Gjógv

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gjógv
(dansk: Gjov, Fundingsgjov)
Gjógv på færøkortet
Indbyggere (2005) 52
Kommune Sunda
Postnummer FO 476
Markatal 15

Gjógv er en bygdFærøerne, ved den yderste nordøstkyst af Eysturoy, 67 kilometer fra Tórshavn. De højeste fjelde Slættaratindur (882 meter) og Gráfelli (857 meter) ligger mellem bygderne Eiði og Gjógv. Nordvest for Gjógv findes dalen Ambadalur. Ud for kysten på dette sted findes den største fritstående klippesøjle (188 meter) på Færøerne – kaldet Búgvin. På Búgvin yngler mange havfugle. Øst for Gjógv findes fjeldene Tyril (535 meter) og Middagsfjall (601 meter). Fra begge fjelde er der en flot udsigt over fjorden Funningsfjørður.

Den færøske grammatik bøjer alle bygdenavne. I tilfældet Gjógv hedder det i dativ við/frá Gjógv (ved/fra Gjov, ikke *í/úr Gjógv!), i genitiv til Gjáar (til Gjov) og gjáarfólk (folk fra Gjov).

Antallet af beboere er begrænset – kun 52 mennesker bor nu i Gjógv, men byen er et populært turistmål, både på grund af beliggenheden og byens charme.

I bygden findes et fiskeriopdræt, en betonelementfabrik og et hotel.

Gjógv er kendt for sine maleriske huse, den flotte natur og sin landingsplads, der ligger beskyttet i en slugt, færøsk Gjógv, som bygdenavnet også har sin oprindelse efter. Landingspladsen var livsnerve før vejen kom.

Fiskerbådene sejler helt ind i bunden af slugten, hvorefter de via en rampe trækkes op, så de ligger beskyttet, fri af bølgerne.

Kirken er fra 1929. Den er den første på stedet, og da den blev indviet 26. maj foregik gudstjenesten på færøsk – for første gang i den færøske kirkehistorie. Før kirken blev bygget, var Funningur bygdens kirke. Ved siden af kirken findes et mindesmærke for dem, der ikke kom tilbage fra havet. Den gamle dansestue blev 1986 renoveret og udvidet, og fungerer nu som bygdens forsamlingshus.

Skolen i Gjógv stammer fra 1884. Den er bygget i kampesten og husede tidligere op mod 50 elever; i dag er der kun tre.

Den 22. juni 2005 besøgte Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary bygden. To ældre indbyggere – Rita og Kristian – havde den originale idé at placere en bænk med en pragtfuld udsigt til kløften og havet. Mary havde den ære, at indvie den, og lige siden har bænken haft navnet "Marys Bænk".

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Gjógv er mest kendt for naturhavnen og for den omliggende natur. Lang kløftens sider er det muligfra juni til august at observere lunderne når de kommer frem fra deres huler og flyver på havet efter føde til ungerne. Der er vandrestier både nord og vest for byen op i fjeldet.

Hotellet Gjáargarð fra 1984, har ca. 30 værelser, restaurant, fest og konferencelokaler og der er muligt at leje et feriehus i nærheden af hotellet.

Den gamle købmandsbutik fra 1883, er om sommeren åben som butik og cafe. Den formidler også bådture med de lokale fiskere og vandreture ud til fuglefjeldene. Det tager ca. 2 timer at vandre ud til Djúpini og Búgvin. Búgvin er en 188 meter fritstående klippe med et rigt fugleliv.

Mellem Gjógv og Eiði ligger fjeldene Slættaratindur (882 m.) og Gráfelli (857 m.).

Galleri[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:


Koordinater: 62° 19′ 30″ N, 06° 56′ 27″ V