Fuglafjørður

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Fuglafjørður
(dansk: Fuglefjord)
Fuglafjørður på færøkortet
Indbyggere (2005) 1.542
Kommune Fuglafjørður
Postnummer FO 530
Markatal 32-01-00

Fuglafjørður er med mere end 1.500 indbyggere en bygd på østkysten af EysturoyFærøerne, der er administrativt center for Fuglafjarðar kommuna.

Fuglafjørður ligger ved fjorden af samme navn. Der var oprindelig fire gamle ”býlingar” i bygden, við Gjógvará, við Garð, í Toftum og á Áargarði. Formodentlig stammer navnet fra, at der før i tiden var mange almindelige skråper og andre fugle, der rugede i udmarken og på fjeldsiderne.

Arkæologiske udgravninger har afdækket, at denne landsby allerede var befolket i det 10. århundrede. Kirken er fra 1984. Den tidligere kirke som stod på samme sted, blev bygget engang i 1930'erne.

Bygden breder sig over en dalsænkning ved en bugt og op ad de omgivende fjeldsider. Den har mange servicefaciliteter og firmaer. Havnen er hjemsted for flere fiskefabrikker, frysehal, fiskemelsfabrik, trawlernetfabrik og oliedepot.

På grund af for få nye byggemuligheder i Fuglafjørður blev der 1985, 3 km syd for hovedbyen anlagt en ny bydel Kampsdalur, som også har udviklet sig til et vigtig servicecentrum for det nordlige Eysturoy med sportshal, tømmerhandel, håndværksvirksomheder og værksteder. I 1990 indviedes et moderne skolecentrum med handelsskole og gymnasium. 25 Lærere underviser ca. 160 elever. Kambsdalur har en spejderhytte, hvor der er mulighed for at grupper kan overnatte. (Scout Hostel, tlf. 00298 444860).En middelsvær vandrevej fører ca. 3,5 km over fjeldet til Skálafjørður.

Der er gode busforbindelser til nabobygderne. Det nyetablerede kulturelle centrum i Fuglafjørður er kendt over hele Færøerne.

Syd for Fuglafjørður findes Færøernes eneste varme kilde varmakelda. I modsætning til Island har der ikke været vulkansk aktivitet på Færøerne i millioner af år, selvom Færøerne er opstået som følge af vulkanudbrud. Den 18 grader varme kilde syd for Fuglafjørður er den eneste rest af de vulkanske tider. Vandet skulle angiveligt have helbredende virkning. Første weekend i juli afholdes en folkefest ved kilden med bål, taler og sang.

Kunstmaleren Øssur Mohr (født 1961) er tilknyttet Fuglafjørður.

Den 22. juni 2005 besøgte Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary i bygden.


Fuglafjørður Fuglafjordur church, Faroe Islands.JPG Fuglafjordur fishing boats, Faroe Islands.JPG Fuglafjordur harbour, Faroe Islands.JPG

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:

Koordinater: 62° 14′ 40″ N, 06° 48′ 52″ V