% radiolytning på FM-båndet medio 2018.[1] I 2015 blev aftalen ændret til at FM-sending tidligst kunne ophøre 2 år efter der var mindre end 50% radiolytning på FM-båndet, også selv om det først sker efter 2019. Når 50%-kravet er opfyldt træffes beslutning om hvornår nedlukningen af FM-nettet skal effektueres.[3]

Kilder/referencer[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]