Giovanni Trapattoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Giovanni Trapattoni

Giovanni Trapattoni.jpg

Personlig information
Født 17. marts 1939Rediger på Wikidata
Cusano MilaninoRediger på Wikidata
Højde 175 cm[1]Rediger på Wikidata
Vægt 73 kg[2]Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fodboldtræner, fodboldspillerRediger på Wikidata
Deltog i Europamesterskabet i fodbold 2004,
VM i fodbold 1962,
Europamesterskabet i fodbold 2012,
Sommer-OL 1960Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Hall of Fame del calcio italiano - Allenatore italiano[3] (2012)Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.

Giovanni Trapattoni er en italiensk fodboldtræner (født den 17. marts 1939 i Milano) og en af de mest succesfulde klubtrænere i den nyere europæiske fodboldhistorie. Efter endt aktiv karriere hos AC Milan (1953-1971), hvor han vandt to italienske mesterskaber og to gange Europa Cup for mesterhold og Europa Cuppen for Pokalvindere en gang samt en retrætepost hos Varese (1971-1972), trådte han til som træner i AC Milan midt i sæsonen 1973/74.

To sæsoner senere startede han i Juventus, som han gjorde til italiensk mester seks gange i sin første periode, der varede til 1986. Han førte desuden "den gamle dame" til sejr i Europacuppen for mesterhold i 1985 samt til UEFA Cup-triumf i 1977. Herpå fulgte fem sæsoner og et enkelt mesterskab med Inter FC, som han i 1991 også vandt UEFA Cuppen med.

Retur til Juventus og endnu en UEFA Cup triumf i 1993, før han dristede sig uden for Italiens grænser – lokket til Bayern München af selveste Franz Beckenbauer.

Trappatonis første sæson i den tyske storklub var mildest talt ingen succes, men da han efter et mellemår med nedrykning i Cagliari vendte tilbage til Bayern München i sæsonerne 1996/97 og 1997/98 vandt han både mesterskab og pokal.

Tilbage i Italien stod han i spidsen for Fiorentina i to sæsoner, indtil Dino Zoff dagen efter finalenederlaget til Frankrig ved EM i 2000 forlod sin landstrænerpost i utide. Fodboldforbundet skyndte sig at ansætte Trapattoni, som utallige gange i sin succesombruste karriere var blevet udråbt til "den eneste værdige landstræner" i den italienske presse. I 2000 fik han papir på det, men et par diskutable danske linjedommer-kendelser var med til at sende ham ud af sin første slutrunde, da Italien på mystisk vis tabte ottendedelsfinale til værtsnationen Sydkorea ved VM i 2002. Trapattoni blev siddende og kvalificerede med noget besvær de azurblå til EM i Portugal, hvor den elegante 65-årige træner endnu engang vil sende sit hold på banen i den "kontrollerede offensiv med kalkuleret risiko", han ynder at sætte sine hold op til.

Efter et mindre succesfuldt EM i Portugal blev Trappatonis kontrakt ikke forlænget og træneren skiftede til Benfica Lissabon hvor han 2005 vandt det portugisiske mesterskab.

I sommeren 2005 blev Trappatoni hentet til VfB Stuttgart som afløser for den fyrede Mathias Sammer

Giovanni Trapattoni

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Importeret fra Italiensk Wikipedia.
  2. ^ Importeret fra Italiensk Wikipedia.
  3. ^ Navnet er anført på italiensk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.