Gråsæl

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Gråsæl ?
Gråsæl
Gråsæl
Bevaringsstatus
Videnskabelig klassifikation
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Carnivora (Rovdyr)
Familie: Phocidae (Ægte sæler)
Slægt: Halichoerus
Art: grypus
Videnskabeligt artsnavn
Halichoerus grypus
Fabricius 1791
Gråsælens udbredelse
Gråsælens udbredelse

Gråsæl (Halichoerus grypus) er Danmarks største rovdyr. Den er udbredt i hele Nordatlanten, på nær Grønland hvor den kun er set undtagelsesvist[2]. Hannerne bliver op til 2.3 m lange og kan veje op mod 300 kg. Hunnerne er noget mindre. De voksne, især hannerne, har et meget stort og karakteristisk hoved der sammen med den store størrelse gør det nemt at artsbestemme dem, hvorimod de unge gråsæler er vanskelige at kende fra spættet sæl.

Indtil begyndelsen af 1900-tallet var det formentlig den mest almindelige sæl i Danmark, men en betydelig jagt reducerede bestanden betragteligt og i dag er spættet sæl den hyppigste sæl i Danmark. Gråsæl findes i Danmark sammen med spættet sæl især på Anholt og Rødsand ved Gedser. I de senere år er gråsæl desuden begyndt at optræde hyppigt på banker i Vadehavet.

Gråsæler føder deres unger om vinteren. I Danmark blev der i 2003 fundet en levende unge på Rødsand, hvilket er første gang arten vides at have ynglet i Danmark i mere end 100 år. I de efterfølgende år er 1-2 unger blevet set på Rødsand og det betragtes som sandsynligt at arten er ved at genindvandre som stabil yngleart.

Gråsælen blev første gang beskrevet af præsten og grønlandsforskeren Otto Fabricius i 1788.

Der er observeret gråsæler på Tat ved Christiansø. I 2009 blev anslået 40 observeret, mindst 80 i 2010 (hvor den ynglede på Tat)[3], og mindst 180 i 2011.

Kilder/Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Thomspon, D. & Harkonen, T. (2008). Halichoerus grypus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Hentet den 29 January 2009.
  2. Rosing-Asvid,A., Teilmann, J., Dietz, R. & Olsen, M. T. (2010) First confirmed record of grey seals in Greenland. Arctic 63, 471-473.
  3. Christiansøs Naturvidenskabelige Feltstation