Kronprinsesse Mary

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Kronprinsesse Mary
Crown Princess Mary.jpg
Kronprinsesse af Danmark
Ægtefælle Kronprins Frederik (g. 2004)
Børn
Far John Donaldson
Mor Henrietta Clark Horne
Født 5. februar 1972 (49 år)
Australien Hobart, Australien
Signatur
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
2004

Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary (Mary Elizabeth, kronprinsesse af Danmark, grevinde af Monpezat (født Mary Elizabeth Donaldson 5. februar 1972 i Hobart, Tasmanien, Australien)) er i sin egenskab af sit ægteskab med Kronprins Frederik Danmarks kronprinsesse og forventes således at blive landets næste dronning. Kronprinsesse Mary er ridder af Elefantordenen.

Familie[redigér | redigér wikikode]

Mary kommer fra en skotsk immigrantfamilie i Australien. Kronprinsessens far, dr. John Dalgleish Donaldson, har undervist på Oxford University. Han har været ansat på University of Tasmania fra 1967 til han blev pensioneret i 2003 hvor han var leder af matematikafdelingen og senere dekan på fakultetet for naturvidenskab og teknologi. Efterfølgende har han været professor i anvendt matematik på det koreanske Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) i Sydkorea.[1]

Mary er yngste datter af professor John Dalgleish Donaldson og Henrietta Clark.

Marys mor er Henrietta Clark Horne, der arbejdede for rektoren på University of Tasmania. Etta, som hun blev kaldt, døde i 1997 efter komplikationer fra en hjerteoperation seks uger tidligere. Både Marys mor og far er født i Skotland, og de flyttede til Tasmanien i 1963.

I 2001 giftede John Dalgleish Donaldson sig med kriminalromanforfatteren Susan Elizabeth (født Horwood). John Donaldson var en gæsteprofessor på Aarhus Universitet. Han har også undervist på Københavns Universitet.

I juli 2006 blev John Donaldson "vind-ambassadør" for at støtte den danske vindmølleindustri.[2]

Kronprinsessen har to søstre og en bror: Jane Alison Stephens (farmaceut), født den 26. december 1965, Patricia Anne Bailey (sygeplejerske), født den 16. marts 1968 og John Stuart Donaldson (geolog), født den 9. juli 1970.

Uddannelse og karriere[redigér | redigér wikikode]

Kronprinsesse Mary har en sikker fremtræden ved de offentlige arrangementer hun deltager i. Her ved Kreanord konferencen i 2010 i Børsen.

Kronprinsesse Mary er bachelor i jura og erhvervsøkonomi (Bachelor of Commerce and Law – BCom.LLB) fra University of Tasmania. Hun fik diplom i markedsføring og reklame af The Advertising Federation of Australia (AFA) og Australian Direct Marketing Association. Hun har arbejdet i DDB Needham (Melbourne) og Young & Rubicam (Sydney) inden hun i 2002 flyttede til Danmark og blev ansat hos Microsoft Business Solutions som projektkonsulent for virksomhedsudvikling, kommunikation og marketing. Hun arbejdede også i Edinburgh og Paris.

Kronprinsessens modersmål er engelsk. Hun taler dansk og fransk.

Forlovelse og bryllup[redigér | redigér wikikode]

Forlovelse[redigér | redigér wikikode]

Lørdag den 16. september 2000 mødte Mary Danmarks Kronprins Frederik på en pub, ved navn "Slip Inn" under de Olympiske lege i Sydney. I et interview siger hun, at det er et tilfælde, at de mødtes, da hun havde taget mod en invitation fra en veninde om at møde nogle spanske deltagere i de olympiske lege. "Det var en fest med nogle australiere og to af den spanske konges nevøer samt kronprins Frederik, prins Joachim, prins Nikolaos af Grækenland og prinsesse Märtha Louise. Jeg vidste ikke, hvem de var", har Mary fortalt.

Den 8. oktober 2003 gav Dronning Margrethe sin tilladelse til, at kronprins Frederik kunne gifte sig med den australsk-britiske statsborger Mary Elizabeth Donaldson.

Bryllup[redigér | redigér wikikode]

Kronprinsesse Mary og Kronprins Frederik ved et kongeligt bryllup i Sverige, 2010

Mary Donaldson og kronprins Frederik blev 14. maj 2004 gift i Københavns Domkirke, som var udsmykket med roser, nelliker, pæoner, fladbælger, skotske klokkeblomster og tasmansk eukalyptus. Mary blev ved brylluppet fulgt af sine tre australske brudepiger: sine søstre Jane Stephens og Patricia Bailey og sin bedste ven Amber Petty. De tre havde ansvaret for Marys seks meter lange satin slæb. Efter ceremonien kørte kronprinsesse Mary og kronprins Frederik en 2 km lang tur i Københavns gader, hvor tusinder ønskede parret tillykke. Parret kørte til Amalienborg, hvor de trådte frem på balkonen og blev hilst med et hav af vinkende flag.

Senere samme dag var der festmiddag på Fredensborg Slot , hvor kronprins Frederik, prins Henrik og John Donaldson holdt tale. Kronprinseparret tog på bryllupsrejse til Zanzibar i Tanzania og ifølge Ekstra Bladet var de også i Kenya.

Ændring af statsborgerskab og ægtepagt[redigér | redigér wikikode]

Folketinget vedtog en lov, så Mary Donaldson, som var australsk og britisk statsborger, fik dansk statsborgerskab, når hun blev gift med kronprinsen. Det er normal procedure for nye udenlandske medlemmer af den kongelige familie. Som presbyterianer accepterede hun at blive lutheraner. Mary underskrev en ægtepagt som såvel hendes svigerfar som hendes svigerinde Alexandra gjorde, da de kom ind i den kongelige familie. Ægtepagten begrænser, hvor meget af ægtefællens formue, hun kan gøre krav på i tilfælde af skilsmisse. En ny ægtepagt blev forhandlet og underskrevet lige før Marys besøg på Tasmanien i november 2006. Den siger, at Mary ikke får en bolig efter eget valg i tilfælde af skilsmisse, som hendes svigerinde grevinde Alexandra fik.

Børn[redigér | redigér wikikode]

Kronprinsesse Mary fortalte i februar 2005 til australsk tv, at det ikke var nogen hemmelighed at de planlagde at få børn. Ved de olympiske lege i 2004 fortalte kronprins Frederik til danske journalister, at han håbede, at der ville være "kænguruer i pungen" ved næste OL i 2008. Yderligere blev parret set købe babytøj i en butik i Tasmanien på den sidste dag af deres private ferie efter deres officielle besøg i Australien i februar-marts 2005.

Den 25. april 2005 meddelte det danske hof at kronprinsessen ventede sit første barn, som hun forventede ville blive født i oktober.

Den 15. oktober 2005 kl. 01:57 fødte kronprinsessen på Rigshospitalet en velskabt søn på 3500 gram og 51 cm. De sidste 10 timer op til fødslen var hun på hospitalet og kronprins Frederik var til stede ved fødslen.

Prinsens navn Prins Christian til Danmark blev meddelt ved dåben, der blev holdt den 21. januar 2006 i Christiansborg Slotskirke. Hans fulde navn er Christian Valdemar Henri John. Valdemar er et gammelt dansk kongenavn. Henri og John er navnene på hans farfar og morfar.

Den 26. oktober 2006 meddelte det danske hof at kronprinsessen ventede sit andet barn. Kronprinsessen blev ifølge hoffets pressechef Lis M. Frederiksen indlagt den 21. april 2007 på Rigshospitalet, da kronprinsessen skulle føde sit andet barn i starten af maj. (se påwww.dr.dk/nyheder). Senere samme dag meddelte det danske hof: "Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary har lørdag den 21. april 2007 kl. 16.02 på Rigshospitalet født en velskabt datter. Vægt: 3350 gr., længde: 50 cm." Prinsessen er den første danske prinsesse født siden 1946. Den 1. juli 2007 blev prinsessen døbt Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Isabella er en form af navnet Elizabeth, som er kronprinsessens mellemnavn, og tillige navnet på Christian 2. dronning før det blev fordansket til Elisabeth. Henrietta er navnet på Marys afdøde, biologiske mor. Margrethe er efter kronprinsens mor, dronning Margrethe 2. Ingrid er efter kronprinsens mormor, dronning Ingrid, der døde i år 2000.

Den 6. august 2010 udsendte parret en pressemeddelelse om, at kronprinsessen ventede tvillinger, og den 8. januar 2011 nedkom Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary med prins kl. 10:30 (vægt: 2674 gr., længde: 47 cm.) og prinsesse kl. 10:56 (vægt: 2554 gr., længde 46 cm.).[3] Navnene blev bekendtgjort på dåbsdagen d. 14. april 2011, hvor drengen blev døbt Vincent Frederik Minik Alexander, og pigen blev døbt Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

Bolig[redigér | redigér wikikode]

Den officielle bolig for kronprinseparret er Brockdorffs Palæ, der er en del af Amalienborg. Indtil 2010 benyttede familien Kancellihuset ved Fredensborg Slot[4] som fast bolig – Kancellihuset vil fremover tjene som sommerbolig for parret. Det har haft en midlertidig lejlighed i Moltkes Palæ, der også er en del af Amalienborg, mens Brockdorffs palæ blev restaureret.

Titler, æresbevisninger og protektioner[redigér | redigér wikikode]

Marys monogram
Monogram sammen med kronprins Frederik
Kronprinsesse Marys våbenskjold.

Titler[redigér | redigér wikikode]

 • 5. februar 1972 — 14. maj 2004: Frøken Mary Elizabeth Donaldson[5][6][7]
 • 14. maj 2004 — 29. april 2008: Hendes Kongelige højhed Kronprinsessen af Danmark
 • 29. april 2008 — nu: Hendes Kongelige højhed Kronprinsessen af Danmark, Grevinde af Monpezat.[8]

Æresbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Danske dekorationer[redigér | redigér wikikode]

 • Danmark Danmark: Ridder af Elefantordenen (R.E.) Orderelefant ribbon.png (2004)[9][10]
 • Danmark Danmark: Erindringsmedaillen i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethes og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks guldbryllup (G.Em.)
 • Danmark Danmark: Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 75-års fødselsdag (Em.16.apr.2015.)
 • Danmark Danmark: Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II's 40 års regeringsjubilæum (R.40.Em.)
 • Danmark Danmark: Erindringsmedaille i anledning af Hendes Majestæt Dronningens 70-års fødselsdag (Em.16.apr.2010.)
 • Danmark Danmark: Erindringsmedaille i anledning af Hans Kongelige Højhed Prinsgemalens 75-års fødselsdag (Em.11.juni.2009.)
 • Danmark Danmark: Hjemmeværnets Fortjensttegn (Hjv. Ft)

Udenlandske dekorationer[redigér | redigér wikikode]

Protektioner[redigér | redigér wikikode]

Mary er protektor for en lang række institutioner, begivenheder og foreninger, blandt andet:

Grevinde af Monpezat[redigér | redigér wikikode]

Det blev den 30. april 2008 offentliggjort fra Kongehuset at "... Hendes Majestæt Dronningen har besluttet, at Hans Kongelige Højhed Kronprinsen samt Hans Kongelige Højhed Prins Joachim tillægges titel af greve af Monpezat. Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary samt Prins Joachims ægtefælle Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Marie har titlen grevinde af Monpezat.

Titlen føres endvidere af efterkommere født i lovligt ægteskab, i overensstemmelse med de almindelige regler, der gælder herom, hvilket vil sige, at titlen greve af Monpezat videreføres af mandlige descendenter, medens kvindelige descendenter fører titlen komtesse af Monpezat. ..." [12]

Derfor er kronprinsessens titel herefter: Hendes Kongelige Højhed Kronprinsesse Mary, grevinde af Monpezat.

Reklameværdi for Danmark[redigér | redigér wikikode]

Det amerikanske analyseinstitut Nation Branding, der beregner værdien af nationale symboler, har beregnet, at kronprinsesse Mary er 12 milliarder kroner værd for Danmark.[kilde mangler]

Værdien skyldes, at danske kongelige er et helt unikt "produkt", der vækker stor opsigt i andre lande. Når en kongelig hjælper dansk erhvervsliv med at bryde igennem i udlandet, betyder det ofte, at myndighedernes døre står anderledes åbne end ellers. Deres færden i udlandet har desuden stor værdi for turismen.

Udsagnet om værdien for turismen er dog blevet betvivlet i DR's program Detektor.[13] Ifølge den tidligere internetavis Dato, der oprindeligt havde viderebragt oplysningerne om værdien af de 12 mia. kroner, var beløbet fremkommet som en "provokation" og var udtryk for "beregninger på bagsiden af en konvolut".[14]

Anetavle[redigér | redigér wikikode]

Kronprinsesse Marys anetavle

[15]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Peter Donaldson
 
 
 
 
 
 
 
8. Alexander Donaldson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Annie Horn
 
 
 
 
 
 
 
4. kaptajn Peter Donaldson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. John Stevenson
 
 
 
 
 
 
 
9. Jean Stevenson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Roy Ritchie
 
 
 
 
 
 
 
2. John Dalgleish Donaldson
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Charles Dalgleish
 
 
 
 
 
 
 
10. John Dalgleish
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Jane Hay
 
 
 
 
 
 
 
5. Maria Dalgleish
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Andrew Paisley
 
 
 
 
 
 
 
11. Barbara McDonald Paisley
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Jessie Sutherland
 
 
 
 
 
 
 
1. Mary Elizabeth, kronprinsesse af Denmark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Archibald Horne
 
 
 
 
 
 
 
12. John Thomas Tait Horne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Maria Anna Tait
 
 
 
 
 
 
 
6. Archibald Horne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Henry Clark
 
 
 
 
 
 
 
13. Henrietta Clark
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Helen Currie
 
 
 
 
 
 
 
3. Henrietta Clark Horne
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Thomas Melrose
 
 
 
 
 
 
 
14. William Melrose
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Janet Dickson
 
 
 
 
 
 
 
7. Elizabeth Gibson Melrose
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Robert Smith
 
 
 
 
 
 
 
15. Catherine Smith
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Elizabeth Gibson
 
 
 
 
 
 

Noter[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ http://www.au.dk/da/nyheder/presse/170504.htm Arkiveret 10. februar 2009 hos Wayback Machine.
 2. ^ Vind-ambassadør John Donaldson http://www.windpower.org/composite-1147.htm Arkiveret 11. juni 2007 hos Wayback Machine
 3. ^ Pressemeddelelse Arkiveret 12. januar 2011 hos Wayback Machine Kronprinsparret.dk 8/1-11
 4. ^ Kancellihuset ved Fredensborg Slot http://www.crownprincecouple.dk/21000c/GSID/6163790 Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback Machine
 5. ^ Bysted A/S. "Gratulationslister til Det Kongelige Bryllup – Kongehuset". .kongehuset.dk. Arkiveret fra originalen 13. juli 2017. Hentet 2017-03-16. 
 6. ^ Bysted A/S. "Frk. Mary Elizabeth Donaldsons titel – Kongehuset". .kongehuset.dk. Arkiveret fra originalen 25. marts 2017. Hentet 2017-03-16. 
 7. ^ Bysted A/S. "Kronprinsparrets bryllup i 2004 – Kongehuset". .kongehuset.dk. Arkiveret fra originalen 26. december 2016. Hentet 2017-03-16. 
 8. ^ "The Crown Princess". Official website of the Danish Monarchy. Hentet 16. september 2015. 
 9. ^ a b "H.K.H. Kronprinsessen – Dekorationer". kongehuset.dk. Hentet 2019-04-18. 
 10. ^ "Modtagere af danske dekorationer". kongehuset.dk. Hentet 2019-04-18. 
 11. ^ "Tildelinger av ordener og medaljer". kongehuset.no (norsk). Hentet 25. april 2019. 
 12. ^ www.kongehuset.dk
 13. ^ Er Kronprinsessen 12 milliarder værd? - dr.dk/P1/Detektor (Webside ikke længere tilgængelig)
 14. ^ Forsker løj om Marys værdi, eb.dk, 12.12.2011
 15. ^ Mary Elizabeth Donaldson

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]