Georg Achen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Georg Achen
Georg Achen by Mary Steen.jpg
Georg Achen
Foto: Mary Steen
Personlig information
Fødselsdato 23. juli 1860Rediger på Wikidata
Fødested FrederikssundRediger på Wikidata
Dødsdag 6. januar 1912 (51 år)Rediger på Wikidata
Dødssted FrederiksbergRediger på Wikidata
Statsborger DanmarkRediger på Wikidata
Søskende Eggert AchenRediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Det Kongelige Danske KunstakademiRediger på Wikidata
Elev af Vilhelm KyhnRediger på Wikidata
Beskæftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Thorvaldsen Medaillen (1890)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Georg Nicolai Achen (23. juli 1860 i Frederikssund6. januar 1912Frederiksberg) var en dansk maler, broder til Eggert Achen.

Georg Achen gik i Schneekloths Skole, hvor tegnelæreren Niels Christian Kierkegaard, selv en kunstnerisk begavet mand, vakte hans lyst til kunsten. Senere trådte han i nært forhold til Vilhelm Kyhn, kom 1877 i lære som dekorationsmaler hos Ernst Schmiegelow, blev svend 1880, og dimitteredes samtidig af Kyhn til Kunstakademiet, hvor han blev optaget i januar 1877. Han tog afgang marts 1883 og gik samme år en tid på Kunstnernes Frie Studieskoler under P.S. Krøyer.

Sit første maleri udstillede han i vinteren 1882; senere fulgte en række landskaber og figurbilleder, af hvilke Syge paa Skt. Helenas Grav 1889 indbragte ham Mention honorableParisersalonen i forbindelse med Verdensudstillingen. I det følgende forår tilkendtes der ham Akademiets udstillingsmedaille for et udmærket portræt, der blev købt til Den kgl. Malerisamling; 1891 fik han i Berlin hæderlig omtale for to portrætter, og snart blev han en af landets mest populære portrætmalere. Af Achens senere portrætter er ikke få af betydelig værd; han udviklede sig stadig til større kraft i opfattelsen, finere form og varmere kolorit; især i uformelle portrætter af venner og familie.

Trods succes som portrætmaler og tillidshverv inden for den etablerede kunstinstitution sluttede Achen sig 1897 til Den Frie Udstilling.Men der var stadig en vis animositet blandt malerens potentielle kunder, der ofte tilhørte det konservative borgerskab, og bl.a. i konsekvens heraf forlod han sammenslutningen i 1902 og vendte tilbage til Charlottenborg.

Han blev gift 25. april 1886 på Frederiksberg med Ane Cathrine Elisabeth Thiele (13. juli 1857 i København – 4. oktober 1919 sst.), datter af bogtrykker Johan Rudolph Just Felix Thiele og Hanne Jacobine Scheel. Georg Achen boede i en villa på Lindevangs Allé 11 på Frederiksberg, tegnet 1885 af Martin Nyrop. Han er urnebegravet på Bispebjerg Kirkegård.

Udvalgte værker[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Birgit Jenvold, KUNSTNERGAVEN TIL SØNDERJYLLAND, Sønderjyllands Kunstmuseum, 1995, ISBN 87 88 383-245, side 67


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.