Gedser-Rostock

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Gedser-Rostock (færgerute))
Spring til navigation Spring til søgning
Opmarchområdet i Gedser

Færgeruten Gedser-Rostock er en del af Europavej E55, der er den korteste vej mellem København og Berlin. I dag sejles ruten mellem Gedser Havn og Rostock Überseehafen af Scandlines med de tidligere storebæltsfærger M/F Kronprins Frederik (1981) og M/F Prins Joachim (1980) på 2 timer. På ruten transporteres primært last- og personbiler, og flere busselskaber benytter færgerne som en del af deres København-Berlin-tilbud. Gående passagerer kan også løse billet.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Færgen fra Warnemünde sætter Neptun Express og biler i land 1963

Den første dampskibsforbindelse mellem Falster og Tyskland blev åbnet i 1873 som postrute mellem Nykøbing Falster og Rostock. Der sejledes 3 gange om ugen i sommerhalvåret. I 1886 blev ruten flyttet til Gedser-Warnemünde efter at begge havne havde fået jernbanetilslutning. I 1903 blev postdamperne udskiftet med jernbanefærger.

Under 1. verdenskrig var de tyske færger med i krigen, så ruten kun var trafikeret af danske færger, der var tydeligt malet med dansk flag og ordet "Danmark". I 1926 blev det muligt at overføre biler med den tyske færge "Schwerin". I slutningen af 2. verdenskrig blev færgerne bombet, og ruten blev først genoptaget i 1947 med en dansk færge.

Efter Tysklands genforening åbnede GT-Linien en ny forbindelse mellem Gedser og Rostock. Efter at have skiftet navn og ejer flere gange er det i dag Scandlines, der driver denne linje[1]. I september 1995 stoppedes befordringen af jernbanevogne via Gedser Warnemünde. Togforbindelsen København Berlin går herefter via Hamburg. Gedser-Rostock færgerne anvender nu udelukkende Rostock Seaport på østsiden af floden Warnow.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]