Gedser-Rostock

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Opmarchområdet i Gedser

Færgeruten Gedser-Rostock er en del af Europavej E55, der er den korteste vej mellem København og Berlin. I dag sejles ruten mellem Gedser Havn og Rostock Überseehafen[kilde mangler] af Scandlines med de 2 hybridfærger M/F Berlin[a] og M/F Copenhagen[2] på ca. 1 time og 45 minutter.[3] transporteres primært last- og personbiler, og flere busselskaber benytter færgerne som en del af deres København-Berlin-tilbud. Gående passagerer kan også løse billet.[kilde mangler] Scandlines udbyder desuden også billige sammedags tur/retur-billetter til grænsehandlende, med henblik på indkøb i deres bordershop i Rostock.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i dette afsnit, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres.
Færgen fra Warnemünde sætter Neptun Express og biler i land 1963

Den første dampskibsforbindelse mellem Falster og Tyskland blev åbnet i 1873 som postrute mellem Nykøbing Falster og Rostock. Der sejledes 3 gange om ugen i sommerhalvåret. I 1886 blev ruten flyttet til Gedser-Warnemünde efter at begge havne havde fået jernbanetilslutning. I 1903 blev postdamperne udskiftet med jernbanefærger.

Under 1. verdenskrig var de tyske færger med i krigen, så ruten kun var trafikeret af danske færger, der var tydeligt malet med dansk flag og ordet "Danmark". I 1926 blev det muligt at overføre biler med den tyske færge "Schwerin". I slutningen af 2. verdenskrig blev færgerne bombet, og ruten blev først genoptaget i 1947 med en dansk færge.

Efter Tysklands genforening åbnede GT-Linien en ny forbindelse mellem Gedser og Rostock. Efter at have skiftet navn og ejer flere gange er det i dag Scandlines, der driver denne linje.[4] I september 1995 stoppedes befordringen af jernbanevogne via Gedser Warnemünde. Togforbindelsen København Berlin går herefter via Hamburg. Gedser-Rostock færgerne anvender nu udelukkende Rostock Seaport på østsiden af floden Warnow.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Uddybende noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Som følge af en kollision med et mindre skib indsatte Scandlines istf. M/F Berlin M/F Kronprins Frederik på ruten den 1. november 2019, som ville sejle, til M/F Berlin blev fuldt repareret.[1]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Mads Biener (1. november 2019). "Scandlinesfærge påsejlet af mindre skib". TV 2. Hentet 1. november 2019.
  2. ^ "Velkommen ombord". Scandlines.
  3. ^ "BUSPRISLISTE 2020: GEDSER-ROSTOCK & RØDBY-PUTTGARDEN". bus.scandlines.dk. Arkiveret fra originalen (PDF) 31. oktober 2020. Hentet 9. januar 2021.
  4. ^ Gedser-Travemünde/Rostock (Historie)

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Denne artikel kan blive bedre, hvis der indsættes geografiske koordinater
Denne artikel omhandler et emne, som har en geografisk lokation. Du kan hjælpe ved at indsætte koordinater i wikidata.