Giovanni Trapattoni

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Giovanni Trapattoni

Personlig information
Kæle/øgenavn Il Trap Rediger på Wikidata
Født 17. marts 1939 (85 år) Rediger på Wikidata
Cusano Milanino, Italien Rediger på Wikidata
Højde 175 cm Rediger på Wikidata
Vægt 73 kg Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Fodboldtræner, fodboldspiller (til 1972) Rediger på Wikidata
Deltog i Europamesterskabet i fodbold 2004,
VM i fodbold 1962,
Europamesterskabet i fodbold 2012,
Sommer-OL 1960 Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
Udmærkelser Hall of Fame del calcio italiano (2012) Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.

Giovanni Trapattoni er en italiensk fodboldtræner (født den 17. marts 1939 i Milano) og en af de mest succesfulde klubtrænere i den nyere europæiske fodboldhistorie. Efter endt aktiv karriere hos AC Milan (1953-1971), hvor han vandt to italienske mesterskaber og to gange Europa Cup for mesterhold og Europa Cuppen for Pokalvindere en gang samt en retrætepost hos Varese (1971-1972), trådte han til som træner i AC Milan midt i sæsonen 1973/74.

To sæsoner senere startede han i Juventus, som han gjorde til italiensk mester seks gange i sin første periode, der varede til 1986. Han førte desuden "den gamle dame" til sejr i Europacuppen for mesterhold i 1985 samt til UEFA Cup-triumf i 1977. Herpå fulgte fem sæsoner og et enkelt mesterskab med Inter FC, som han i 1991 også vandt UEFA Cuppen med.

Retur til Juventus og endnu en UEFA Cup triumf i 1993, før han dristede sig uden for Italiens grænser – lokket til Bayern München af selveste Franz Beckenbauer.

Trappatonis første sæson i den tyske storklub var mildest talt ingen succes, men da han efter et mellemår med nedrykning i Cagliari vendte tilbage til Bayern München i sæsonerne 1996/97 og 1997/98 vandt han både mesterskab og pokal.

Tilbage i Italien stod han i spidsen for Fiorentina i to sæsoner, indtil Dino Zoff dagen efter finalenederlaget til Frankrig ved EM i 2000 forlod sin landstrænerpost i utide. Fodboldforbundet skyndte sig at ansætte Trapattoni, som utallige gange i sin succesombruste karriere var blevet udråbt til "den eneste værdige landstræner" i den italienske presse. I 2000 fik han papir på det, men et par diskutable danske linjedommer-kendelser var med til at sende ham ud af sin første slutrunde, da Italien på mystisk vis tabte ottendedelsfinale til værtsnationen Sydkorea ved VM i 2002. Trapattoni blev siddende og kvalificerede med noget besvær de azurblå til EM i Portugal, hvor den elegante 65-årige træner endnu engang vil sende sit hold på banen i den "kontrollerede offensiv med kalkuleret risiko", han ynder at sætte sine hold op til.

Efter et mindre succesfuldt EM i Portugal blev Trappatonis kontrakt ikke forlænget og træneren skiftede til Benfica Lissabon hvor han 2005 vandt det portugisiske mesterskab.

I sommeren 2005 blev Trappatoni hentet til VfB Stuttgart som afløser for den fyrede Mathias Sammer

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]