Anholt

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Anholt
Anholt Island Denmark.jpg
Anholt er et af Danmarks mest regnfattige områder.
Geografi
DK - Anholt.PNG
Sted Kattegat
Koordinater 56°42′N 11°34′Ø / 56.700°N 11.567°Ø / 56.700; 11.567Koordinater: 56°42′N 11°34′Ø / 56.700°N 11.567°Ø / 56.700; 11.567
Areal 22,37 km²
Højeste punkt Sønderbjerg  (48 m)
Administration
Land Danmark
Kommune Norddjurs Kommune
Demografi
Folketal 132[1] (2018)
Befolknings­tæthed 7/km²

Anholt ligger i Kattegat og har et areal på 22,37 km². Øen er 11 km lang og omkring 6 km bred på det bredeste stykke. Der er 145 faste beboere (2016)[2], hvoraf de fleste i Anholt By, inde i landet, hvor også skolen ligger, 3 km fra havnebebyggelsen.

Hvert år kommer der i størrelsesordenen 60.000 turister til Anholt, koncentreret i sommermånederne. Turisme er hovederhvervet. Øen har 300 - 400 sommerhuse.

Indtil 1. januar 2007 var Anholt en del af den nu nedlagte Grenaa Kommune. Siden har øen hørt til Norddjurs Kommune i Region Midtjylland. Den største del af øen, medregnet de store fredede arealer, er et gods tilhørende Jens Christian Rostgaard von der Maase.

Ørkenen[redigér | redigér wikikode]

De vestligste 20 pct. af Anholt består af et bakket morænelandskab, som er en almindelig landskabstype, der for eksempel kan minde om Mols Bjerge. I kontrast hertil står de østlige 80 pct. af øen, Ørkenen, der består af ret flad, hævet havbund, som ind imellem er afbrudt af lave bakker, der er dannet af vindblæste klitter. Kun de vestlige 20 pct. af øen med bakkelandskabet er beboet. De 80 pct., Ørkenen, er et fredet, hovedsageligt træløst, naturområde.

"Ørkenen" udgør 80 pct. af Anholt.

Det specielle er, at Ørkenen aldrig har været opdyrket, og derfor aldrig er pløjet. Af samme grund er den oprindelige topografi, landskabets konturer, fra den gang istiden forlod området for 10.000 år siden, bevaret mange steder, modsat i resten af Danmark, hvor årtiers pløjning har udvisket landskabernes finere konturer.

På Anholt kan man eksempelvis stadig se detaljerne i gamle kystlinjer, der nu ligger inde i landet, og stammer fra forskellige epoker efter istiden med skiftende vandstand og landhævning. Det upløjede landskab på Anholt er en unik landskabsform i Danmark, såvel som i Europa. Ørkenen er dog ikke en rigtig ørken, da nedbørmængden er for stor, selvom Anholt er et af de mest regnfattige områder i Danmark. Det meste af området ville formentlig springe i skov, hvis ikke der blev foretaget aktiv trærydning ind i mellem. I 1995-96 blev omfattende områder i den sydlige del af Ørkenen ryddet for klitfyr. Snarere end en ørken, er området en strandvoldsslette. Således er Ørkenen præget af bevoksning med mange arter af lav, såsom rensdyrlav, og er dermed en såkaldt lav-hede.

Ørkenen har formentligt været dækket af fyrreskov frem til slutningen af 1500-tallet, hvor driften af fyret, baseret på et træfyret bål, på øens nordøstlige spids har gjort sit indhug i skoven. Sidenhen er der blevet dannet klitter, der ved sandflugt har bidraget til den nuværende topografi, som i dag fastholdes af en vegetation af hjælme, græsser og laver, samt spredte enebær og revling.[3]

Havnen[redigér | redigér wikikode]

Det tidligere havnefyr i Anholt havn.

Anholts havn er opført mellem 1899 og 1902. De lokale fiskere på Anholt ønskede, at havnen skulle anlægges i Pakhusbugten, der fungerede som naturhavn inden den ny havn blev taget i brug i 1902. Staten valgte ikke at imødekomme fiskernes ønske og anlagde havnen andetsteds, da man frygtede at en eventuel fjende kunne bruge havnen som krigshavn, hvis den lå i Pakhusbugten.

I år 1903, ét år efter havnens anlæggelse, blev et havnefyr taget i brug på Anholt. Havnefyret stod på sin plads ved indsejlingen til Anholt havn i 110 år indtil det d. 20. november 2013 blev fjernet og erstattet af et moderne fyr.[4]

Efter statshavnens anlæg i 1902 opstod Flakket, et lavt strandområde med flere strandsøer nordøst for Nordbjerg. [5]

Nærhed til Halland[redigér | redigér wikikode]

Anholt har været beboet siden yngre stenalder, og der ligger stadig rester af flinteværksteder i Ørkenen. Befolkningen har været hærget af svenske røverbander.[6][hvornår?] Frem til freden i Brømsebro (1645) hørte øen til Morup sogn i det dengang danske Halland,[7] og der ligger anholtere begravet på Morup kirkegård. Vielser og begravelser blev foretaget i Morup. Morup kirke blev kaldt "den røde kirke", fordi den var rødmalet og et kendt sømærke for søfarerne. Anholterne slog ofte flere forskellige højtider sammen, da det somme tider kunne være svært at tage over i de små både. Den traditionelle dialekt på Anholt var imidlertid østjysk.[8][9]

Fyret og den engelske besættelse[redigér | redigér wikikode]

Man kan gå ud til fyret på Anholts nordøstlige spids ved næsset, der hedder Totten. Næsset strækker sig som et undersøisk rev flere kilometer ud i Kattegat til fare for skibsfarten. Her er der sket utallige strandinger gennem tiderne. Det nuværende fyr på Totten daterer sig tilbage til 1881. Den nederste del af fyret består af kasematter, militærbarakker, hvor den engelske hær holdt til, da den besatte Anholt under Napoleonskrigene.

Englænderne holdt Anholt besat fra 18. maj 1809, fordi fyret fungerede som deres vejviser for konvojer gennem Kattegat. I officielle rapporter kaldtes øen Hans Majestæts skib Anholt, fordi øen var underlagt den engelske flåde. Besætningen var på 500 mand, og fyret blev udbygget til en stærk fæstning ved navn Fort York. [10] I hver luge i tårnet var der anbragt en 24 punds karronade. Omkring foden var der opkastet en sekskantet skanse med forværk, udstyret med 24 punds kanoner. Frederik 6. var meget opsat på at ødelægge fyret, og befalede, at "alt ruineres på øen, og beboerne bortføres". Grundige forberedelser gik forud for det danske togt til Anholt. En spion blev sendt over. [11] Man valgte at landsættes ved pakhuset sydøst på øen, 5 km fra fyret; men slaget om Anholt endte med et dansk nederlag. Der er et mindesmærke for slaget i Anholt by. [12] Efter indgåelsen af Kieltraktaten (15. januar 1814) holdt englænderne øen besat frem til efteråret 1814. [13]

Den tyske besættelse 1940-45 forløb mere fredeligt. For tyskerne blev Anholt et knudepunkt i deres radarsystem, der strakte sig fra Biscaya til Bornholm.[14]

Ved fyret er der er opsat en kikkert i retning af det fredede areal med fugle og Danmarks største sælkoloni omkring Tottens nordøstspids. [15] Adgang til kolonien er ikke tilladt.

Turisme[redigér | redigér wikikode]

Om sommeren er havnen centrum for turisme med sommeråbne spisesteder, caféer og butikker placeret op ad en som regel altid fuld lystbådehavn med en god sandstrand lige på den anden side af lystbådehavnens sydøstlige havnemole. Ud over danske lystsejlere kommer der mange sejlere fra Norge, Sverige og Tyskland, foruden en række andre lande, med mange gengangere. Sæsonen er kort, den starter i slutningen af juni og slutter i den første del af august. Langt den største del af de 60.000 besøg til øen sker i denne afgrænsede sommerperiode.

Anholt Nordstrand - den sandede 8 km nordlige strand med de for Anholt karakteristiske klitter i baggrunden.

Mange vil se Anholts hovedattraktion som naturen, der ud over Ørkenen omfatter kilometervis af uspolerede sandstrande rundt om øen, kendetegnet ved rent vand og masser af plads.

Fra de to højeste punkter, der ligger i Anholts østlige morænedel, Sønderbjerg (48 m) og Nordbjerg (39 m) kan man se til Jylland og Sverige på en klar dag. I retning mod Jylland kan man også se Anholt Havmølleparks 111 møller. De samme møller kan ses fra en stor del af Djurslands østkyst på Jyllandssiden.

Der er kun få biler og to asfalterede veje, i alt cirka 7 kilometer. Resten af vejene er grusveje, inklusive hovedvejen, såvel som de små sideveje i Anholt by inde i landet. Det er muligt at trave hele øen rundt langs kysten på én dag.

Anholt har ingen luksushoteller eller resort-områder. Der er et nogle overnatningssteder og en campingplads. Turistkontoret, beliggende på havnekonteret, kan oplyse om aktuelle overnatningsmuligheder. Fra forskellig side bliver der taget initiativer til at forsøge på at forlænge besøgssæsonen via arrangementer såsom Anholt Maraton og festivaler.

Transport[redigér | redigér wikikode]

Anholtfærgen i Grenaa Havn.

Anholt har daglig færgeforbindelse til og fra Grenaa. Sejlturen tager cirka tre timer. Turen går tæt forbi Anholt Havvindmøllepark.

Det er muligt at flyve til Anholt. Flyvepladsen (ICAO-kode: EKAT) har en 650 meter lang græslandingsbane. Der er daglige flyvninger til Anholt om sommeren og på ugebasis om vinteren. Fly afgår fra Roskilde Lufthavn via Copenhagen Air Taxi. Flyene går også til Læsø og retur til Roskilde, via Anholt.

Man kan også flyve fra Varberg i Sverige via charter med Varbergs Flygklubb.

Derudover kommer mange besøgende til og fra øen som lystsejlere i både. Selv om den primære transportforbindelse er via Grenaa-Anholt færgen til Jylland, er der tradition for forholdsmæssigt mange sjællandske sommerhusejere på Anholt.

Hvad angår erhvervsmuligheder og Anholts fremtid, er der opmærksomhed om en mulig ny tendens, der går på at vellønnede mennesker med krævende jobs bosætter sig på Anholt, og via kommunikationsteknologi klarer en del af arbejdet fra øen, med et begrænset antal månedlige pendlerdage, såsom med fly. Tanken er at en rolig overskuelig ø midt i naturen, giver øget ballast til et mere hektisk jobliv i storbyen, de dage hvor dette er på dagsordenen. En tendens, der også kan hænge sammen med, at øens lille skole har klaret sig godt i nationale tests. I den forbindelse er tanken også, at ølivet på Anholt kan være en god ramme om børns opvækst i småbørns- og folkeskolealderen.

Havvindmølleparken[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Anholt Havmøllepark
Anholt Havvindemøllepark - 111 møller.

DONG Energy færdiggjorde i 2013 Anholt Havmøllepark i Kattegat mellem Anholt og Djursland på Jyllands Østkyst. Parken består af 111 vindmøller med en nominel kapacitet på 400 megawatt (MW) – 3,6 MW for hver, svarende til en mellemstor kraftværksblok på et konventionelt kulkraftværk. Det danske elforbrug ligger typisk i størrelsesordenen 3500 - 4500 MW.

Per 2014 er Anholt Havmøllepark Danmarks største havvindmøllepark,og blandt de fem største i verden. Parken forsyner også Anholt med strøm. Hovedkablet går i land ved Grenaa og kobler her op til det internationale højspændingsnet.

Anholtfærgen passerer tæt forbi havmølleparken. Den øverste gule del i bunden af tårnet på billedet af møllerne er et rækværk. Her er der en dør ind til et nødrum, hvor serviceteknikere kan overnatte, hvis vejret bliver for hårdt til udskibning under et servicebesøg. Det gule rækværk illustrerer møllernes størrelsesforhold. Møllerne serviceres fra Grenaa.

Fiskeerhvervene er blevet kompenseret for tabt fiskeri i konstruktionsfasen. I dag er det ikke tilladt at trawlfiske i havmølleparken, men garnfiskeri er tilladt.

Anholt hos Holberg[redigér | redigér wikikode]

Holbergs parodiVergils Æneiden kaldes Peder Paars og finder sted netop på Anholt. Kræmmeren Peder Paars' sejlads går fra Kalundborg til Århus, så han kan få besøgt sin fæstemø Dorothea: men undervejs sørger misundelige magter for, at skibet forliser. Paars og hans mandskab får reddet sig i land på Anholt, hvor indbyggerne, som "lever Christelig og nærer sig af Vrag", plyndrer og fængsler de skibbrudne. Anholts øvrighed underkuer almuen, som lever i den sorteste overtro. Fogeden sørger for at dømme til sin egen fordel, mens præsten støtter sig til gamle katolske prædikensamlinger. Denne beskrivelse af Anholt fik øens daværende ejer, Frederik Rostgaard, til at klage til kongen med krav om, at bogen skulle brændes af bødlen. Kongen besluttede dog at skriftet, selv om det "hellere kunde være bleven udeladt end skreven", kunne accepteres, fordi det drejede sig om "fingeret Skiemt" (= fiktiv skæmt). [16]

Jordskælv[redigér | redigér wikikode]

Den 6. august 2012 kort før kl. 5, havde et jordskælv med styrke 4,4 sit epicenter i Kattegat 20 km syd for Anholt. Der er meldt om observationer i Ängelholm, København og Anholt.[17][18][19]

Kilder[redigér | redigér wikikode]

 1. ^ Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BEF4 Folketal pr. 1. januar fordelt på øer
 2. ^ Danmarks Statistik - hentet 23. maj 2016
 3. ^ Geoviden – Geologi og Geografi, 2012 nr. 1 - Anholt. Geocenter Danmark, 2012, ISSN 1604-8172 Hentet 26. januar 2013
 4. ^ Harritz, Poul Henrik: Danmarks småøer. 1. udg. Politikens Forlag A/S, 2002
 5. ^ Anholt | Gyldendal - Den Store Danske
 6. ^ Webside ikke længere tilgængelig, Søg i webarkiv:[1] Skabelon:Dødt link/www.anholtturist.dkDen 'gamle' Blå brochure om Anholt
 7. ^ Webside ikke længere tilgængelig, Søg i webarkiv:[2] Skabelon:Dødt link/www.garsell.seAnholt
 8. ^ HØR: Dialekt fra Anholt i Kattegat
 9. ^ Dialekttræk fra Djursland
 10. ^ Fort York, Anholt Lighthouse, From lighthouse to fort - 1001 Stories of Denmark
 11. ^ Lars Lindeberg: De så det ske: Englandskrigene 1801-14 (s. 156), forlaget Lademann, København 1974
 12. ^ Mindesmærket på Anholt
 13. ^ Kort nyt - Kristeligt Dagblad
 14. ^ "Besat". anholtiana.dk. 2017. Hentet 18. august 2018. 
 15. ^ En ø fuld af sæler og sand
 16. ^ Det komiske helteepos Peder Paars | Gyldendal - Den Store Danske
 17. ^ 6. aug 2012, eb.dk/Ritzau: Jordskælv vækker svenskere og danskere
 18. ^ 06.08.12, jp.dk: Kattegat ramt af jordskælv Citat: "...20 kilometer sydøst for Anholt..."
 19. ^ "Usædvanligt kraftigt jordskælv rammer Danmark". ing.dk. 6. august 2012. Hentet 18. august 2018.  Citat: "...Jordskælv forekommer altid, men en så kraftig jordskælv er der mange år imellem. De indtræffer måske hver tiende år..."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]